Prkenná panna

Jak dopadne její panenka se šťouchačkami a různými dipy? Nebude opravdu moc prkenná, nebo bude pěkně růžová a šťavnatá?

Doba přípravy: nad 2 hodiny

Autor receptu: Růžena Barnošáková

Prkenná panna
Prkenná panna

Suroviny

Maso
1 kgvepřová panenka
5 plátkůanglická slanina
olivový olej
sůl, pepř
Šťouchané brambory
500 gbrambor
olivový olej
jarní cibulky
sůl
Pepřová omáčka
kuličky pepře (zelený, barevný)
1 lžícehořčice
1 kelímeksmetana
60 gmáslo
200 mlvoda nebo vývar
šalotka
Domácí tatarská omáčka
200 mloleje
1vejce
1 lžíceplnotučná hořčice
1 lžičkaocta
1 lžičkacukr
1cibule
sterilovaná okurka
sůl, pepř
Rokfórová omáčka
70 ghladká mouka
60 gmásla
200 gvývaru nebo vody
80 mlmléka
80 gsmetany
200 grokfóru
mletý pepř
olej
sůl
Reklama

Postup

  1. Brambory oloupeme, nakrájíme na kostky a dáme uvařit do osolené vody doměkka. Troubu předehřejeme na 150°C. Vepřové maso osolíme, opepříme a pečlivě pokryjeme olivovým olejem. Každý kousek masa pak obalíme v plátku slaniny a převážeme provázkem. Do rozpálené pánve nalijeme jednu až dvě lžíce oleje a maso zprudka opečeme ze všech stran – stačí pět minut. Poté přendáme na plech anebo necháme v pánvi dopéct 10 – 15 minut v troubě.
  2. Brambory scedíme. Jarní cibulku nakrájíme na tenká kolečka. Ve velkém hrnci zpěníme na oříšku másla cibulku. Přisypeme brambory a stáhněme z plotny. Šťouchadlem rozšťoucháme a dosolíme.
  3. Pepřová omáčka: V hrnci si rozehřejeme máslo, přidáme šalotku a lžíci pepře, hořčici, poté přidáme vodu nebo vývar a nakonec smetanu. Mícháme, dokud omáčka nezhoustne.
  4. Domácí tatarská omáčka: Všechny suroviny vložíme do vyšší nádoby a ponorným mixérem mixujeme chvilku do zhoustnutí.
  5. Rokfórová omáčka: Z oleje, mouky a části másla připravíme světlou jíšku, kterou zalijeme vodou nebo vývarem a mlékem. Dobře promícháme a necháme zvolna provařit. Omáčku přecedíme, přidáme zbylé máslo, smetanu a dochutíme. Na závěr přidáme nastrouhaný rokfór, sýr necháme rozpustit.
Reklama
Reklama