Připravujeme premiérové velikonoční Prostřeno!

Těšte se na tradiční i moderní velikonoční recepty, lidové zvyky, rodinné obyčeje i velikonoční výzdobu. I úkol týdne souvisí se svátky jara (a myslí na naše zdraví): soutěžící by měli připravit nějaký jarní velikonoční detox. A kdo to na Moravě, Valašsku a Vysočině vyhraje? To uvidíte už příště! A nezapomeňte hlasovat, vždyť deset tisíc korun můžete vyhrát také vy!
Jako první se k plotně postaví sympatická důchodkyně Ludmila (65). Ta Velikonoce uctívá a miluje. A je to poznat z každého jejího pohybu. Ludmila hosty přivítá v kroji, na uvítanou dostanou chléb a sůl. Ludmila připraví valašskou kyselicu nebo zvěřinové závitky. A jako dezert bude „oližprst“ a hosté brzy pochopí, proč se tak jmenuje. Ludmila se rozpovídá o velikonočních zvycích. A potěší i zábava. Přijdou místní chlapci a budou klapotat. A k tomu se budou zdobit beránci. Pondělní menu:
1) Plněné vejce s domácí houskou
2) Valašská kyselica
3) Zvěřinové závitky s hořčičným přelivem, brambory, zeleninová obloha
4) Oližprsty.
V úterý hosty k sobě domů pozve trojnásobná maminka Maruška (46), která pracovala jako prodavačka, servírka, koordinátorka a chůva. Druhá hostitelka má ráda andělíčky. Ale když se rozbijí, nemá s nimi slitování - jednoho hosté najdou dokonce v krbu! Maruščino menu bude zčásti velikonoční – nádivka, vývar z kohouta, ale také plánuje hovězí líčka. A u nich se Maruška pěkně zapotí. Zachrání ji její andělíčci? S omáčkou bude muset hodně improvizovat. I zábava bude tradiční bude se zpívat. Prostě velikonoční pohoda… Úterní menu:
1) Velikonoční nádivka se salátem
2) Kohoutí vývar s domácími nudlemi
3) Hovězí líčka s bramborovou kaší
4) Čokoládové dortíky s ovocem.
Středeční večer si vezme na starost manažerka Jana (44). Starostlivá maminka syna Filipa moc ráda dekoruje a na jejím rodinném domě je to znát. Hostům doma nachystá pořádné velikonoční menu - vaječnou tlačenku, ale také kuře, vepřové a vývar. I když by to Jana chtěla mít dokonalé, ne vše se jí povede. Ale ani poněkud vysušené vepřové náladu nezkazí, jsou přece Velikonoce, svátky jara, klidu a pohody. Středeční menu:
1) Velikonoční bábovička s bagetou
2) Kuřecí vývar s kytičkami, domácí nudle
3) Špalíčky s pyré a jarní loukou
4) Lehounké mlsání s úsměvem plněné ostružinami.
Ve čtvrtek předvede, co u plotny dovede, údržbář Pepa (30), který žije s přítelkyní a je otcem sedmiměsíčního syna. Josef doma v kuchyni prý pravidelně trénuje. A trénoval i před svým soutěžním večerem, na který se důkladně připravil. Až tak, že to s přípravou dopředu poněkud přehnal. Hostům se jeho nachystané ulehčení vůbec nelíbilo. A pojali podezření, že čtvrtému hostiteli dost pomáhala jeho drahá polovička. Že by Pepa podváděl? Vsadí na jehněčí a bílou polévku, o které se bude hodně mluvit. A taky o Velikonocích v Pepově pojetí – ty se tradičně smýšlejícím hospodyňkám zdály až moc odvážné. Čtvrteční menu:
1) Salát s ředkvičkami, domácí pečivo
2) Bílá polévka
3) Jehněčí kýta se špenátem a nádivkou
4) Ovocný košíček.
I páteční finále patří muži, nakonec se k plotně postaví benjamínek skupiny, momentálně nezadaný Ondra (25). Ten je oproti ostatním „mladý a neklidný“. Ale i on Velikonoce miluje. V jeho podání však budou velmi moderní. Předkrm se bude jíst hůlkami, na hlavní chod bude steak s koňakovým přelivem. Ne všechno ale půjde jako po másle. Vývar se Ondrovi připálí, zato zábava se mu povede, když hostitel soupeře zavře do sklepa. A bude na nich, jak se odtamtud dostanou, nechá jim tam indicie. Podaří se návštěvě uniknout? Menu poslední večeře:
1) Avokádovo – lososový salát
2) Zeleninová polévka
3) Steak s koňakovou omáčkou, fazolové lusky a pečené brambory s celerem
4) Mug cake.
Jak příští velikonoční týden dopadne? Kdo ho vyhraje? Zvítězí dobré jídlo, taktika, nebo velikonoční pohoda? Sledujte Prostřeno! od pondělí do pátku i příště!
Sledujte Prostřeno! také online v našem archivu.