Připravujeme premiérové Prostřeno! z Moravskoslezského kraje

Příští Prostřeno! se odehraje v Moravskoslezském kraji a chlapi budou mírné v převaze, tři ku dvěma ženám.
Právě připravujeme
Právě připravujeme
thinkstock.com
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Ti všichni se utkají o výhru 60.000 korun a hostitelskou čest k tomu. Úkol týdne bude souviset s lokalitou, tou sousedskou, a ještě více na sever – Moravané a Slezané mají připravit nějakou polskou specialitku. Do Polska jezdí často na nákupy a z tamní gastronomie určitě něco nejen odkoukali, ale i ochutnali. Fantazii se meze nekladou, hostitelé, z nichž dva žili delší čas v cizině, se ve svých jídelníčcích inspirovali ve Španělsku, Itálii, Thajsku, Maďarsku, Austrálii, na menu se dostanou i pštrosí steaky. To bude pro většinu zúčastněných premiéra… A kdo to celé vyhraje? To uvidíte už příště!

Jako první se k plotně postaví trojnásobný otec Tomáš (48), který vsadí na španělský večer. Španělské menu si nevybral náhodou, protože ve Španělsku prožil část života. Pro své hosty připraví například osvěžující polévku gazpacho a pravou paellu. Jenomže pro hosty ze severu Moravy bylo španělské menu až moc exotické a polévka, která se podává zastudena, byla studená až moc. Na to že je to první večer, se nikdo stydět nebude a nuda u stolu také nehrozí. Pondělní menu:
1) Letní salát s parmskou šunkou a jahodami
2) Gazpacho
3) La paella Catalana de Carne
4) Flambovaný ananas, zmrzlina, maliny.

 

V úterý hosty k sobě domů pozve učitelka z mateřinky Monika (41). Ta žije v hezkém prostředí v Orlové spolu se svou partnerkou a synem. Hosté jsou k hostitelčině orientaci tolerantní a na Moniku kvůli tomu názor nezmění. Spíš je zajímá, co jim druhá hostitelka připraví. Hodně se bude mluvit o zdravém hlavním chodu, který soupeřům připadá moc obyčejný – a bez přílohy. Kde je nějaká houstička nebo brambory, ptají se hosté? Večeři vylepší dortík Paříž, se kterým si Monika dala velkou práci. Líbit se také bude hudební zábava, kdy každý dostane do ruky nějaký nástroj a bude se moci projevit. Úterní menu:
1) Špenátová omeleta s ricottou a sušenou šunkou
2) Hovězí vývar s nudlemi
3) Carpaccio z červené řepy s cottage, grilovaný kuřecí steak, karamelizovaná cibulka
4) Dortík Paříž.

 

Uprostřed týdne předvede, co u plotny dovede, benjamínek skupiny Vojtěch (20), který se připravuje na studia na vysokou školu. Rád hraje na klavír a skládá básně, hodně cestuje a užívá si života. Nejmladší hostitel návštěvu nepozve k sobě domů, ale k tatínkovi do většího bytu, kde vyrůstal. Vojta vsadí na moderní italské menu, které se naučil vařit v Itálii. A všichni jsou zvědaví, jak si teprve dvacetiletý mladík u plotny poradí. Jenže Vojtěch se umí otáčet nejen v kuchyni, ale i kolem hostů. Když dolévá víno, má ruku za zády jako profesionál. A jak se hostům zalíbí ztřeštěná zábava ve stylu Partička? Středeční menu:
1) Bruschetta
2) Brokolicový krém
3) Maso s pepřovou omáčkou a šťouchané brambory s cibulkou
4) Tiramisu.

 

Čtvrteční menu sestaví obchodní ředitelka, nyní maminka na mateřské dovolené Martina (38), která své hosty pozve do rodinného domu, kde žije s partnerem a jejich dvouletým chlapečkem. Čtvrtá hostitelka na hlavní chod připraví pštrosí steak. A právě kolem pštrosa se bude hodně diskutovat, je to prso nebo stehno a proč vůbec dělat pštrosa? Na to, jak je to maso drahé, si hosté zase až tolik nepochutnají. A zklame i sýrový předkrm podávaný v alobalu, který prý jídlo úplně pokazil. Jen jestli hostitelka po té vší kritice nebude mít chuť soupeře zasáhnout šípem během zábavy – tou je totiž lukostřelba. Čtvrteční menu:
1) Plněný hermelín žampiony s pečivem
2) Masový vývar s domácími nudlemi a játrovými knedlíčky
3) Pštrosí steak s fazolkami a smetanové brambory
4) Smetanový dortík s čerstvým ovocem.

 

Jako poslední se se k plotně postaví nejstarší hostitel Zděnek (66), který hostům povypráví o svém životě v Austrálii, kam v roce 1981 emigroval. Žil tam s rodinou a jeho děti žijí u protinožců pořád. Zdeněk se do vlasti vrátil v roce 1994 a do budoucna plánuje odjet zpět do Austrálie. Menu pochopitelně bude pestré a zahraniční. Hosté se už těší na vyhlášený vídeňský řízek přes celý talíř, ale budou zklamaní nejen jeho velikostí, ale i přílohou, salát jim totiž připadá obyčejný. Diskutovat se bude víc než dost. A nabízí se otázka – neprojeví se tak trochu česká závist? Menu poslední večeře:
1) Thajská smažená rýže
2) Maďarská gulášová polévka s česnekovými tousty
3) Vídeňský řízek a kuřecí pikantní řízečky s moravským bramborovým salátem
4) Australský zákusek.

A jak poslední večer dopadne? Vyhraje dobré jídlo, nebo zvítězí taktika? Dívejte se a hlasujte i příště, protože napínavé to bude až do konce!

Sledujte Prostřeno! online v našem archivu.

Reklama
Reklama