Prostřeno!: Čeká nás týden plný cizokrajných chutí

Prostřeno! se odehraje v Moravskoslezském kraji a chlapi budou mírné v převaze, tři ku dvěma ženám.

Ti všichni se utkají o výhru 60.000 korun a hostitelskou čest k tomu. Na severu Moravy se sejde pohodová parta, promíchaná genderově i věkově, hostitelé jsou docela zajímavé osobnosti a často mají toulavé boty. To se projeví i v jídelníčcích, fantazii se meze nekladou. Účastníci, z nichž dva prožili část života v cizině, se ve svých jídelníčcích inspirovali ve Španělsku, Itálii, Thajsku, Maďarsku, Austrálii, na menu se dostanou i pštrosí steaky. To bude pro většinu soutěžících premiéra, stejně jako občas i netradiční servírování pokrmů.

Úkol týdne souvisí s lokalitou, tou sousedskou - Moravané a Slezané mají připravit nějakou polskou specialitu. Do Polska jezdí často na nákupy a z tamní gastronomie určitě něco nejen odkoukali, ale i ochutnali. Nebo také poradí babičky a samozřejmě internet. A kdo to celé vyhraje? Mládí, nebo zkušenost? Dobré jídlo, nebo zvítězí taktika? Napínavé to bude až do konce! A nezapomeňte hlasovat, vždyť deset tisíc nemusí získat jenom váš favorit, ale také vy!

Pondělí: První hostitel Tomáš (48) prožil část života ve Španělsku, odkud také pramení jeho menu

Týden zahájíme v domku u Tomáše, který má se svou ženou dohromady šest dětí, ale jen jedno společné. Vyučil se jako zedník-obkladač, nyní vede tým v továrně na výrobu světel do aut. Deset let prožil tento sympatický chlapík ve Španělsku – kam jel původně jen na dovolenou, ale tak se mu tam zalíbilo, že v zemi zůstal. Domů se vrátil po letech kvůli rodině a aby pomohl svému otci se včelařením, což je i Tomášův koníček a bude též součástí pondělní zábavy. Tomáš tedy vsadí na španělský večer.

Zaujme už první chod „letní salát s parmskou šunkou a jahodami“, předkrm kombinuje nevšední chutě, které ale dohromady ladí. Gazpacho je známá studená zeleninová polévka, vhodná jako osvěžení pro horké letní dny, pro soupeře je ale studená až moc. Hlavní chod, katalánskou paellu, servíruje Tomáš na originální obří pánvi. Rýžový pokrm bývá s masem nebo s mořskými plody, Tomáš se rozhodl pro první variantu. A jako poslední chod hostitel připraví flambovaný ananas se zmrzlinou a malinami, hosté by uvítali, kdyby u toho mohli být přítomni, ale protože Tomáš přišel den předem, kdy si to zkoušel, málem o obočí, je radši opatrný. Na to, že je to první společný večer, se nikdo nestydí a nuda u stolu také nehrozí.

Úterý: Monika (41) je vlídná, vstřícná a pozorná hostitelka, která žije v bytě v provensálském stylu s partnerkou

Učitelka, která pracuje ve speciální mateřské školce, bydlí v hezkém prostředí v Orlové spolu se svou partnerkou a synem. V bytě je znát, že Monika se také zčásti věnuje rekonstrukci nábytku, vůbec je to žena mnoha zájmů a aktivit. Hosté jsou k hostitelčině orientaci tolerantní, ale přesto se o její rodinný život velmi zajímají, až to Monice není úplně příjemné, i když nic netají. Neprošla si lehkým obdobím, ale rozhodit se nenechá a soustředí se na své menu.

Monika upřednostňuje zdravé suroviny a nevyhledává příliš kořeněná nebo pálivá jídla. Hodně se bude mluvit o hlavním chodu, který hostům připadá až moc skromný – je totiž bez klasické přílohy. „Kde je nějaká houstička, nejlépe domácí, nebo brambory,“ pídí se soupeři. Zelenina je už v předkrmu, což je špenátová omeleta s ricottou a sušenou šunkou. Hovězí vývar s nudlemi nebude bohužel pro Zdeňka tak horký, jak to má rád. Již zmíněné hlavní jídlo s kuřecím steakem a carpacciem z červené řepy je těžkou zkouškou pro Tomáše, protože řepu prostě nepozře. Vylepší dojem z hlavního chodu dortík Paříž, se kterým si hostitelka dala velkou práci? A jak se bude líbit Moničina hudební zábava s bubínky? Tímto nečekaně příjemným překvapením si Monika návštěvu docela získá; prostě to umí nejen s dětmi, ale i s dospěláky.

Středa: Nejmladší hostitel Vojtěch (20) působí na svůj věk sebejistě, ví, co chce. A platí to i během jeho večírku…

Vojta, který vaří uprostřed týdne, má za sebou maturitu na gymnáziu a rád by pokračoval na medicíně. Zatím si ale dopřává čas na své koníčky a cestování, užívá si mládí a života. Ve světě už ochutnal spoustu jídel ze zahraničních kuchyní, především té italské. Vsadí proto na moderní menu, které se naučil jíst a vařit v Itálii. Vojta hosty nepozve k sobě domů, ale do tatínkova bytu, kde vyrůstal se svojí sestrou a kde to dobře zná, u maminky je méně místa.

