Připravujeme speciál Prostřeno! s foodblogery

Prostřeno! bude i v tomto týdnu stát za to. Bude totiž speciální. Foodbloggeři a ti, kdo se snaží o to, abychom jedli lépe, předvedou, jestli umí jen skvěle foodstyling, nebo jídlo vymazlit k dokonalosti tak, že se hosté budou olizovat.
Právě připravujeme
Právě připravujeme
thinkstock.com

reklama

Vařit se budou samá exkluzivní menu, soutěžící se už nemohou dočkat, až ochutnají dobroty od svých profesních konkurentů. Komu se zadaří do celého svého večera zapracovat také úkol týdne, kterým jsou pasírovaná rajčata? Objeví se úkol týdne na stole každý den, nebo to někdo vzdá? Zkrátka – všichni soutěžící předvedou, kdo zvládne neočekávané situace, a kdo si jede podle svých pravidel a úkolem se rozhodit nenechá.

Soutěžící budou i v tomto týdnu bojovat o hlavní výhru 60 tisíc korun a také o diváckou přízeň, která jim může přinést 10 tisíc. Ze stejné částky se pak bude moct těšit i jeden z diváků, pokud bude štěstěna na jeho straně. Sledujte Prostřeno! od pondělí do pátku a hlasujte!

Jako první se do kuchyně postaví Jiří a Marika Kučovi. Společně provozují blog a e-shop. Účinkování v pořadu přijali jako výzvu a dobrou zkušenost. Rádi budou připravovat jídlo pro neznámé lidi. Toto menu si vybrali, protože koresponduje s tím, co doma běžně vaří a co mají v kuchařce a na blogu. Snaží se ctít sezónnost a používat ideálně suroviny, které jsou díky tomu v té nejlepší kvalitě. A co tedy budou podávat?
1) mix kanapek,
2) polévka z pečených paprik a rajčat,
3) špenátové rizoto,
4) čokoládový dort.

Úterní večer bude patřit Veronice Šmehlíkové. Je tvůrcem pořadu o vaření pro internetové i veřejnoprávní televize – Menu pro Emu na ČT1. Právě připravuje vlastní podcast s kamarádem Jirkou Hilgartem. Vydala také kuchařku MENU podle Koko. Vyhrála soutěže Blogerka roku a jednu Křišťálovou lupu za One (wo)man show. Menu měla původně vymyšlené trochu jinak. Konečný výběr je takový, protože vývary vaří doma dvakrát týdně a provázely jí i profesní kariérou. Knedlíčky v něm jsou odrazem chvílí jejího života strávených na food festivalech a farmářských trzích. Co bude podávat?
1) knedlíčky ve vývaru s bylinkami,
2) chřestové tagliatelle s mandlemi,
3) steak & poppers,
4) melounové carpaccio.

Středeční hostitel Martin Škoda je kuchařem tělem i duší, ale není vyučený. Věnuje se vaření od dětství a je to jeho vášeň. Má velké štěstí, že se může vařením zároveň i živit. Jako sedmnáctiletý vydal svou první kuchařku, snaží se propagovat lokální kuchyni, české recepty, tradiční i moderní variace, ale s tím, že máme u nás spoustu skvělých receptů a jídel, na která máme být náležitě pyšní. Má rád českou a lokální kuchyň obecně a snaží se ji propagovat, co to jen jde. A tak si pro tuhle příležitost chtěl vybrat právě něco, co z ní bude vycházet. Proto tato kombinace jídel, proto tyto recepty. Prostě Martinovy variace na českou kuchyni, kterou se snaží pojmout po svém a tak, aby to hosty bavilo. Na menu nechybí sladkovodní ryba, která je podle Martina stále dost podceňovaná, pomalu pečené maso, které vždycky nechá dělat přes noc, aby bylo krásně měkké. A také žemlovka, tak trochu jiná, s rozmarýnem a višněmi. Podávat se bude:
1) filírované 10 hodin pečené vepřové, marinované zelí, ovocná hořčice, dip z pečených paprik,
2) salát z opečené letní zeleniny, escabeche ze sladkovodních ryb, jemný dip z konfitovaného česneku,
3) pomalu tažené hovězí s kerblíkovou omáčkou, restovaná barevná mrkev, pečené brambory,
4) višňová žemlovka s rozmarýnem, ovocnou omáčkou a vanilkovým krémem.

Ve čtvrtek předvede, co v kuchyni dovede, Kateřina Bednářová. Pracuje v redakci časopisu Gurmet a na klíč pro klienty vytvořila tři kuchařské knihy – Tvarůžkovou kuchařku, Kuchařku pro naši babičku a Velkou knedlíkovou kuchařku. Nyní pracuje na čtvrté knize. Jídla do menu si vybrala, protože by chtěla ukázat, že zdravé jídlo není nuda. Bylo by podle ní skvělé, kdyby si každý uměl udělat radost tím, že si připraví zdravé, chutné a zároveň krásné jídlo, které je i dokonale metabolicky vyvážené. Servírovat se budou tyto pokrmy:
1) zeleninové carpaccio s mandlovým krémem,
2) letní krémová polévka z okurky a avokáda,
3) losos na zázvoru, miso fazolky,
4) mandlové kuličky se sušenou meruňkou.

Jako poslední soutěžící tohoto týdne se představí Marek Pavala. Ten výzvu přijal, protože se rád baví. Prostřeno! je podle něj ohromně zábavný pořad a on věří, že si účast moc užije. Zároveň by rád ukázal širší veřejnosti, co dělá a jaké úžasné možnosti poskytuje vaření na ohni. Jídla vybíral tak, aby byla převážně z českých surovin a měla dobrý wow faktor. V menu je ryba, drůbež, steak, zelenina i ovoce. Podávat se bude konkrétně následující:
1) karpáčo z pstruha,
2) holub & Caesar,
3) steak, rajčata, salsa,
4) spálené ovoce.

Sledujte Prostřeno! on-line v našem archivu.

reklama

reklama