Připravujeme speciál Prostřeno! s kuchařskými učni!

V tomto týdnu se u stolu sejdou výhradně mladí muži – studenti. Předvedou, co se ve škole naučili, co se plánují naučit, a hlavně, kdo z nich si troufne obsadit trůn nejlepšího českého kuchaře… To tedy až za pár let, je dobré ale vědět, že šikovní kuchaři v Česku jsou
Právě připravujeme
Právě připravujeme
thinkstock.com

reklama

Jak se téhle partičce bude dařit, budou kout pikle, nebo se rozhodnou světu ukázat, že vařit se dá s noblesou, bez intrik a taktizování? Jak si každý ze soutěžících poradí s úkolem týdne, kterým je příprava amouse bouche? Dá se takový úkol do menu nenápadně zapracovat, nebo ne? Kdo jako první pozná, že se jedná o úkol týdne, a tedy něco navíc? Prostřeno! v tomto týdnu bude zajímavé od prvního shánění surovin až k poslednímu servírování dezertu. Kromě skvělých jídel se můžete těšit i na zábavu, která bude mít grády. Ale nebude ani nouze o napětí. To vše už v pondělí. Kdo bude největším taktikem u stolu?

Soutěžící budou jako už tradičně bojovat o hlavní výhru 60 tisíc korun a také o diváckou přízeň, která jim může vynést 10 tisíc navíc. Ze stejné částky se pak bude těšit i jeden z diváků, pokud ovšem bude mít štěstí. Sledujte proto Prostřeno!, hlasujte – a třeba to budete právě vy!

Jako první se do kuchyně postaví Samuel. Do pořadu ho přihlásila jeho učitelka – když mu volala s nabídkou, aby to vyzkoušel a reprezentoval jejich školu, tak ho to nejdříve vyděsilo, ale po pár vteřinách mu došlo, že by to mohlo být opravdu „cool“, a nabídku přijal. Pro Samuela je zajímavá výhra a o tu se bude snažit. Dále bere svoji účast jako zajímavý osobní test, jak vše zvládne. Pokud by vyhrál, tak by si pořídil dobrou grafickou kartu, nějaké knihy a nakoupil by dárky i pro své blízké. Bude tedy nadílka? Jak zaboduje u ostatních svým menu? Podávat se bude:
1) Bruschetta s tuňákovou pomazánkou a křepelčím vejcem, bruschetta s tomatovým tartarem,
2) krémová polévka z pečeného česneku s krutony, slaninový chips,
3) vepřová panenka sous-vide, čočkové ragú, bramborovo-parmazánové pyré,
4) medové hrušky s domácí borůvkovou zmrzlinou a tvarohovým nočkem.

Úterní večer bude patřit Jakubovi. Přes týden je v Sušici, kde studuje, a jinak žije s rodiči a mladším bratrem Lukášem v rodinném domě ve Čkyni. Je doma jen o víkendech, přes týden je ve škole v Sušici, kde je ubytován v domově mládeže. Jeho otec je řezník a pro Lukáše velký vzor. Jako malý s ním jezdil na zabijačky, kde mu táta vše ukazoval a předával mu zkušenosti. Jeho máma ho také hodně naučila – je kuchařka a první vaření probíhalo pod jejím velením. Nabídku k účasti Lukáš přijal, protože si chtěl vždy vyzkoušet, jaké to je vařit před kamerou a také bude rád reprezentovat svou školu. A co se bude podávat?
1) Pečené tygří krevety na koriandru a chilli, čerstvý salát a domácí pita chléb se sušenými rajčaty,
2) mrkvovo-celerový krém na kari se zázvorovou pěnou a parmazánovým chipsem,
3) jehněčí hřbet s burgundskou omáčkou s bramborovo-zeleninovými plackami a hráškovo-rozmarýnovým pyré a rozpečeným česnekem,
4) borůvkový crumble s vanilkovou zmrzlinou.

Středeční hostitel Ludvík se vaření nebojí. Studuje na Odborném učilišti v Domažlicích. Nabídku školy přijal, protože má rád výzvy a rád vaří. Těší se, že bude mít možnost potkat nové lidi, které baví stejný obor jako jeho. Pokud by vyhrál, tak by to pořádně oslavil s kamarády v dobré restauraci. Jako zábavu si pro své hosty připraví zdobení – merhování chodských koláčů. Jídla pro své menu si vybral, protože mu chutnají a myslí si, že by mohla chutnat i ostatním. Ovšem bude to tak? Podávat se bude:
1) Cikánský chlebík s granátovým jablkem, dýňovou espumou a bažantím filátkem,
2) cuketový krém s krutony,
3) dančí medailonky se šípkovou omáčkou, karlovarské knedlíky, glazovaná zelenina,
4) čokoládový dortík z červené řepy se žahourem z malin a borůvek, jogurtový noček.

Ve čtvrtek předvede, co v kuchyni dovede, Jiří. Je studentem na Střední odborné škole a středním odborném učilišti v Horšovském Týně. Volný čas tráví nejraději s kamarády nebo s rodinou na zahradě. Na základní škole se aktivně věnoval florbalu. Mezi jeho koníčky patří vaření, rád poslouchá hudbu a občas si zajde zaběhat. Jiří byl osloven školou a po krátkém zvažování a dohodě s rodiči nabídku přijal, protože ho vaření baví. Doufá, že se mu podaří dobře reprezentovat školu. Jaké menu považuje za vítězné? Podávat se bude:
1) Marinovaná červená řepa s čerstvým kozím sýrem podávaná s lístky rukoly a zkaramelizovanými vlašskými ořechy,
2) dýňová polévka se zakysanou smetanou a praženými dýňovými semínky,
3) pečené kuřecí prsíčko plněné sýrem ze školní farmy, sušenými rajčaty a anglickou slaninou, podávané s restovanou zeleninou,
4) lívanečky s limetkovým tvarohem a rozvarem z jablek.

Jako poslední soutěžící tohoto týdne se představí Zdeněk. Je studentem Střední odborné školy Bor. Sám o sobě tvrdí, že je přátelský, otevřený, upřímný a poctivý. Do Prostřeno! ho vybrala škola a Zdeněk je pyšný, že ji může reprezentovat. Teď se těší se na nové zkušenosti, poznání nových lidí a možnost přiučit se něčemu novému. Pokud by vyhrál, tak by vzal svoji třídu někam na výlet a rodinu také. Můžou si tedy jeho blízcí balit kufry? Zdeněk sází na menu poměrně experimentální. Podávat se bude:
1) Cibulový mini quiche se slaninou a kukuřicí, lehký salátek s jedlými květy,
2) krém z pečené dýně s kokosovým mlékem, zdobený opraženými dýňovými semínky,
3) filírované kuřecí supreme ve smetanové omáčce s liškami, šťouchané brambory s baby špenátem,
4) mini Pavlova

Sledujte Prostřeno! on-line v našem archivu.

reklama

reklama