Připravujeme Prostřeno! z Jihomoravského kraje

Úkol týdne tak trochu navazuje na minulý hubnoucí speciál – hosté mají připravit něco zdravého a chutného, ideálně vlastní recept a neopičit se po soupeřích. Zajímavé je, že u stolu se sejdou dva pětinásobní otcové a oblíbenost dýňové polévky, která u nás rychle zdomácněla, se opět potvrdí – na jihu Moravy se bude dýňový krém podávat hned třikrát! Na stole bude hlavně drůbež – krůtí, kuřecí i kachní maso v různých úpravách. A to vše už skýtá velkou možnost porovnávání… Jednou zavítáme na pravý moravský večer do sklípku a jednou se podíváme na chatu – hosté budou trochu mrznout. A kde si nakonec nejlépe pochutnají a dobře se pobaví? To uvidíte už příště!
Jako první se k plotně postaví sebevědomý zlatník Michal (47). Několikanásobný podruhé rozvedený otec má rád lední hokej, cestování po železnici nebo na kole, mezi jeho koníčky patří i vaření. Je to zčásti i nutnost, protože Michal od základu změnil své stravování kvůli diabetu, takže se vyhýbá nejen cukru, ale i sacharidům. Pro hosty to bude docela překvápko. Michalovo menu bude lehké a zdravé, ale hosté se budou shánět po vydatnější příloze, než je ta francouzská zeleninová. Dokáže Michal hladové krky nasytit bez sacharidů? A jak se bude líbit jeho zlatnická zábava pro šikovné ručičky? Pondělní menu:
1) Uzený losos, sušená šunka, sezamové krekry, limeta, kopr, zelenina
2) Dýňová polévka se skořicí a parmezánem
3) Krůtí karbanátky, rajčatová omáčka, ratatouille
4) Makové řezy s citronovou polevou.
V úterý se k plotně postaví Ondřej (30), svobodný a bezdětný operátor výroby z Hodonína. Ondra si myslí, že je společenský, pracovitý, zodpovědný, spolehlivý a romantický. Rád připravuje českou kuchyni a nemusí extrémně pálivá jídla. Druhý hostitel je trochu nesmělý stydlín a nemůže se vzpamatovat z posledního rozchodu s partnerem. Hosty nepřivítá u sebe doma, kde žije jen se svým pejskem, ale pozve je do vinného sklípku, kde bude vařit a kde proběhne i zábava s koštýřem. Ondra by totiž rád, aby kolegové zažili tu pravou atmosféru moravského večera. Ocení to ale Moraváci? Některým bude ve sklípku docela zima. Ondřej vsadí na domácí kuchyni, ne vše se ale stoprocentně povede, alespoň si to myslí včerejší hostitel Michal, který klade Ondřejovi všetečné otázky na tělo. Úterní menu:
1) Škvarková pomazánka s domácím chlebem
2) Zelňačka s klobásou
3) Krůtí roláda s nádivkou, šťouchané brambory po moravsku
4) Pečená domácí zmrzlina.
Večer uprostřed týdne má na svých bedrech jediná žena skupiny Natálie (23). Servírka na mateřské dovolené má velkou zálibu v tetování a je to vidět. Natálka pány pozve do bytu, kde žije se svým přítelem. Mladá maminka si o sobě myslí, že je veselá, pozitivní, zábavná a vyrovnaná. Vůbec jí nevadí, že se ocitla mezi samými muži. Natálka nejčastěji připravuje klasická česká jídla. Má ráda kuřecí maso, houby, ryby a sýry. Jako zábavu nechá pány nakládat naši typickou specialitu - utopence do skleniček. Jaká bude atmosféra večera? Klidná, nebo se opět budou vystrkovat růžky? Třetí hostitelka vsadí na moderní menu a bude se snažit o dobrou náladu.
1) Slaný koláč
2) Dýňový krém
3) Kuřecí roláda, bramborová kaše
4) Palačinka s ovocem.
Ve čtvrtek předvede, co u plotny dovede, svérázný důchodce, bývalý strojvedoucí a trenér juda Jiří (66). Ten hosty pohostí na chatě. Pronajaté. A podmínky to budou všelijaké… Bude návštěvě opět zima? A jak se Jirkovi podaří připravit menu? Bude chatařské? Chvílemi to vypadá na hrozný chaos. Hostitel se ale bude hodně snažit. Vsadí na kachnu, kterou však bude připravovat netradičně pomalým varem ve vodě. Hosté se ale těší na křupavou vypečenou kůrčičku. Jirka nemá rád sladké, dezerty nejí, proto budou hosté zvědaví, jak si poradí se sladkou tečkou. Nuda to tedy rozhodně nebude, ale pohodička také ne. Jak večírek v polních podmínkách dopadne? Čtvrteční menu:
1) Podlužácká topinka
2) Bramboračka
3) Kachní prsa, červené zelí, karlovarský a bramborový knedlík
4) Čokoládový cheesecake.
V pátek se k plotně postaví svobodný a bezdětný skladník Martin (21). Toho do pořadu přihlásila přítelkyně, se kterou Prostřeno! pravidelně sleduje. Rodiče Martina nechali ve velkém domě a odstěhovali se za prací do Rakouska. Martin se ve volném čase věnuje posilování a cvičení. Rád hraje počítačové hry a myslí si, že je upřímný. Jak se mu ale bude dařit v kuchyni? Dýňová polévka bude už potřetí, na jídelníčku je moderní a odlehčená kuchyně: Menu poslední večeře
1) Salátový mix s pečeným balkánským sýrem
2) Dýňový krém
3) Kuřecí supreme se šťouchaným bramborem
4) Čokoládová pěna.
Budou se ve finále péct oplátky? Anebo se poslední večer ponese na férové vlně? Jak to na jižní Moravě dopadne? Vyhraje dobré jídlo, nebo zvítězí jiné pohnutky? Sledujte Prostřeno! i příště, protože napínavé to bude až do konce!
Sledujte Prostřeno! online v našem archivu.