Prostřeno! bude u těch nejlepších. Pět šéfkuchařů se pustí do boje

Zdeněk Pohlreich, Václav Frič, Jaroslav Sapík, Gianfranco Coizza a Khanh Ta se postaví k plotně. Prostřeno! bude u těch nejlepších.

REPRÍZA V kuchyni své oblíbené restaurace, bez pomoci dalších kuchařů. A kritizovat je budou jejich kolegové z branže. Nebo ne? Jak tohle dopadne a kdo nakonec obstojí před svými konkurenty, ale také před celým národem?

Celý týden bude ve znamení skvělé kuchyně. Té, za kterou jezdí lidé z celé republiky. Teď můžete díky pořadu Prostřeno! Speciál – Šéfkuchaři nahlédnout pod ruce i pokličky těch nejlepších ve svém oboru. Na koho se můžete těšit a co se o nich dozvíte? Minimálně to, že vařit opravdu umějí.

Podívejte se, na koho se můžete těšit:

Zdeněk Pohlreich

Zdeněk Pohlreich se do povědomí široké veřejnosti dostal díky svému působení v pořadech TV Prima. Mezi ty nejznámější patří gastronomické reality-show Ano, šéfe a Na nože podle námětu britských pořadů kuchaře Gordona Ramseyho. K těmto dvěma prvním pořadům se později přidaly také Šéf na grilu, Česko vaří s Pohlreichem, Vařte jako šéf!, Už dost, šéfe!, Teď vaří šéf!, Rozpal to, šéfe! a Zdeňkova akademie a Superšéf.

A jeho životopis? Na přelomu 70. a 80. let byl členem reprezentačního baseballového týmu. V roce 1986 emigroval, působil v Nizozemsku a Austrálii jako šéfkuchař. Po návratu z emigrace postupně pracoval na stejných pozicích v pražských hotelech Renaissance, Villa Voyta, Radisson SAS nebo Marriott.

V roce 2007 založil vlastní podnik v ulici Na Poříčí poblíž náměstí Republiky – Café Imperial ve stylu prvorepublikových Grand Café. O rok později zakládá druhou restauraci Divinis na Starém Městě za Týnským chrámem, ta je vedena v italském duchu. Zatím posledním přírůstkem do sítě Pohlreichových podniků je v roce 2016 otevřené moderní české bistro Next Door by Imperial, které se nachází naproti první restauraci.

Václav Frič

Sedminásobný mistr republiky a světový šampion v otevírání ústřic. Václav Frič dal před lety sbohem hotelové gastronomii a otevřel si hospodu na vsi Na Pekárně. Václav se rozhodl být kuchařem už na základní škole a vaření je pro něj dodnes srdeční záležitost.

Je velkým milovníkem klasické české kuchyně, ale skvěle také umí ryby a dary moře. Pro ty, kdo chtějí poznat klasiku se vším všudy, nabízí i zabíjačku, pro citlivější povahy jsou tu buchty, vdolky a pro všechny i špičková svíčková. Českou kuchyni umí Václav Frič jak z partesu; nechápe ji ale jako strnulý soupis receptů a jakkoli ctí tradice, nepodléhá zbytečnému sentimentu.

Jaroslav Sapík

Jaroslav Sapík je považován za legendu české kuchyně. Jeho motto je: Žádná kuchyně není špatná, jsou jen dobří a špatní kuchaři. Pochází z rodiny, která se kuchařskému řemeslu věnuje již od 17. století. Sám se snaží propagovat českou kuchyni, přináší na stůl staré rodinné recepty a ukazuje krásy české kuchyně. To dělal i na obrazovkách televize Prima, kde byl hlavním aktérem pořadu Česko na talíři.

