Prostřeno!: Hostitelka není doma, návštěva musí čekat na ulici!

Tento týden budeme prostírat v Moravskoslezském kraji, kde se o 60 000 korun a hostitelskou čest k tomu utkají tři ženy a dva muži. Oba by se prý v případě výhry oženili, peníze by padly na svatbu s partnerkami.

REPRÍZA Parta je to příjemná a zábavná, i když muži tu občas trpí nechutenstvím. Občas proto, že mají za sebou buď náročný večer s následnou kocovinou nebo jim nechutná z jiných zdravotních důvodů. Že by taktika? Podezření na taktičku padne i na Adrianu, ale je to spíš kvůli tomu, že je upovídaná, přímá, co na srdci to na jazyku, než že by skrblila s body. V rámci zábavy se poleze i na komín.

Úkolem týdne bude sezonní dýně a hosté se s tím docela poperou, přestože dýně rozhodně není oblíbencem všech. Místy se bude dlouho čekat. A týden to bude hodně vývarový, klasická polévka s nudlemi, a k Radovanovu zármutku většinou bez knedlíčků, bude hned třikrát. Kdo doplatí na to, že si doma pořádně neuklidil? Jak to celé dopadne, když Tereza jí jenom kuřecí maso? Budou jí soupeři, až to zjistí, podstrojovat? Jak moc se to bude řešit? A víte, jak je to s kořením Argentina? Kdo to na severu Moravy vyhraje? A bude to výhra zasloužená? Sledujte Prostřeno! každý všední den a hlasujte – i vy můžete stejně jako váš favorit získat deset tisíc korun!

Pondělí: Adriana (27) má prořízlou pusu a umí vařit. Hostům nabídne mezinárodní menu, nikdo ale netuší, kde leží Burgundsko. Že by v Maďarsku?

Moravskoslezský týden zahájí Adriana z Čeladné, kde v podhůří Beskyd žijí s přítelem teprve rok. První hostitelka pracuje v samoobslužné restauraci u výdeje jídel a ve střídavé péči má už jedenáctiletou dceru. Ano, začala brzy, ale prý to všechno s otcem dcery zvládají. Do pořadu se přihlásila právě hlavně kvůli dceři, které doma u maminky chutná. Adriana zatím působí jako kliďas, protože si jde pro ikebanu na stůl, a když se vrací, hosté už čekají před domem. Je to malý byt, ale s krásným výhledem na Beskydy. Jak to Adriana všechno stihne?

Na předkrm připraví jednoduché jídlo, které dělávala své dceři. Hostům chutná, navíc „vaječná hnízda s opečeným toustem“ efektně vypadají. Na hlavní chod připraví hovězí guláš po burgundsku s bramborem, jenže hosté netuší, kde se Burgundsko vlastně nachází. V Maďarsku, nebo snad v Itálii? Navíc se kližka na zelenině nedusila v burgundském vínu, ale v Modrém Portugalu. A prostě „českej guláš je českej guláš“ – a basta! Soudí kominík Honza. A bohužel nejhůře dopadla novozélandská Pavlova, sněhový dezert je jen zdánlivě jednoduchý na přípravu a zde to nevyšlo. Sníh se lepí, místy je tvrdý. Letní pokušení není tím nejlepším nakonec, ale i tak si Adriana, na které leželo neznámo prvního večera, nevedla špatně. Něco víc se hosté o sobě dozvědí u „kroužku šikovných rukou“, což je výroba klíčenek u stolu, u které se hezky povídá.

Úterý: Kominík Ján (40) umí lézt nejen po střechách a je jasné, že ani v kuchyni nestojí poprvé. Kdo si odváží vylézt za ním na komín?

Oba pánové to mají na střídačku s nechutenstvím. S úklidem a vztahem k bujonovým kostkám to mají rozdílně. Honza, chlap jak hora, je prý velký pedant na úklid. Jeho koníčkem jsou auta, posilovna, rodina – dvě děti s přítelkyní. „Pokud zjistím, že někdo taktizuje, tak se přidám a budu se snažit o taktiku taky,“ říká Ján o své účasti v pořadu a před kamerami se svěří se svým trápením, kdy se musel vyrovnat se smrtí syna. Tragédie ho prý hodně změnila i zocelila. A kdyby vyhrál? Tak se prý konečně ožení. Honza se předvede jako zábavný a sebevědomý hostitel.

Troufne si i na pečený dezert, nejvíce ale sází na naloženou krkovičku s brambůrky. I když přiznává, že moc nekoření a někdo by na chuti klidně i přidal. Na úvod bude osvěžující salátek s kuřecími kousky a toustem. Následuje první hovězí vývar – s kostkou a bez domácích nudlí – bude to někomu vadit? Ještě na něco hostitel zapomněl – nedal do polévky zeleninu. Hostitel nejvíce spoléhá na oblíbenou klasiku na hlavní chod – a odhadl to správně. Co ale i jeho příjemně překvapilo, to jsou ovace na jeho dezert – v pečení moučníků nemá praxi, prý peče teprve asi potřetí, ale jeho kokosové řezy se jen rozplývají soupeřům na jazyku. A Terezu i Radovana uchvátí zábava – hostitelův denní chléb. Jenže – vylézt na střechu a zkusit vyčistit komín se hned tak někomu nepoštěstí. Může kominík přinést štěstí i sám sobě?