Jako první chod připraví bruschettu a má s ní docela úspěch, i když je to jednoduchý předkrm. Za polévku brokolicový krém sklidí hostitel hodně chvály, druhý chod se mu podařilo dobře dochutit a hustý je tak akorát. „Maso s pepřovou omáčkou“ je zatím tajemstvím, půjde o vepřovou panenku se šťouchanými brambory s cibulkou. Dámám vyhovuje, že v omáčce není spousta kuliček pepře, Zdeněk by naopak pepře přidal. Maso je výborně připravené, jde o Vojtův oblíbený chod, který má v malíku. A také ví, jak vypadá originální tiramisu, tady ovšem udělal chybičku. Moučník není skoro sladký, o to se Vojta snažil, ale protože bílkový sníh vyšlehal s pomocí špetky soli, je dezert nakonec skoro slaný.

Čtvrtek: Obchodnice Martina (38) je na mateřské dovolené, vzorně se stará o svůj krásný domov a hostům chce dopřát, co hrdlo ráčí

Čtvrtá hostitelka prostírá na zahradě svého hezkého domu, kde žije s partnerem a malým synkem, a dokonce by návštěvě ráda dopřála koupání ve svém bazénu. I Martina umí překvapit, do své večeře hodně investovala, pro hosty plánuje pštrosí steak. Ve čtvrtek nikdo hladovět nebude, protože hlavnímu chodu předchází sytý plněný hermelín se žampiony a večeři zakončí smetanový dortík s čerstvým ovocem. Na domácí pečivo, které Martina také plánovala, kvůli nedostatku času bohužel nedojde. Stihnout se prostě všechno nedá…

U prvního chodu je trošku nepohodlné, že hostitelka servíruje chutný předkrm v alobalu. Nudličky a knedlíčky ve vývaru jsou domácí, i když vlastnoručně připravené předem, polévka je horká, takže Zdeněk, který umí být kritický, druhý chod uznale pochválí. Méně je už nadšený z exotického steaku se smetanovými brambory a fazolkami, protože pštrosí svíčková se mu zdá trošku tuhá. Martina je z takové reakce na drahé maso zklamaná. Nejen prostírání, ale i zábava proběhne v plenéru, kde si hosté mohou vyzkoušet lukostřelbu. Dojde ještě na plavky a slíbené cachtání v bazénu?

Pátek: Poslední večeři podává nejstarší hostitel, emigrant Zdeněk (66). Zkušený cestovatel nabídne takové menu „letem světem“.

Pan Zdeněk se po revoluci vrátil od protinožců zpět do vlasti, kde si s manželkou koupili hezký dům ve Frýdku-Místku. Má odtud úchvatný výhled na hory, ale přesto je rozhodnutý, že až dům prodá, vrátí se zpět do Austrálie, kde žijí jeho děti a vnoučata. Poslední hostitel o sebe pečuje, sportuje a pravidelně drží půst, tento týden to ale musí porušit. Zdeněk, který je už v důchodu, pracoval jako finančník a prý poznal celý svět. Finální menu tudíž míří do různých světových stran:

Na úvod udělá thajskou smaženou rýži, kterou hosté pochválí. Pak uvaří maďarskou gulášovou polévku podle svého oblíbeného receptu, dost pikantní, na hlavní chod usmaží vídeňský řízek a kuřecí pikantní řízečky. Vídeňský řízek by měl být z telecího masa a obrovský jako sloní ucho, jenže to by se pak nevešel Zdenkovi do friťáku. Je k němu „moravský bramborový salát“, kde jsou i jablka. Jako dezert je dort Pavlova, kterou hostitel servíruje pod názvem „australský zákusek“. Není úplně jednoduché tento dezert dokonale připravit, i Zdeněk se sněhovým dortem trochu bojuje, dočká se ale pochvaly, nedokonalosti zakryje šlehačka a něco se schová pod ovocem. Diskutovat se bude víc než dost nejen nad jídlem, ale i nad hostitelovými zážitky nebo plány do budoucna. Zábava s autíčky a lákavou výhrou je trochu infantilní, ale legrační a možná inspirativní pro maminku malého chlapečka Martinu.

Jak poslední večer dopadne? Neprojeví se ve finále tak trochu česká závist? Sledujte moravskoslezské Prostřeno! a hlasujte!

Dívejte se od pondělí do pátku od 17.50 na Primě a hlasujte. SLEDUJTE PROSTŘENO! ONLINE

Užijte si také další oblíbené pořady, seriály a filmy, které pro vás máme k přehrání ONLINE a zdarma na iPrima.cz:

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 19. 4. 2024

Berani, dnes bude ve vzduchu vládnout lehkovážná, téměř bláznivá energie. Vesmír vás vybízí, abyste se vzdali železného sevření seznamu povinností a trochu se pobavili. Představte si všechen tlak, který na sebe vyvíjíte, jako kouli na noze, kterou je třeba uvolnit. Není důvod brát se neustále tak vážně.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.