Jaroslav Sapík se vyučil v hotelu Ambassador, zkušenosti sbíral později také v zahraničí. Řadu let spolupracuje s Pražským hradem, kde pomáhá zajišťovat stravování při významných událostech. Připravoval menu pro prezidenty, krále, monarchy a papeže. V roce 1992 otevřel kousek za Prahou v malé vesničce Klokočná rodinnou restauraci a penzion U Sapíků. Jaroslav Sapík je zarytým obhájcem české kuchyně, o které tvrdí, že je nutné ji vrátit do té pozice, kterou zastávala ještě na počátku minulého století, kdy s úspěchem soutěžila s Vídní i Budapeští a držela krok s Paříží.

Gianfranco Coizza

Mistr italské kuchyně se narodil a vyrůstal na Sardinii, která se neomylně podepsala na jeho vášnivém vztahu k jídlu. Jak Gianfranco Coizza říká, na Sardinii má jídlo úplně jiný význam než u nás: je o setkávání, rituálech, rodině, která je na tomhle slunném ostrově vždycky velká a pořádně rozvětvená. Rodinné jsou tu i restaurace, malé farmy s tím nejčerstvějším masem, olivové háje…

Jeho maminka byla navíc ředitelkou odborné školy, kam Gianfranco mohl hodil na kurzy vaření nebo pečení. Jeho táta měl pro změnu velkoobchod s potravinami. A oba rodiče doma často a rádi vařili. Jídlo bylo pro Gianfranca život prostě odmalička. Nevzdálil se mu ani tehdy, když nakonec odešel do Toskánska studovat literaturu – při škole pracoval ve vinařství, v tratoriích…

K nám do Česka se podíval poprvé v roce 1992, v roce 2001 se tu zabydlel a Praha zůstala jeho domovem natrvalo. Potkal tu svou ženu, stal se tátou a svého syna už také pomalu zasvěcuje do kulinárních tajemství. V Praze pomáhal otevřít několik restaurací. Menu sestavoval například v Aldente nebo Alforno Focacceria. Poslední tři roky působí jako lektor v Gourmet Academy. Od listopadu 2018 byl spolumajitelem a šéfkuchařem v Jan Paukert Bistro. Letos těsně před pandemií otevřel v Dolních Chabrech se svou životní partnerkou Annou Kovačič, známou módní fotografkou, restauraci A posto. Jeho partnerka vymýšlela designový koncept.

Khanh Ta

Šéfkuchař Khanh Ta se s vietnamskou kuchyní důkladně seznámil během stáže v Culinary Arts School v Saigonu a práce v rodinných hanojských bistrech. Jako rodilý Jilemničák strávil většinu života v Česku, kde ho neodmyslitelně ovlivnila i moderní evropská kuchyně. Za zmínku stojí například praxe v restauraci Story Michala Černého či Entrée pod taktovkou Přemka Forejta. Spolu se svým bratrem Giangem otevřeli v roce 2014 restauraci Gao Den v pražských Stodůlkách. Cílem bylo převést pravou vietnamskou kuchyni do kultivovaného a moderního prostředí.

Po úspěšném fungování restaurace se rozhodli pro otevření dalšího podniku – Taro, kde servírují sedmichodovou degustaci na baru kolem otevřené kuchyně. Khanh Ta a Giang Ta, z nichž první se věnuje výhradně vaření a druhý zase provozu, svoji restauraci představují jako fine dining podnik neboli nejvyšší formu zážitkové gastronomie, která snoubí skvělé jídlo spolu s luxusní atmosférou.

Sledujte Prostřeno! každý všední den od 17.50 na Primě.

SLEDUJTE PROSTŘENO! ON-LINE


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 18. 4. 2024

Zadal vám někdo úkol a pak odešel, aniž by vám dal pokyny? Není divu, že se cítíte zmatení a frustrovaní. Pokud neexistuje žádný návod a pokud nikdo jiný neví, o co jde, nemějte výčitky svědomí a nechte to být, dokud nedostanete řádné poučení. Je rozumnější počkat, než to udělat špatně a muset to dělat znovu. Raději bezpečně, než abyste litovali.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.