Prostřeno!: Hostitel naservíruje laboratorní myši

Ve Zlínském kraji se sejde pestrá parta dvou mladých mužů a tří žen.

Ve Zlínském kraji se sejde pestrá parta dvou mladých mužů a tří žen. I ty se docela liší: Patrícia je Slovenka, která působí drsně a řídí kamion. Jitka je spíš romantička, která jako mladá odešla do Itálie za láskou a zůstala tam přes patnáct let. Vrátila se a dnes by se ráda vdávala. Jako poslední uvaří spokojená maminka dvou dětí. Pro paní Alenu je smyslem života její spokojená a svorná rodina.

Podívejte se na exkluzivní upoutávku:

Úkolem týdne je francouzská specialita mousse, což je sice pěna, nejčastěji čokoládová, ale protože hned v pondělí se nejmladší popleta Mirek poněkud ztratí v překladu a myslí si, že jde o myš, tahle legrace se pak jako červená nit táhne celým týdnem. Soupeři drží s Mirkem basu a musí zapojit fantazii, aby „myši“ bavily dál. Budou i chutnat? Každý soutěžící k zadání přistoupí podle svého naturelu… Jinak se bude vařit kuchyně italská, česká nebo moderně odlehčená, jen dezerty budou jako přes kopírák – nepečené, ze sušenek či piškotů a s ovocem. Najde se nějaký úspěšný taktik, nebo vyhraje ta nejlepší večeře svému kuchaři 60 tisíc korun? Složí nejmladší hostitel závěrečné zkoušky a z amatérského kuchaře se stane profík? Kdo ze soutěžících bude divákům nejsympatičtější a získá odměnu deset tisíc? Sledujte Prostřeno! každý všední den a hlasujte!

Pondělí: Kromě soutěžní večeře čekají na budoucího kuchaře Mirka (18) i závěrečné zkoušky. Má se ale ještě hodně co učit... A proč soutěžící vidí bílé myšky?

Jako první uvaří nejmladší účastník Miroslav, který studuje na kuchaře a číšníka. Hosty pozve do domu prarodičů, kde má svůj pokoj a v kuchyni více místa než u maminky. Po skončení školy plánuje z Valašského Meziříčí vyrazit na zkušenou někam do světa nebo aspoň do Prahy. Mirek by se rád živil jako kuchař, stejně jako jeho táta. Zatím se ale ještě má hodně co učit. To se týká třeba prostírání, ale ani v kuchyni nepobral moc zkušeností. Například hlavní chod, což je klasika – kachní stehna s červeným zelím a bramborovým knedlíkem – peče poprvé. Knedlík už vařil, ale sám není s výsledkem spokojen a sebekriticky uznává, že v nejlepším by za něj ve škole dostal tak tři minus. Někdo by více dochutil zelí, někdo zase druhý chod, což je květákový krém.

Všeobecné pochvaly se ale nervóznímu hostiteli dostane hned na úvod hostiny – za ostrý valašský přípitek a prý lahodně dochucený kuřecí salát s bagetou a parmazánem. Poslední „sladké pokušení“ vůbec nepokouší Patrícii, protože v moučníku najde vlas, což ji znechutí natolik, že i když dostane od hostitele novou porci nepečeného dortu se zakysanou smetanou, jen si udloubne a nechá ho být. A co řeknou holky na úkol týdne? S tím si Mirek poradí celkem odvážně a originálně. Francouzskou pochoutku „mousse“ si vyloží jako myš, a tak zajde rovnou do zverimexu pro bílé myšky. Kdo bude pištět nejvíc, až odklopí pokličku polévkové mísy? A kde myšky nakonec skončí? Zvířecí bude i Mirkova zábava, hosté dostanou příležitost podívat se na svět z koňského hřbetu.

Úterý: Michal (29) prý doma ohledně vaření trochu machroval, tak ho partnerka přihlásila do Prostřeno! Jak nastávající tatínek obstojí?

Michal, původně rytec kovů, dnes nástrojař, hosty pozve do domku, který se svou partnerkou dávají do pořádku. V domě, kde bude ještě hodně práce, spolu žijí rok a v kuchyni to má většinou na starosti Michalova přítelkyně, maminka v očekávání. Michal není moc zkušený kuchař, a své vaření si navíc nijak neulehčil. Pustí se třeba do domácí tarhoni, spíš ale měl maďarské těstoviny zakoupit hotové a přílohu jen uvařit. Začátek večeře však vypadá slibně, protože první „krevety v rajčeti“ si kupodivu hosté pochvalují, přestože právě krevety jsou docela odvážná volba, jak víme.

„Hřibová polévka“, která ze všeho nejvíc připomíná bramboračku, je prý poněkud bez chuti a plavou v ní opravdu velké kusy sušených hub. Ty nemusí například Patrícia, ale polévka je v rámci průměru. Hlavní chod, což je maďarský hovězí perkelt, se Michalovi bohužel připálí, musí ho přendat do jiného hrnce, ale připálí se bohužel i již zmíněná tarhoňa, takže jídlo doprovodí nejen Michalův pokus o domácí těstoviny, ale ještě i kupované halušky. Maso je měkké, ale celkový dojem působí na talíři nevábně. Slušně dopadne Michalův nepečený cheesecake s jahodami, a přestože se díky želatině třese jako amarouny, hostům moučník docela chutná. Úterní zábava připomene Michalův velký koníček, který je už spíš vzpomínkou na minulost. V autentickém prostředí zříceniny hosté uvidí ukázku historického šermu, kterému se hostitel kdysi aktivně věnoval.

Středa: Slovenská kamioňačka Patrícia (31) se předvede jako dobrá hostitelka, i když jako host je sama docela vybíravá.

