Prostřeno!: Bude to souboj masožravců a jednoho býložravce

Příjemná parta se sejde v Olomouckém kraji, kde se o šedesát tisíc korun utkají tři muži a dvě ženy. A bude to i souboj „masožravců“ a jednoho přesvědčeného „býložravce“.
Prostřeno! XVIII (13)
Prostřeno! XVIII (13)
archiv TV Prima
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Zastánce rostlinné stravy Josef působí skoro jako misionář na nepřátelském území. Pamatujete si na film Zelená karta? Střetl se tu barbarský milovník červeného masa Gérard Depardieu s panem Mrkvičkou. Jak skončil souboj o srdce krásné Andie MacDowell, víme, jak to ale dopadne u stolu v Olomouckém kraji mezi milovníkem masité stravy Bronislavem a skoro veganem a výživovým poradcem Josefem?

Podívejte se na upoutávku:

Prostřeno! XVIII (66) - upoutávka
Prostřeno! XVIII (66) - upoutávka

Hanáci to neměli snadné ani s úkolem týdne, měli vyrobit něco z kynutého těsta. A snažili se, i když jeden zamýšlený produkt skončil v záchodové míse. Soutěžící se přesto dočkali buchet se švestkami nebo lívanců či houstiček. Řeč tekla proudem, škádlilo se i poučovalo, ale Moraváci to dobře ustáli, báječně se poměli i pobavili. Je to týden dost vyrovnaný. A pokud se vám bude zdát, že někdo přece jen taktizoval, vezměte spravedlnost do vlastních rukou a bodujte! Vždyť nejen váš favorit, ale i vy můžete získat deset tisíc korun!

Pondělí: Upovídaný elektrotechnik Bronislav (60) je renesanční muž mnoha zájmů

Bronislav Foltýn
Bronislav Foltýn
archiv TV Prima

Prvním hostitelem nebude starší žena, jak se mylně domnívají účastníci pořadu, ale muž, jak se patří. Nejstarší hostitel je tak trochu důkazem, že věk je jen číslo. Broňa žije naplno ve svém domečku u Olomouce, kde má prostor pro všechny své záliby. A výčet hostitelových koníčků je bohatý. Patří tam i vaření? První hostitel vsadí na vydatnou domácí kuchyni. Bronislav se nezalekne ani kynutého těsta, i když mu s tím pomůže domácí pekárna.

Předkrm „pelmeně po našem“ jsou spíše pirohy než pelmeně. Taštičky s masem se pečou, nevaří. Broňa ve svém menu zpracovává hned několik těst. A troufne si i na tradiční dezert s pařížskou šlehačkou. Martina se ztratí v překladu, proč je kýta na hlavní chod „polovnická“, ale hostitel nám prozradí, že recept na loveckou kýtu inspiroval jeho slovenský kamarád kdysi na vojně. Je to masová směs na víně s kapií a žampiony, kterou doprovodí bramboráčky. Broňa vypadá jako tvrdý chlap, ale snadno se dojme, třeba když si vzpomene na babičku, podle jejíhož receptu vaří polévku Hanačku. Ale jinak si u vaření i zvesela zazpívá a vůbec je to trošku showman, který nezavře pusu a udržuje zábavu. Broňa miluje maso a ještě neví, že se u stolu potká s vegetariánem. Josef jí jen rostlinnou stravu, ale naštěstí aspoň každé jídlo ochutná. S plnými bříšky se jde na zábavu – odezírání ze rtů. Na to, že jde o první návštěvu, je to večírek více než vydařený a hostitel může být spokojen.

Úterý: Tělesný strážce Daniel (19) zaujme svou profesí i původem, s jídlem to však bude slabší

Daniel Perz
Daniel Perz
archiv TV Prima

Nejmladší hostitel Daniel působí nekonfliktně, ale protože trénuje, boxuje a pracuje jako tělesný strážce, asi by nebylo dobré dostat se s ním do křížku. Hosté jsou při obhlídce jeho mládeneckého obydlí v Přerově zmatení, protože zde nacházejí i dámské věci. Má Daniel přítelkyni? Nebo snad účinkuje v travesti show? Daniel se svěří, že je to mnohem nevinnější. Jde o věci jeho maminky, která ho občas přijde zkontrolovat a někdy u syna, který jen nedávno vylétl z hnízda, i přespí.

Maminka mu poradila též s recepty, ty ale ne zcela vyšly. Tak třeba těsto na houstičky skončilo v záchodové míse, ale jinak se Dan snažil. Vždyť je to nejmladší kuchař! Na úvod podává jednoduchou šunkovou rolku, která má netradiční náplň a hostům chutná. V kuřecím vývaru, kde je hodně masa a pro někoho i pepře, chybějí nudle. Kuře je i na hlavní chod. A protože je Danielův otec Íránec, zkusí na svůj původ upozornit prostřednictvím „kuřete na perský způsob“. Mělo to být kuře s nádivkou, která obsahuje kuskus, meruňky a rozinky. Jídlo se ale úplně nepovedlo, maso není stejnoměrně propečené, ani servírování nevyjde podle původních představ. A po kytarové hudební zábavě bude „banánový split s kapkou štěstí“. Jednoduchý dezert potěší hlavně milovníky zmrzliny a šlehačky.

