Prostřeno!: Hostitelka má část kuchyně v koupelně!

V Praze a středních Čechách se navzájem pohostí čtyři ženy a jediný muž, kterému patří finále.

Úkol týdne by měl být zdravý a zelený. Je jaro a je třeba něco na odlehčení. Čtyři mladé ženy čekají v pondělí na muže a naděje umírá poslední, když nakonec vchází do dveří Tomáš! V srdci Čech se sejde zajímavá a sympatická pětka, která v mnohém překvapí; je o čem mluvit i na co se dívat. Meníčka nebudou jako přes kopírák, vařit se budou domácí knedlíky, noky nebo třeba péct tortilly, pirohy a lokše.

Podívejte se na upoutávku:

Od Romky Veroniky by na Žižkově asi nikdo nečekal alžírskou kuchyni, to bude velké překvapení, ale oživením bude i domácký večírek v růžovém domečku u Alžběty nebo slovenská kuchyně u Tomáše v Průhonicích, kde se všem moc líbí. Čeká vás přívětivý týden se spoustou dobrot, originálních receptů a zábavy! Sledujte další Prostřeno! od pondělí do pátku a nezapomeňte hlasovat, vždyť deset tisíc korun může vyhrát nejen váš favorit, ale také vy!

Pondělí: Na šmejdění v podolském bytečku u nejmladší hostitelky Moniky (22) není moc prostoru, hosté se kolem sebe spíš jen tak rozhlédnou

„Myslím si, že taktika do pořadu patří, ale já taktizovat nebudu,“ slibuje mladá Monika, která se do Prahy přestěhovala z Moravy i se svým přítelem. A hosté od ní opravdu hladoví neodejdou… Její byt je maličký, kuchyňský kout je bez vody, dřez je až ve vedlejší koupelně. A přitom si Monika vaření neulehčí, rozhodla se, že na předkrm udělá vlastní tortilly. Překvapení pro hosty nakonec Moniku docela zdrží při plnění placek, soupeři jí dokonce nabízejí pomoc! „Monča má můj absolutní respekt, že se do toho pustila,“ obdivuje ji Lenka, které náplň s lososem chutná, ač ho normálně nejí. A platí to i o kopru, který tam pro změnu nevadí jinak vůči kopru nepřátelsky naladěné Alžbětě.

Úkol týdne, což je „zdravá zelená dobrota“, vidí hostitelka na nějaký salátek. Svěží salát by se mohl hodit k hlavnímu chodu, který je celkem vydatný. Gratinované brambory se budou péct na másle s den předem naloženou marinovanou krkovičkou, která se dělá na cibuli. Bude mít někdo s vepřovým masem problém? Hostitelka to má ráda ostřejší, miluje chuť pepře. Předchozí bramborovo-pórkový krém se slaninou by Monice neměl dát moc práce. A na poslední „dýňové brownies“ se nejvíce těší Tomáš. Jediný muž týdne si prý ale představoval něco úplně jiného. A protože zajímavý moučník potřebuje dobře vychladit, spinká už od včerejška v ledničce. Přizná to hostitelka soupeřům? Zábava také souvisí s gastronomií, hosté si mohou vyrobit a namíchat vlastní polotovar na sušenky.

Úterý: U vdané pokladní Veroniky (34) se překvapení hosté těšili spíš na romskou kuchyni; jak si pochutnají na té alžírské?

Druhá hostitelka je žižkovská patriotka, na Žižkově žije od narození a nikam se odtud stěhovat nechce. Veronika obývá s rodinou nevelký, ale příjemný a naklizený byt, kam se musí vejít její manžel Mohamed a tři děti. Muž, jak už jméno napovídá, pochází z Alžíru, odkud pramení i úterní alžírské menu. Hostitelka doma ráda kombinuje pokrmy arabské a romské kuchyně, dnes to budou hlavně jídla z Maghrebu, severozápadního Středomoří. Veronika nedá na svého muže dopustit a říká, že je lidé obdivují, jak skvělý pár a rodinu vytvořili, i když jejich začátky nebyly jednoduché. Návštěvu možná více než jídlo zajímá, jak se páru podařilo překonat společenské rozdíly.

Při čtení menu budou docela koukat, protože názvy jídel jim toho moc neřeknou. I Veronika udělá jako úkol týdne zeleninový salát a hosty vyzve, aby jí při šmejdění vlezli také do skříní. Co tam najdou? Protože je její manžel muslim, vepřové maso na jídelníčku nebude, to se u Veroniky nevaří. Hostitelka také prozradí, proč muslimům vepřové nechutná, a tvrdí, že s kořením to v Alžíru nijak nepřehánějí, spíš nechají vyznít přirozenou chuť surovin. Budou někomu vadit olivy v polévce? Krásně načančaný předkrm s chipsem je prý oblíbenou pochoutkou od moře a hosté by těch alžírských tuňákových lodiček z pláže snědli klidně i víc. „Birbuša“ je hlavní chod, jehož součástí je kuskus, pro někoho je jídlo s hovězím dost suché, i když ani omáčka nechybí. Veronika je tvůrčí typ a pro hosty si přichystala výrobu šperků, na kterou ale nemají všichni trpělivost. A jaká bude její baklava v rychlejší verzi? Určitě hodně sladká…

Středa: Bezprostřední a sympatická Alžbeta (33) hosty přivítá v růžovém domě, kde se zastavil čas, a připraví domáckou kuchyni i domácí pohodičku

Vdaná trojnásobná maminka Alžběta žije už čtyři roky ve Veltrusech, kde stojí její roztomilý růžový dům, který patřil k tamnímu zámku. Kreativní hostitelka tu má stále co dělat, navíc má i malé hospodářství se slepičkami. Bětka se snaží zachovat ráz starého stavení, proto hledá kousky nábytku, které do domu pasují, a opravuje a natírá, což ji baví. Jinak hostitelka působí dojmem moderní ženy, která si ví se životem rady. Taková je i její kuchyně, kde prý tráví většinu času – je sice úplně nová, ale do domu dokonale zapadne. Alžbětino menu bude tradiční, bramborové, lidové a české. Je to prý její hold ženám, které ji hodně ovlivnily – od prababičky až k mamince i blízké sousedce.

