Připravujeme speciální Prostřeno! hubnutí a zdravé recepty

Příští týden s námi nepřiberete. Prostřeno!, po kterém neztloustnete, by vás mohlo po svátcích inspirovat, kdybyste zatoužili svoji stravu odlehčit.
Právě připravujeme
Právě připravujeme
thinkstock.com

Čtyři ženy a jediný muž představí jídelníčky, které nejsou podle standardní české kuchyně. O 60.000 korun a hostitelskou čest k tomu se utkají ti, kteří mají svou váhu pod kontrolou anebo ji pod kontrolu museli dostat. Každý z hostitelů spoléhá na to své, i když soutěžící nejsou žádní fanatici. Jen se jim podařilo zhubnout, uzdravit se nebo se dostat do formy pomocí jídla, a přestože jsou odhodlaní a mají pevnou vůli, nikomu nic nevnucují, jen reprezentují určitý styl výživy. A vypadají dobře…

Poznáme veganský jídelníček, dietu kulturisty, ketonovou dietu, někteří kladou důraz na kvalitní původ surovin. Moc polotovarů nebo výrobků potravinářského průmyslu nečekejte, většina jídel má původ bio. Zdravý bude i nízkokalorický úkol týdne. A co je důležité – účastníci dokážou o zdravém životním stylu mluvit s lehkostí i nadhledem. Sledujte další zajímavý speciál pořadu Prostřeno! a nezapomeňte hlasovat!

Jako první se k plotně postaví blogerka a máma na plný úvazek Eva (42). Ta od základu změnila svůj život i životní styl. Po změně jídelníčku a narození druhé dcery se rodina odstěhovala z Prahy na Sázavu. Eva chtěla své děti vychovávat v přírodě. Dcery učí doma, večer se věnuje svému blogu. Z manažerky se stala hospodyně, která už deset let vaří tři jídla denně a ve volném čase se rýpe v zemi. A co připraví v pondělí? Evino menu bez masa a živočišných bílkovin zní lákavě:
1) Žampionové foie gras na domácím kváskovém pečivu se švestkovou omáčkou
2) Mrkvový krém se zázvorem sypaný praženými slunečnicovými semínky
3) Čočková kaše, pečené jáhlové placičky sypané sezamem, glazovaný tempeh, pečená zelenina a zeleninový salát
4) Pečené hrušky s ořechovou nádivkou.

Úterní večeři nachystá osobní trenér Svatopluk (34). Ten sport miluje už od dětství. Věnuje se kulturistice, fitness, občas posiluje s partnerkou nad hlavou. Vaření svalnatého sympaťáka baví, často si chystá jídla do krabiček. Na rozdíl od včerejší hostitelky rád připravuje maso, také ryby a zeleninu. Před soutěží sní Sváťa někdy až kilogram masa denně, tehdy bývá jeho dieta poněkud jednotvárná, samá rýže a kuřecí, navíc se neobejde bez spousty potravních a výživových doplňků. Druhý hostitel maso připraví i pro své soupeřky, ocení Eva pořádný steak ze svíčkové? Maso nepozřela už roky, hovězí ale nemusí ani Nikol. A jak dopadne trenérova zábava? V duchu svého povolání, Svatopluk dámy trochu potrénuje ve výdrži. Úterní menu:
1) Avokádo s vejcem a čerstvou zeleninou
2) Brokolicový krém s parmazánem
3) Biftek z hovězí svíčkové, batátové pyré
4) Proteinové lívance s čerstvým ovocem.

Ve středu se k plotně postaví mladá hostitelka Nikol (22). Pracuje jako manažerka v zábavním parku a žije ve sdíleném bytě s kamarádkami. Nikol změnila stravování ve chvíli, kdy musela výrazně zhubnout. Nejvíc vážila 105 kilo a na střední škole se vše zlomilo a rozhodla se s tím něco udělat. Začala se zdravě stravovat a zhubla 40 kg. Jako důkaz svým hostům ukáže fotku se starými džínsy, kam by se dnes vešla asi čtyřikrát. Nikol připravuje zdravá, jednoduchá a nutričně vyvážená jídla ze sezónních surovin, vyhledává maso a vejce od farmáře či z malochovů. Jí hodně zeleniny, ovoce a konzumuje zdravé tuky ve formě ořechů. Středeční menu:
1) Domácí semínkový chléb, pomazánka
2) Dýňová polévka s kokosovým mlékem
3) Lilek zapečený s čočkou a farmářským sýrem
4) Mrkvový dort podle Healthy Hamty Nikol.

Ve čtvrtek ve svém domečku předvede, co u plotny dovede, všestranná podnikatelka Táňa (58). Je podruhé vdaná, zabývá se výživou, životním stylem, velkým koníčkem nejstarší hostitelky je vymýšlení vlastních receptů a sbírání starožitností. I Táňa prošla obdobím, kdy musela zhubnout. A podařilo se jí to díky ketonové dietě. Paní Táňa připraví menu, na kterém by si mohl pochutnat i trenér Sváťa a kde nebude chybět kuřátko. Na stole ale nebudou chybět třeba i jedlé kytičky nebo zajímavá celerová rýže. U servírování se Táňa trochu naběhá po schodech. A venkovní zábava bude poněkud rustikální, stejně jako hostitelčina selská jizba, kde čtvrtá večeře proběhne. Čtvrteční menu:
1) Granátové želé s lososem, kvásková bageta
2) Polévka sedmi krás s fazolkami
3) Prsíčka kuřátka z domácího chovu se zeleninou, celerová rýže
4) Borůvková Šárka II.

V pátek se k plotně postaví benjamínek skupiny a poslední hostitelka Natálie (17). Studentka střední školy ráda jezdí na koni, na kole, chodí běhat a cvičit do posilovny. Miluje přírodu, zvířata a v neposlední řadě mezi její koníčky patří vaření. I Natálka už zažila období, kdy se necítila ve svém těle dobře, ale naštěstí vše včas změnila. Nyní se věnuje pohybu i zdravé stravě, ale při přípravě jídla je pro Natálku stále nejdůležitější, aby jejím strávníkům chutnalo. Podaří se jí to i v pátek? Menu poslední večeře:
1) Rýžová frittata
2) Cibulková polévka
3) Hovězí maso s loupanými rajčaty a šťouchané brambory
4) Fitness mléčný řez.

A jak finále u Natálky dopadne? Vyhraje zdravé a chutné jídlo, nebo zvítězí jiné pohnutky? A opravdu nikdo nepřibere?

Dívejte se už v pondělí 20.1. v 17.50 na Primě, napínavé to bude až do konce!

Sledujte Prostřeno! online v našem archivu.

reklama