Týden na Valašsku má zatím spíš klidný průběh. Změní se něco, když se vařečky ujme svérázná řidička kamionu, Slovenka Patrícia? Ta jezdí s partnerem kamionem křížem krážem a docela se k tomu hodí její drsnější image. Třetí hostitelka má kolem sebe ráda více prostoru, i její dům, který je stále ještě v rekonstrukci, je hodně vzdušný, pro Alenu až prázdný. Patrícia vsadí na italskou kuchyni, ale recepty si upraví podle sebe nebo i zkombinuje dohromady víc věcí, které jí chutnají. Takže slovenské halušky nebudou...

Jako nejlepší strávník se během týdne ukáže včerejší kuchař Michal, kterému zachutná už předkrmová bruschetta natolik, že by si rád přidal, kdyby bylo co. Letní polévka je taková jednoduchá, ale není jí celkem co vytknout. Příjemně překvapí naopak syté „penne podle sebe“, které hostům přijdou k chuti, hostitelka nešetří parmazánem. Z prvotní Mirkovy chyby v úkolu týdne, kterou hosté přijali jako vtip, si vystřelí i Patrícia, jejíž myši nebudou také k jídlu, ale opět půjde o dobrý fór. Na zábavu si vybrala střelbu ze vzduchovky, což se k ní celkem hodí. I Patriciin moučník je nepečený. Do italského tiramisu, kam dá správně mascarpone, klidně přidá i české pomazánkové máslo, protože právě jeho jemně slaná příchuť hostitelce vyhovuje. Bude to někomu vadit?

Čtvrtek: Jitka (40) je sice skoro poloviční Italka, ale italskou kuchyni vařit nebude. Spoléhá na panenku a kopu zeleniny.

Čtvrtá hostitelka prožila patnáct let v Itálii, kam odešla jako mladičká za láskou, ale vrátila se domů, a přestože kvůli práci stále často cestuje, už ji to nebaví tak jako kdysi a radši je doma se svým partnerem. Prý by se ráda vdávala... Jitka připraví lehkou letní kuchyni, aby byla nějaká zdravá změna. A zeleniny je v jejím menu opravdu hodně: z cukety jsou úhledné cuketové závitky, druhý chod je „vymazlený“ chřestový krém. Jitka, která se snaží omezovat sacharidy, se v jídle docela vyzná, a proto ji stále překvapuje, kolik toho budoucí kuchař Mirek neví a co všechno ještě v životě neochutnal. To se týká polévky nebo třeba uzeného lososa či rukoly. O mousse ani nemluvě…

Všechny proto zajímá, jak dopadl ve škole benjamínek týdne. Mirek ale soupeře dál napíná – obstál u závěrečných zkoušek? I Jitka drží s partou basu a připraví pěkné myšky, ty ale budou opravdu k jídlu. Na hlavní chod připraví růžovou vepřovou panenku a k ní jen grilovanou zeleninu. Bude ale třeba Michalovi lehká příloha stačit? I Patrícia by uvítala spíš nějaké brambory, grilovaná zelenina je pro ni lehce nahořklá. Jitka a Alena v kritice z její strany však už vidí hlavně taktiku…

Pátek: Poslední hostitelka Alena (48) je vdaná maminka dvou dětí, hosty pozve do útulného zabydleného domova a pěkně se o návštěvu postará.

Paní Alena je ze všech zúčastněných asi nejvíce vyvařená kuchařka a je radost ji při práci v kuchyni pozorovat. Rychlá, a zároveň klidná, nápaditá, jde jí to svižně od ruky. Možná drobné Alence opravdu pomáhá její talisman anděl, sošku si přinese do kuchyně, aby nic nepřipálila. Na poslední hostitelce není nervozita skoro vůbec znát a vše se jí vydaří, jen přílohu k hlavnímu chodu udělá radši podruhé, protože „brambory v bylinkové krustě“ pustily moc vody. I Alena má stejně jako Jitka radši lehčí kuchyni a nešetří s bylinkami. Těch nabídne pestrou škálu. Jsou ve vitamínovém dipu, který podává k předkrmu, rohlíčkům z listového těsta plněným šunkou.

Milovnice rukoly se může pochlubit vlastním receptem na rukolovou polévku s krutony a parmazánem, ta vzbudí u hostů zvědavost. Tenhle týden pořádný vývar prostě nebude… Plněná kuřecí prsa schwarzwaldskou šunkou, sušenými rajčaty a špenátem jsou pořádné porce masa s dvojitou náplní. Mirek a Patrícia se na hlavní chod sice moc netváří, ale ostatní si pochutnají a Michal si opět přidá. Ani on už pak nemůže asi nejlepší a nejhezčí moučník týdne. Alena návštěvu „dorazí“ nejen vtipným, ale i chutným úkolem týdne, konečně dojde i na pěnu. Soupeře ve finále zajímá, jak kdo bodoval. I to prozradí páteční „chvilka pravdy“.

Jak zlínský týden nakonec dopadne? Kdo to celé vyhraje? Zvítězí dobré jídlo, nebo taktika? To teprve uvidíte!

Dívejte se od pondělí do pátku od 17.50 na Primě a hlasujte. SLEDUJTE PROSTŘENO ONLINE

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 23. 4. 2024

Dnes je v pořádku plakat, Berani. Uvolnění je rozhodující pro přijetí. Pokud nemáte pocit strachu a omezení, může pro vás být těžké prožívat radost a expanzi. Spojte dobré se špatným a nechte tyto dvě síly, aby se ve vaší bytosti harmonicky usadily. Proveďte přípravy, které vám umožní vzlétnout do velkých výšin. Ujistěte se, že jste připraveni přijmout výzvy, které s růstem přicházejí.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.