Bětka chce, aby se u ní návštěva cítila pohodově, nenuceně a přirozeně. Dorazí někdo v teplákách? A co soupeři řeknou na bramborové placky, bramboračku, rajskou a závin? Nebude to hostům připadat až moc obyčejné? Bude, ale změní názor, protože šikovná kuchařka ví, že dobré domácí suroviny a bezchybná pečlivá příprava bez zmatků a čekání bývá zárukou úspěchu. Nejslabším bodem třetího menu je asi polévka, sice horká, jak má být, ale v bramboračce plave jen málo hub. Ostatní chody hosté chválí, a kdyby se bramborové placky někomu zdály suché, dostane k nim ještě salát s avokádem. Kynutý knedlík s rajskou je jedna velká bašta, stejně jako závin z domácího těsta. Ví někdo, jaký je rozdíl mezi štrúdlem a závinem? A co Slovák Tomáš, tuší, jak se u nás hraje „čaj rum bum“?

Čtvrtek: Aktivní mladá maminka Lenka (30) nekalkuluje, prostě uvaří své oblíbené recepty tak, jak je má ráda

Dalším středočeským sídlem, kde se odehraje čtvrtá kapitola pořadu, je město se zajímavým jménem Odolena Voda. Ve zdejším panelákovém bytě žije sympatická a aktivní maminka na mateřské. Lenka se stará o svého ročního Toníčka, k tomu chodí na brigádu do své práce a miluje cvičení a výzvy. Nejen včerejší hostitelka je milovnicí koček, platí to i Lence, která doma chová dva exempláře. Naštěstí se u stolu nesešli žádní alergici… Pokud se Lenka doma nudí, ve čtvrtek se určitě nudit nebude. Už když zjistí, že úkolem týdne není citronovka, jak se mylně domnívala, ale zdravá zelená dobrota. Nebo když se chvíli napjatě čeká, zda na večeři dorazí i Veronika, která mešká.

Štíhlounká hostitelka sama upřednostňuje lehkou kuchyni, proto začne s předkrmem „carpaccio z červené řepy s kozím sýrem a vlašskými oříšky“. Pak už to však lehké nebude: v žampionové polévce je dost mouky, obsahuje ji i hlavní chod „kuřecí maso ve smetanové omáčce se špenátem a bramborovými noky“, které Lenka připraví sama. Co ale vzbudí Bětčin zájem, to je smetanová omáčka, do které Lenka přidá taveňák. Že to není úplně košer surovina? To hostitelce nevadí, jí to prostě takhle chutná… Improvizací je „švestková makovka s drobenkou“, která místo švestek obsahuje čerstvé blumy. A zábava? Tak to tu ještě nebylo... Lenka si vzpomene na svoji profesi a hostům ukáže, jak se mají správně čistit boty. Ve čtvrtek tedy kolegové odcházejí nejen příjemně nasycení, ale ještě s čistou obuví.

Pátek: Jediný muž týdne Tomáš (30) dámy překvapí. Netušily, že žije s přítelem, navíc v tak krásném bytě, ani že tak válí v kuchyni

Slovák Tomáš nás pozve do Průhonic, kde pracuje jako vedoucí květinářské výroby v oboru produkční zahradnictví, které vystudoval na vysoké škole. Je to velký detailista se smyslem pro estetiku, což je vidět v jeho prostorném a promyšleném bytě, kde je díky velkým oknům hodně světla. Byt jako klícku obývá se svým přítelem. Kromě květin Tomáš miluje i vaření, ve kterém je hodně zběhlý. V pátek sice bude trošku nervózní, protože mu na výsledku záleží. Poslední hostitel soupeřky překvapí i dokonalou tabulí, šampaňským, kde plave pravé zlato, a tím, s kým žije.

Děvčata budou také trochu tápat ve slovenské kuchyni: lokše, hrianka, kapusta, říká jim to něco? Úvodní „sedliacka hrianka“ je prý velmi chutná obložená topinka, po které následuje zeleninová polévka s drožďovými haluškami. Polévky ale nejsou hitem tohoto týdne a ani v pátek tomu tak nebude. Zato hlavní chod má úspěch: kachní stehno s červeným zelím a lokšemi ještě doplní zajímavá nádivka, Monika ale kachnu nejí… A nakonec dámy dostanou „slivkové pirohy s orechami“. Předtím si ještě pod Tomášovým odborným vedením osadí truhlíky, aby měly památku a doma jim to pěkně kvetlo.

Jak celý pražský a středočeský týden dopadne? Kdo to vyhraje? Bude jeden vítěz, nebo se bude výhra dělit? Zvítězí dobré jídlo, nebo taktika? Sledujte Prostřeno! a nezapomeňte hlasovat!

Dívejte se od pondělí do pátku od 17.50 na Primě a hlasujte. SLEDUJTE PROSTŘENO ONLINE

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 13. 5. 2024

Je pravděpodobné, že se vám podaří vše, co si dnes řeknete, Berani. Pokud vás brzdí obavy o integritu vztahu nebo dlouhodobé vyhlídky partnerství, můžete obavy rozptýlit přímou konfrontací s danou osobou. Možná zjistíte, že on nebo ona má stejné pocity jako vy. Upřímnost je dnes důležitá.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.