Premiérové Prostřeno! je zpět!

V Praze se poprvé po prázdninách sejde převážně ženská, mladá i trochu mezinárodní sestava.

Jediný muž premiérový týden v pondělí zahájí, diváci se mohou těšit také na slovenskou nebo ruskou hostitelku. Úkolem pražské pětky bude super potravina quinoa, o které se poslední dobou hodně mluví a píše. Jedna z mladých dam je vegetariánka, druhá zase jí jen kuřecí maso, takže je jasné, že i tohle bude frekventované téma prvního týdne.

Kdo dostane na konci týdne rýč? A proč vlastně? Máte se opět na co těšit, pravidla se nemění, soutěžící se opět utkají o hlavní výhru 60 tisíc korun. A ten amatérský kuchař, který bude nejvíce sympatický hlasujícím divákům, získá deset tisíc navíc, stejně jako jeden ze šťastných diváků, který se zúčastní bodování na stránkách pořadu Prostřeno! A kdo to v Praze celé vyhraje? To teprve uvidíte!

Pondělí: Student AVU Adrian (24), budoucí akademický malíř, vaří ve svém studentském bytě v uměleckém nádobí. Podaří se jedinému muži týdne mezi ženami zazářit?

Jako první se ve svém studentském bytě k plotně postaví Adrian. Hodně mu nejen s recepty a jídelníčkem, ale i s nevšedním keramickým nádobím, pomohly kamarádky Tereza a Kristýna. Hostitel na své poradkyně rád a často během vaření vzpomíná, možná až moc často, myslí si soupeřky. Co nás na rohu Strossmayerova náměstí všechno čeká? Adrian se čtyř mladých žen, které usednou k jeho prostřené tabuli, nezalekne. Jedna jí maso jen kuřecí a druhá vůbec ne. To ale tolerantního hostitele, který už také vyzkoušel různé kuchyně i výživové styly, nezaskočí. Má rád asijskou a thajskou kuchyni, jeho menu je však spíš italské.

Začne vlastními ravioly s medvědím česnekem. V italském duchu se nese i rajčatová polévka, je proto kyselejší než ta „ze školní jídelny“, není úplně hladká, protože Adrian chtěl zachovat původní texturu. Veronice, která to ráda sladké, proto moc nechutná, prý je i bez chuti. Pikantní mrkev, která doprovází pondělní hlavní chod – pomalu taženou krkovici se šťouchaným bramborem, potěší vegetariánku Nikoletu a zdá se, že vepřové chutná nejen jí. Je tu ovšem ještě jeden háček – Ruska Viktoriia jí jen kuřecí maso a to se během první večeře nekoná. Jak uspějí poslední marinované jahody v balzamiku? S receptem opět poradily kamarádky. A jak Adrian zazáří s ryze originální zábavou – předtočeným loutkovým Prostřeno!? Tak to tu ještě nebylo a určitě by si mladý umělec zasloužil pár bodíků navíc.

Úterý: Ruská studentka Viktoriia (24) nepřišla do Prostřeno! ani tak soutěžit ve vaření, jako si najít partnera. Prostě taková televizní seznamka…

Druhou večeři ve svém malém bytě připraví vysokoškolská studentka a aranžérka květin Viktoriia. Jednou by chtěla mít vlastní květinářství. Dlouhovlasá blondýnka pochází z Ruska a u nás žije šest let. Možná, že někoho svůdným plným dekoltem zaujme, v kuchyni to ale bude slabší. Její menu je takovým prapodivným mixem rádoby ruské, česko-italské, ale prý i francouzské kuchyně; spíš to jsou taková domácká jídla, jaká se vaří všude na světě a nedají moc práce. Viki je veselá kopa a u vaření se víc směje než vaří. A toaleta jí zabere tolik času, že nemá čas hosty ani pořádně přivítat. Soupeři jsou v šoku a pak z ní mají trochu legraci. Hostitelka usoudí, že ji snad ani nemají rádi.

Přípitek (vodu!) dostanou až k předkrmu, ruský salát se v hostitelčině vlasti podává na typické bohaté ruské tabuli jako sváteční jídlo, našinci ale vnímají „vlašák“ poněkud jinak, proto u stolu nepanuje žádné nadšení. Majonézový bramborový salát obsahuje čerstvou okurku. Viki brambory prostě miluje a považuje je za základ stravy. Údajně francouzská polévka podle internetu je docela zvláštní – kombinace mrkve, taveného sýra, vývaru a brambor připadá Katce jako přeplácané dětské jídlo, navíc bez chuti, Veronice zase chutná jako kuře na paprice, a na krutony kuchařka zapomene. Viktoriia má jídelníček zúžený tím, že jí pouze kuřecí maso, to má ale hodně ráda a v hojné míře ho nabídne i kolegům. Nedochucený je i hlavní chod – pasta s kuřecím masem na smetaně s rajčaty. Zato se hostitelce docela vtipně povede úkol týdne, vyjde i dezert, ovoce v čokoládě, i její zábava s aranžováním květin.

Středa: Jakou večeři připraví energická vegetariánka, Slovenka Nikoleta (26)? Soupeřům dopřeje aspoň lososa

Středa bude patřit půvabné Slovence, která nebude vařit doma, ale v bytě kamarádky, která ji do soutěže přihlásila. Nikoleta vystudovala jaderné inženýrství, ale jadernou fyzikou se neživí, zatím ji baví její úspěšný blog. Hosty zajímá, zda se tím lze uživit? Ovšem hostitelka je všestranná kurážná bytost, také se pokoušela získat korunku miss. Svou účast v Prostřeno! prý bere jako sociální experiment. A takový i její večer bude, protože Nikoleta může někoho i provokovat. Určitě to platí o Katce, která si myslí, že člověk s tak omezenými stravovacími návyky, který soupeřovo jídlo ani neochutná, nemá v kulinářské soutěži co dělat. Je to v pořadu často frekventované téma a lidé na to mají různé názory. Tyhle dvě holky se prostě nemusejí a pražská parta se začíná dělit.

