Připravujeme premiérové Prostřeno! z Prahy

Je v Praze blaze? O to se musí už příště zasloužit Pražáci v sestavě tří žen a dvou mužů.
Právě připravujeme
Právě připravujeme
thinkstock.com

reklama

Tahle pražská pětka je „mladá a neklidná“, parta trochu zvláštní, najdou se tu i umělecké duše. Co člověk, to osobnost. A jídelníčky? Několikrát budou na stole těstoviny, ale i cibulačka nebo ryby. Hodně věcí je domácích, Pražáci nešetří na surovinách a ochotně přiloží vlastní ruku k dílu. Úkolem týdne jsou topinky, které se amatérským kuchařům podaří vtipně zakomponovat do svých jídelníčků. Sledujte kamarádské Prostřeno! ze stověžaté matičky od pondělí do pátku a ani příště nezapomeňte hlasovat! Vždyť deset tisíc může vyhrát nejen váš favorit, ale také vy!

Sympatická vysokoškolská studentka Petra (27) pozve v pondělí hosty do malé a útulné garsonky, ale soutěžní večeři uvaří ve vedlejším bytě. První hostitelka žije sama a je svobodná, má ale hodně kamarádů i zájmů. A přestože studuje norštinu a francouzštinu, vařit bude kuchyni jižní, většinou blízkovýchodní. Maso první hostitelka jí jen výjimečně, je skoro vegetariánka, ale není to žádná fanatička, neodmítá ryby nebo vnitřnosti a upřednostňuje zdravé suroviny. Petra inklinuje k příjemnému trávení volného času a zábava na terase letenského činžáku je stejná jako hostitelé – mladá a neklidná. Pondělní menu:
1) Tři pomazánky – řepová, rybičková a hummus
2) Zelené gazpacho
3) Ryba s taboulehem
4) Rýžový pudink a borůvková zmrzlina.

Sebevědomý a soutěživý Patrick (24) připraví v úterý také moderní menu, dokonce opět s rybou! Druhý hostitel je vyučený truhlář, ale dnes pracuje v cestovním ruchu. Má toulavé boty, působil jako tlumočník, logistik i lyžařský instruktor. Možná tak trochu i proto, že po otci má geny německé, po mamince je Čech. A přes své mládí už založil s partnerkou rodinu, mají čtyřměsíční dceru. Menší byt, v němž žijí od narození malé, voní novotou a je docela vtipně vyřešen. A v kuchyni prý vaří častěji Patrick. I on se rozhodl pro moderní menu s rybou a červenou řepou:
1) Carpaccio z červené řepy
2) Hráškový krém s česnekovými krutonky
3) Losos s chřestem a holandskou omáčkou
4) Panna cotta s ovocem.

Ve středu se podíváme do libeňského bytu plného barev, kde žije se svým přítelem víla Františka (20). Třetí hostitelka má ráda poezii a kreslení a vůbec je to taková duše umělecká. Studentka scenáristiky na Ježkově konzervatoři se do kulinářské show přihlásila spíš z legrace, bude jí ale v kuchyni do smíchu? Ani Františce to nakonec nedá, aby své vaření nepojala soutěživě i ambiciózně. A umí překvapit, když třeba na předkrm podává pod poetickým názvem vařené hovězí srdce na prkénku a nebojí se ani domácích těstovin. Pro soupeře si hostitelka připravila zábavu blízkou svému srdci – hosté budou veršovat! Středeční menu:
1) Předkrm od srdce
2) Soupe à l'oignon
3) Pasta con salsa rossa fatta in casa
4) Křehký letní koláč.

Pražský týden má vzestupný trend. U vyučeného řezníka a expedienta masa Richarda (36) se ve čtvrtek konečně podává maso! Čím překvapí dvojnásobný tatínek s nepřehlédnutelnou bradkou? Své hosty pozve do Operního klubu, který u něj v domě vede nadšený soused, a nachází se jen přes chodbu. Soupeři by si (kromě Petry) už konečně dali nějakou tu pořádnou flákotu, což se jim splní. V menu je hodně masa, jen polévka bude opět cibulačka, takže je co porovnávat. Oslní Richard hosty flank steakem na grilu nebo domácí zmrzlinou? A co se skrývá pod tajemnými zkratkami v menu u přílohy hlavního chodu?
1) Bagetka s jemnou domácí paštikou
2) Zapečená francouzská cibulačka
3) Flank steak s pepřovou omáčkou a š. se š.
4) Vaflička se zmrzkou.

Páteční hostitelka je už maminkou desetiměsíčního chlapečka a jednou by si chtěla udělat kosmetický kurz. Karla (20) miluje líčení a holky k ní mají přijít nenamalované. Vyzkouší si na nich Karla svůj vizážistický talent? A co kluci? Pročeše mladá hostitelka Richardovi bradku? A hlavně - co předvede Karla v kuchyni? Prý vaří s láskou. U stolu byla zatím dost vybíravá a mlsná, je totiž hodně věcí, kterým se vyhýbá: zelenina, ryby, včera u Richarda nechtěla ani pomerančový džus, na který je alergická. Karla by mohla být dobrá hostitelka, má už praxi z kavárny, kde chvíli pracovala. Zatím má ale docela starosti se stolováním, protože jí „vybouchly“ slíbené židle, kterých nemá doma pro návštěvu tolik, kolik potřebuje. Pomůžou jí soupeři? Americko-italské menu poslední večeře:
1) Miniburger
2) Hráškový krém s krutony
3) Domácí tagliatelle s kuřecím masem a Alfredo omáčkou
4) Americké lívanečky.

Jak příští pražský týden nakonec dopadne? Kdo to celé vyhraje? Zvítězí dobré jídlo, nebo taktika? To teprve uvidíte!

Sledujte Prostřeno! také online v našem archivu.

reklama

reklama