Středa: Radovan (34) miluje auta, vývary bez kostek a polévkového koření, ale s úklidem je na štíru

Srandista Radovan se ve svůj velký večer radovat moc nebude. Je nervózní, není mu moc do smíchu, asi v duchu trošku proklíná přítelkyni a maminku své dvouměsíční dcerky Patricie, která ho do pořadu přihlásila. Automechanik a svářeč miluje auta a tvrdí, že o výhru mu vůbec nejde, spíš o ten zážitek. Aspoň že tak, protože na vítězství to nevypadá. Byt se zdá soupeřům ošuntělý a špinavý, hostům se nelíbí ani špinavé skleničky a středeční večeře se jim zdá až příliš obyčejná.

To se týká nejen těstovinového salátu, ale i hovězího vývaru, kde tentokrát nechybějí játrové knedlíčky, ale i hlavního národního chodu – vepřové pečeně s knedlíkem a se zelím. Pedant na pořádek, včerejší hostitel Honza, kritizuje nejen hostitelův byt, který se mu zdá na takovou příležitost neuklizený, ale netváří se ani na jídlo. Moc toho nesní a Radovan začíná litovat, jaké dal Jánovi včera vysoké hodnocení. I když jadrný svéráz, který si z ničeho hlavu nedělá, posílá soupeře kamsi hlavně v duchu, rozčilování prý není jeho styl...

Čtvrtek: Tereza (24) se vrátila z Ameriky a u kamarádky uvaří chutné odlehčené menu, na které se ale hosté načekají

Čtvrteční hostinu připraví nejmladší Tereza, která si sedne spíš s oběma muži než s kolegyněmi. Je trochu tajemná, pracuje v logistice, prý hlavně kvůli zdraví, a vrátila se z USA, kam odjela na Floridu za svojí velkou láskou. Vdala se – za ženu. Tereza má za sebou velkou sportovní minulost, jak ukazují medaile, kvůli zdraví však musela sportovní kariéru před lety opustit. Na večeře chodí zásadně v šortkách a tílku, takže si můžeme prohlédnout její tetování. Nevaří doma, její byt se teprve rekonstruuje. Přechodný azyl našla u kamarádky. Tereza miluje svého psa a psí bude i její venkovní zábava – hledání pachové stopy.

Hosté jsou už zvědaví na její moderní odlehčené menu s prvky zahraniční kuchyně. Ivana se děsí předkrmu, což jsou krevety v těstíčku, ale osmělí se a ochutná. Většině chutná i polévka, což je Terezina oblíbená smetanová česnečka, někdo by v ní snesl ještě více česneku. Hostitelka, která jí jen kuřecí maso, udělá z kuřecího steaky, ústřední částí hlavního chodu je ale krémové rizoto s parmazánem, někteří hosté čekali něco jiného. Co u Terezy všem vadí, je dlouhé čekání na jídlo, které je nakonec studené. A sladká tečka? Ta naopak stihla poněkud roztát, jinak je ale „domácí zmrzlina s překvapením“ chutná a jako všechny ostatní Terčiny chody i lákavě naservírovaná. Sama hostitelka je překvapená, jak chutný úkol týdne připravila v podobě dýňových chipsů.

Pátek: Maminka a mladá babička Ivana (48) si toho naložila hodně. Všechno je domácí a ruční práce, jenže čas v kuchyni běží jako splašený...

Ivana by jistě ráda vyhrála, ale hlavně prý by ráda ukázala těm mladým, že to jde! Poslední hostitelka miluje Havířov a svoji velkou rodinu, pro kterou se už něco navařila. A dnes hlavně peče pro známé, na svatby a jiné příležitosti, se svým pekařským uměním se blýskne i ke konci finále, kdy podává čokoládový dortík – ve skutečnosti několikrát vrstvený dort s marcipánovými ozdobami. To si budou moci u zdobení perníčků vyzkoušet i její hosté, kteří si tak vyrobí sladký suvenýr. Poslední večeře u Ivany je z kuchařského a hostitelského hlediska asi skutečným vyvrcholením severomoravského vaření. Ivana si dala velký cíl, a přestože se všechno povede, takové poctivé vaření nějaký čas zabere. A jestliže hosté včera čekali, dnes je to ještě na delší lokte.

Honza se zase tváří, nejí, prý mu opět není dobře... Atmosféra houstne, ale upřímná pochvala od spolustolovníků hostitelku přece jen povzbudí. Zajímavý je „zeleninový salát s domácím bulgurem a sýrem“, bulgur je pro mnoho soupeřů zatím velká neznámá. Hovězí vývar je sice bez knedlíčků, ale s domácími nudlemi, které Ivana připraví přímo na kameru. Jen by mohla být polévka o něco teplejší… Velká chvála provází zejména hlavní chod, „babiččina vepřová kýta“, což je rodinný recept, předávaný mezi ženami v rodině. Je s vynikající šťávou a šťouchanými bramborami, Radovan chce recept. Hostitelka k jídlu podává ještě čerstvý jablečný kompot a neodflákne ani úkol týdne a uvaří domácí dýňovou marmeládu. To je jediná premiéra během Ivanina večera. Nazdobený moučník pak už skoro nikdo nemůže…

A jak to nakonec dopadne? Kdo vyhraje a bude to výhra spravedlivá? Sledujte moravskoslezské Prostřeno! a hlasujte každý všední den od pondělí do pátku!

SLEDUJTE PROSTŘENO! ONLINE

Sdílejte článek
Štítky Prostřeno!

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 24. 4. 2024

Berani, některé vaše pracovní povinnosti jsou pro jednoho člověka příliš velké a mohly by vás dnes zatížit. Zdá se, že hromada práce se neustále zvětšuje, ať děláte, co děláte. Pokud můžete, delegujte své úkoly. Nejméně naléhavé úkoly odložte stranou a na zbytku postupně zapracujte. Váš zaměstnavatel od vás může, ale nemusí očekávat příliš mnoho, ale vy máte právo udržet si zdravý rozum bez ohledu na cokoli.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.