Nikoleta naplánovala lehké a poněkud záhadné menu: na úvod bude tatarák – samozřejmě bez masa, jen z lilku a hodně česneku. A hned potom na soupeře čeká aktivní zábava – lekce crossfitu na čerstvém vzduchu. Teprve až po zvedání činek přijde na řadu brokolicová polévka, hustá jako kaše. Co ale vypadá báječně, to je losos s tropickým nádechem, přílohou je totiž salát s avokádem, mangem a opečenými slunečnicovými semínky. Během večeře se hostitelka přizná i k tomu, že ve stravě bojovala s extrémy a poruchami příjmu potravy. Jediný pečený dort týdne z kakaa a kokosu není sladký, proto nenadchne Veroniku, ale nechutná moc ani ostatním. Hostitelka je ale se svým výkonem spokojená, prý to zvládla tak, jak si předsevzala…

Čtvrtek: Křehká mladá maminka Veronika (27) má sportovního ducha a pro soupeře si na závěr nachystala zábavnou tombolu

Ve čtvrtek se podíváme do bohnického paneláku, kde teprve rok žije Veronika se svým mužem a osmiměsíční dcerou Sofinkou. Pracuje v oddělení lidských zdrojů a částečně se už své profesi opět věnuje. Zatím toho o sobě moc neprozradila, uvidíme její upravený byt a dozvíme se o její celoživotní vášni pro fotbal, hokej, tenis, což mají s manželem společné – každý ale fandí jinému fotbalovému týmu. Přestože je hostitelka milá a usměvavá a prostředí příjemné, hosté začnou brblat už u přípitku.

Předkrm je ve dvou verzích – pro masožravce a ty ostatní, dost netypicky kombinuje plněnou smaženou palačinku s vařeným bramborem a smetanovým dipem. Jako nápad to podle Nikolety, která dostane palačinku bez šunky, není zlé, ale k dokonalosti tomu něco chybí – velký brambor je nedovařený. Hrášková polévka se slaninou je dost přesolená. A Katka, kterou ostatní nemusejí a považují ji za hlavní taktičku, si myslí, že Veronika má smuteční servis. „To vážně?“ diví se hostitelka. A proč se jmenuje její hlavní chod „prkenná panna“? Panenka není tak tvrdá, ale je podávaná na prkénku se šťouchaným bramborem a několika druhy omáček. Nálada u stolu je dost napjatá a některé dámy se rozhodně nemusí do výměny názorů nutit. Uklidní atmosféru alespoň zábavná tombola? Poslední sladkost na dně je spíš zklamáním vzhledem k tomu, že hostitelka údajně ráda a dobře peče.

Pátek: Průvodčí ve vlaku Kateřina (28) si docela věří, nakonec ale bude hodně zklamná. Proč dostane od své největší rivalky rýč?

Na Kateřině, o které si většina soutěžících myslí, že je největší hráčkou toužící po vítězství, je vidět, že umí vařit. Studovala hotelovou školu a hosty pozve na sídliště na Kamýk. V jejím bytě je vidět, že jí hodně záleží na manželovi, se kterým se seznámili ve vlaku. Co všechno soupeři uvidí na soukromých fotkách v ložnici? Katka se během týdne dostala do křížku například s vegetariánkou Nikoletou. Té vadí, že Kateřina vše kritizuje a do všeho rýpe. A poslední hostitelka si zase zakládá na tom, že všem řekne pravdu do očí. Nikoleta tak místo dárku donese rýč – protože celý týden ryla. Bude rýt i ona do ní? Nálada bude třaskavá a dojde i na slzičky.

Katka věří svému asijskému menu a neunese zklamání z reakcí hostů. Dalo jí totiž hodně práce a ona rýži miluje. Na úvod vsadí na cibulové kroužky a udělá je hned ve dvojí verzi: jednou obalené slaninou a jednou smažené v těstíčku. Co s tím, když ale Nikoleta cibuli nesnáší? Dlouho se rozhoduje, jestli udělá zvláštní bezmasé menu pro svoji největší rivalku, jak to ale dopadne po provokaci s rýčem? „Dělá mi potíže u stolu, dostane normálně porci s masem!“ rozhodne nakonec Kateřina. A jak uspěje se svým asijským menu třeba u Adriana, který má orientální kuchyni rád? Nebude čínská polévka a thajské kari s jasmínovou rýží pálivé až moc? Zklidní atmosféru koláček s rozvarem z lesního ovoce nebo vlastnoručně připravené drinky během finální zábavy? Dívejte se! Jak dopadne celý pražský týden? Kdo vyhraje? A bude to výhra zasloužená?

Sledujte Prostřeno! každý všední den od 17.50 na Primě a hlasujte!

Sdílejte článek
Štítky Prostřeno!

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 19. 4. 2024

Berani, dnes bude ve vzduchu vládnout lehkovážná, téměř bláznivá energie. Vesmír vás vybízí, abyste se vzdali železného sevření seznamu povinností a trochu se pobavili. Představte si všechen tlak, který na sebe vyvíjíte, jako kouli na noze, kterou je třeba uvolnit. Není důvod brát se neustále tak vážně.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.