 

Středa: Pětinásobná maminka Irena (43) se předvede jako zkušená, šikovná i nápaditá kuchařka a mile překvapí svou zábavou

Irena Moničová
Irena Moničová
archiv TV Prima

Rozvedená paní Irena na maminku pěti dětí rozhodně nevypadá. Hosty pozve do uklizeného bytu a celý týden se chová jako vyrovnaná a příjemná žena, která toho asi stihne požehnaně. Ačkoliv to určitě nemá v životě snadné, kromě péče o rodinu a zaměstnání ráda sportuje, běhá dokonce i maraton. A také už se asi něco navařila! Budou se jí zkušenosti mámy hodit při slavnostní večeři? Irena překvapí pizzou, na té si hosté pochutnají. Vždyť dobrou pizzu milují nejen děti.

Po předkrmu se jen zapráší a pak se jde ven za zábavou. Ta je nejen zábavná, ale hosté si u ní i pěkně máknou. Na ulici je totiž čeká obsluha pivního vozíku. A Broňa je nadšený… A jak to bude s dalšími chody? Domácí houstička se sezamem, tu pochválí i Josef, předkrm se syrečky na slanině zase Martina a ostatní. Jsme přece na Hané… Josef by mohl ocenit zeleninový krém v podobě ne tak frekventované cuketové polévky, pak ale bude něco z grilu: krkovička, pepřová omáčka a pečené brambory. Co si dá Pepa? Bude mít hlad? Ne všichni jsou k jeho jinému způsobu života tolerantní. Chvílemi začíná přituhovat. Dokáže Irena udržet dobrou náladu? O neutuchající konverzaci se stará hlavně Bronislav. Ten má zatím vždy - a k jídlu zvláště - co říci…

 

Čtvrtek: Alternativní večeře u Josefa (28) se musí obejít bez masa a živočišných produktů

Josef Laštovička
Josef Laštovička
archiv TV Prima

Všichni jsou zvědaví na večer u zastánce zdravé výživy. Josef žije v Olomouci v bytě, jaký od něj soupeři přesně čekali. Pepa si musí od kamaráda půjčit domácí pekárnu, protože nebyl připraven na úkol týdne. Pokusí se upéct celozrnný chléb. Zastánce rostlinné stravy samozřejmě nachystá menu bez masa a živočišných produktů. K tomu ale připraví i pár přednášek, a dokonce i osvětovou zábavu. A to bude něco na Broňu, ten se snaží večer bojkotovat. Ostentativně dává najevo, že pro něj existuje jen jedna cesta – ta s masem. Josef se mu snaží vysvětlit, že je nemocný. A to bude poslední kapka. Broňa si připadá zdravý jako řípa…

Josef si myslí, že chuť na jídlo ovlivňují i barvy, proto chce, aby jeho salát podle receptu doktora Fuhrmana hýřil barvami. Do předkrmu přidá i fialovou a černou mrkev, což je pro soupeře novinka. I Irena, která nemusí červenou řepu, dostane polévku podle dalšího specialisty na zdravou výživu – doktora Esselstyna. Ta ale nechutná skoro nikomu. Mnohem lépe dopadnou vegetariánské žampionovo-špenátové lasagne, byť jsou bez masa a sýra. A bez mléčného tuku se musí obejít i dezert se spoustou ovoce – banánovo-burákovo-makovo-čokoládová zmrzlina s borůvkovo-skořicovo-datlovou polevou. Ostatní by si na zdravém menu možná i docela pochutnali, ale nálada u stolu je napjatá. Irena je k odlehčené večeři vstřícná, neprotestuje ani Daniel nebo Martina, ovšem zarytý „masožravec“ Broňa mluví a mluví a nedává Josefovi moc šancí. Přesto Pepa svůj boj za zdravý životní styl nevzdává a účast v pořadu bere spíš jako své poslání.

Pátek: Udrží si vojanda Martina (26) ve finále pořádek? Zvládne i upovídaného Broňu a unaveného Josefa?

Martina Mlejnková
Martina Mlejnková
archiv TV Prima

 

Během týdne se Martina příliš neprojevovala, proto její soupeře překvapí, že je vojačkou z povolání. Sympatická hostitelka žije s přítelem v příjemném světlém podkrovním bytě s velkou terasou, ale přiznává, že kromě víkendu doma moc nevaří. Na výhře jí ale záleží, proto se na finále dobře připravila, Přesto Martina z nervozity pár chybiček udělá. Je ale pohotová a dokáže z toho vždy včas vybruslit, i když to na sebe klidně poví.

Martina si vybrala recepty světové kuchyně. Začne předkrmem, který snad ocení i Josef, bude to carpaccio z červené řepy. Broňa ale má připomínky – ne kvůli kozímu sýru, ale kvůli tomu, že carpaccio není na tenoučké plátky. Také má poznámky k italské polévce minestrone, protože v ní nejsou rajčata, a tudíž není červená a sladkokyselá, jak je zvyklý. Též v ní chybějí nudle, na ty hostitelka ve stresu zapomněla, ale zato tam plavou nevšední, předem usmažené knedlíčky z kuřecího masa. Všichni se těší na panenku Wellington, v čem je zvláštní? Vepřové maso se peče v těstě a uvnitř je ještě pikantní směs žampionů s hořčicí. Hlavní chod je dokonalý a doplní ho jen troška grilované zeleniny. Hostitelka nakonec zazmatkuje i při přípravě sladké tečky, ale ani to není na výsledku znát. Všichni si na jejím „piškotovém tajemství“ moc pochutnají a Martina může být spokojená nejen se svým menu, ale i s družnou náladou, kterou se jí podaří přes věčné špičkování Broni s Josefem u stolu udržet…¨

Dojde na páteční vyříkávání? Každý má svou pravdu a každý chce, aby zazněla. Jak poslední večer dopadne? Kdo to tento týden vyhraje? A bude to výhra zasloužená? Sledujte Prostřeno! od pondělí do pátku!

SLEDUJTE PROSTŘENO ONLINE!

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama