Připravujeme premiérové Prostřeno! s cizinci

Příští týden bude Prostřeno! speciální, pestré a pro diváky zajímavé a inspirativní. U prostřeného stolu se sice sejdou samí muži, ale z různých koutů světa.
Právě připravujeme
Právě připravujeme
thinkstock.com
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Mezi u nás domestikovanými cizinci nebude ani jeden Čech, český bude jen úkol týdne. Pánové mají připravit nějaké své oblíbené české jídlo. Pokud to bude kachnička a zelíčko se šesti, tak asi mají opravdu co dělat… Především ale připraví něco ze své domovské kuchyně.

Speciální týden s cizinci žijícími v České republice, konkrétně v Praze a středních Čechách, nabídne exotické chutě, příběhy s vůní dálek i intenzivní kurz češtiny. Snad se neztratíme v překladu… U prostřeného stolu se sejde Mexičan, Ind, Dán, Bulhar a jeden mladík z Hondurasu, který celý týden zahájí. Jak si parta pěti chlapů sedne dohromady? A jak se bude dorozumívat? Rukama, nohama, nebo se zapojí i čeština? Pravidla jsou samozřejmě stále stejná, pořád půjde o výhru 60 000 korun i o možnost hlasování, v němž nemusí získat deset tisíc korun pouze váš favorit, ale také vy!

V pondělí se představí mladý muž z Hondurasu. Jmenuje se Leonardo (30) a pracuje pro IT oddělení jako softwarový analytik a vývojář. Má rád zvířata a sport. Je u nás už pět let a nyní má k tomu zůstat o důvod víc; jeho manželka Světlana je totiž těhotná. První hostitel sestaví menu ze svých oblíbených jídel, což je mix Španělska, kde dlouho žil, a kuchyně Latinské Ameriky. Ne všem bude ale Leonardovo menu chutnat. Kritizovat se bude například tortilla. Pondělní menu:
1) Tortilla de patatas
2) Salmorejo
3) Fajitas
4) Brownies se šlehačkou.

Jako druhý hostitel se v úterý k plotně postaví Mexičan Esteban (41). Doma vystudoval univerzitu, obor zvukový inženýr. Nyní žije v České republice, kde pracuje jako manažer a barman v restauraci, kterou provozuje se svými bratry. Jeho čeština bude kostrbatá, byt malý, ale atmosféra výborná. Esteban miluje Prahu a moc si oblíbil české pivo a jídlo. Ve volném čase rád hraje na kytaru a skládá hudbu. A hudební bude i jeho zábava, hosté dostanou do ruky netradiční hudební nástroje a vytvoří nadějný band. A jaké bude menu? Pochopitelně mexické, bude také dost pálivé? A nikdo se nebude zlobit na Inda Vikase, že nebude jíst hovězí. Úterní menu:
1) Nopales con queso
2) Sopa de Chile Poblano
3) Tacos carne
4) Fresas con crema.

Ve středu předvede, co u plotny svého bytečku dovede, Ind Vikas (29). I ten u nás našel lásku a jeho přítelkyně dokonce hosty přivítá tradičním indickým způsobem. Bude oblečená v tradičním sárí a na čela rozdá tradiční tečky. Pro někoho to bude přivítání až trochu šokující. I kuchyně bude pochopitelně indická, bez hovězího, protože hostitel je hinduista, maso však chybět nebude. Jak si hosté pochutnají? Bude pálivost tentokrát tak akorát? Indická bude též zábava, hosty čeká lekce jógy. Středeční menu:
1) Pakode - smažené kuřecí kousky obalené ve speciálním cizrnovém těstě a koření, zelenina a čerstvý koriandr
2) Dálová čočková polévka
3) Máslové kuře, indický chléb chapati, rýže
4) Indický mrkvový „pudink“ halwa.

Ve čtvrtek jsou všichni zvědaví, jaké to bude v domě u nejstaršího hostitele skupiny, který žije v Česku nejdéle. Dán Poul (67) žije u nás sice dvacet let, ale přitom mluví česky nejhůř ze všech. Dnes už důchodce a podnikatel Poul tady našel svou životní lásku a nový život. Miluje hudbu, práci na zahradě a sport. Poulovo menu bude sestavené z dánské sváteční kuchyně a ta hosty doslova oslní. Dozvíme se, že Dánové milují omáčky. A zábava bude taková vánoční. Hosté budou hrát o balíčky s dárečky. Čtvrteční menu:
1) Kuřecí salát s madeirským chlebem
2) Chřestová krémová polévka
3) Vepřová pečeně, červené zelí, vařené brambory, karamelové brambory, hnědá omáčka
4) Risalamande s třešňovým přelivem.

Jako poslední se ve finále k plotně postaví seřizovač strojů, Bulhar Dimitar (38). Pochlubí se nejen svým bydlením, které stále zvelebuje, ale i rodinou. Dimitar už se svou ženou přivedl na svět potomka a kořeny u nás zapustil hodně hluboko. I zábava bude bulharská. Pánové budou navlékat náramky pro své drahé polovičky. Těšit se můžeme na tradiční bulharskou kuchyni. Tu Dimitar doma často vaří a diváci některé chody znají třeba z dovolené u Černého moře: Menu poslední večeře:
1) Banica
2) Tarator
3) Bulharská musaka
4) Biskvitena torta.

Jak příští výjimečný týden dopadne? Který z cizinců speciální vydání vyhraje? Zvítězí dobré jídlo a zábava, nebo taktika? A jaká světová kuchyně bude shledána nejchutnější? Máte se na co těšit, sledujte Prostřeno! i příště!

Sledujte Prostřeno! také online v našem archivu.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama