Prostřeno!: Jirka měl doma u plotny asi ještě trénovat, než se do pořadu přihlásil

Uplynula celkem krátká doba a pořad Prostřeno! se vrací do Ústeckého kraje, kde se v boji o titul nejlepšího hostitele a kulatou výhru 60 tisíc korun utkají tři ženy a dva muži.

Už na první pohled je jasné, že to bude velmi originální sestava hostů. A nelze nevzpomenout hlášku „Vždycky Most!“, protože z tohoto svérázného severočeského města pár hostitelů pochází. Na jídelníčku budou jídla česká i pokrmy z cizích kuchyní; jednou divočina, jehněčí, třikrát můžeme porovnat vývary.

Podívejte se na exkluzivní upoutávku:

Úkol týdne už souvisí s vrcholícím jarem a blížícím se létem, protože soutěžící mají připravit zmrzlinu, sorbet nebo jinou mraženou osvěžující pochoutku. Jak se jim to povede a u koho si mlsné jazýčky nejvíce pochutnají? A kdo bude u svého vaření sprostě nadávat? Sledujte Prostřeno! od pondělí do pátku a opět nezapomeňte hlasovat! Vždyť deset tisíc může vyhrát nejen váš favorit, ale také vy!

Pondělí: Nesmělý hostitel Jirka (30) měl doma u plotny asi ještě trénovat, než se do pořadu přihlásil

Jako romantický, citlivý, ale i tak trochu mouchy snězte si mě, se jeví první hostitel, elektrikář Jirka z Kadaně. Mladý a nesmělý hostitel nedá dopustit na svoji o osm let mladší přítelkyni, s níž žije v bytě se zelenými stěnami, který s nimi sdílí také jejich křeček. Vařit by se mělo Jirkovi, jehož do pořadu přihlásila kamarádka, v nové kuchyni dobře. Soupeři touží po hostiteli se smyslem pro humor a Jiří si myslí, že ho má. Opravdu se ale bude ta nová ústecká parta už v pondělí bavit? Jirkovo menu je trochu zvláštní, i dezert je slaný, avšak díky úkolu týdne hosté o sladkou tečku nepřijdou.

Hostitel se bojí, že u stolu zůstane jen se samými ženami, ale když jako poslední dorazí David, Jiřímu evidentně odlehne. Hosté mu zkritizují prostírání s poněkud zmačkaným ubrusem a s talíři „každý pes jiná ves“, hlavní je ale jídlo. Jaké bude? Spíš podprůměrné, Jiří vaří metodou pokus–omyl. Chvíli se čeká na pomazánky k domácímu chlebu z pekárny, ty si ale hostitel nechal až na poslední chvíli a moc se s předkrmem nemazlil. To platí i o vývaru – játrové knedlíčky do polévky sladké po mrkvi raději koupil už hotové. Hosté čekají na hlavní chod, zatímco hostitel nervózně pokuřuje u okna. Jaké budou bramboráky s masovou směsí bez chuti? S překvapením. Místo bramboráků se totiž podává rýže! Těsto prý samým čekáním zčernalo. A to si přitom při strouhání brambor pro pět osob kuchař skoro namohl ruce. Nad slaným dezertem – vlastně sekanou v bábovkové formě – vrtí návštěva hlavou. Spíš než bábovku to připomíná druhý hlavní chod. Zábava je originální, jak dopadne pondělní bodování? Začne někdo taktizovat?

Úterý: Jitka (29) už v Prostřeno! jednou soutěžila, ale neuspěla a chce si napravit reputaci. Jak se jí to povede?

Před pěti lety obdržela dnes maminka na mateřské dovolené od soupeřů jen ubohých dvanáct bodů. Přizná se Jitka, že už v pořadu účinkovala a tehdy si uřízla pořádnou ostudu? Je to výhoda? Hosty pozve do Košťan u Teplic, kde bydlí v menším bytě. V kuchyni občas také peče dorty, je to její koníček i živobytí. A jeden takový originální kousek připraví jako sladkou tečku i soupeřům. Jako poslední přijede Milena, kterou prý zdrželo kamení padající na kapotu jejího auta, David ale téhle historce moc nevěří. I Renata si myslí, že spíš než omluva, je to výmluva. A Milena si to ještě pěkně odnese...

Ale ke stolu! Bruschetta je sice jednoduchý předkrm, málokdy však hostům nechutná, což vyšlo i Jitce. Italská polévka minestrone je hodně hustá a někomu připadá skoro jako omáčka na špagety, chuťově ale ladí a talíře zůstanou povětšinou prázdné. Po italské kuchyni následuje česká specialita – jaké bude jehněčí kolínko se šťouchanými bramborami s česnekem? Ten není v příloze moc cítit, ale jinak hlavní chod vypadá na talíři přesně tak, jak má. A hostům chutná, maso jde lehce od kosti. A kdyby soupeři hodnotili jen Jitčin poslední skořicový dort, dostala by hostitelka maximální počet bodů. Moučník je prý famózní, nevšední kombinace šlehačky a skořice, na kterou si Jitka přišla sama, je nečekaně chutná.

Středa: Telefonní operátorka Renata (49) změnila jídelníček a hodně zhubla. Večer to dieta sice nebude, ale baštu uvaří náramnou…

Mostecká rodačka žije v paneláku, je podruhé vdaná a s manželem je baví záhady i rybaření. V kuchyni o sobě už dvojnásobná babička prozradí, že je na vaření prý „doslova ujetá“. To by se jí mohlo hodit. Poslední roky vaří zdravě, ráda v kuchyni experimentuje, bude lepší než Jitka, u které i Renatě včera chutnalo? K účasti třetí hostitelku vyprovokoval manžel, který ví, že je ctižádostivá a chce si dokázat, že na to má. Uprostřed týdne bude zvěřina. Kance střelil tatínek a maso prošlo veterinární kontrolou, ujistí Renata Jirku. Jitka se už moc těší na sladkou tečku, což je bezé roláda s borůvkovo-šlehačkovým krémem, neboť tuší, že to bude velká dobrota. Jenže – Renata roládu včas nezavinula, a proto ji musí udělat ještě jednou. Ještě že má doma tolik vajíček, jinak by byla nahraná.

Menu není levné, jen předkrm obsahuje kuře, parmazán, na rustikální bulky je třeba hrubozrnná ječná mouka a čerstvý sýr typu cottage. Také je pracný, proto je Renata v časovém presu a hostům zatím nabídne šampus. Ještě si musí pohrát se sýrovými košíčky nebo dodělat zavářku do vývaru s játrovou rýží a dochutit omáčku ke kančímu hřbetu s karlovarskými knedlíky. Stihne to? A jak zvládla shodit tolik kilo, zajímá Jitku, když při šmejdění viděla Renatiny fotky „před a po“. Téma o zdravé stravě zaujme i spolustolovníky a při jídle se rozvine živá konverzace. I když tahle večeře dietní právě není, dobrá ale je! Včetně polévky, kde je také kančí maso, a hlavního chodu, což je vlastně svíčková z divočáka. A protože se jde na střelnici k tatínkovi, ještě před zábavou bude dezert, který Renatě napodruhé vyšel na jedničku.

Čtvrtek: Svérázný David (31) chce vyhrát, jenže ze stresu víc nadává, než vaří

David je takový srandista, někteří ho podezírají, že je i taktik. Po včerejším Renatině brilantním výkonu to ale bude mít těžké. V bytě je znát ruka jeho ženy, která s úsměvem upozorní na některé domácí resty svého muže, který stíhá dvě zaměstnání. A manželka se v kuchyni pohybuje častěji než David. Hostiteli ale sebevědomí nechybí, i když je spíš takový kuchař halabala. Zeleninu radši nečistí, neloupe a nestrouhá, odváží se podobných experimentů i ve čtvrtek? To by se mu nemuselo vyplatit. A i když působí jako pohodář, během vaření se zbavuje stresu vulgárními nadávkami. Kromě slupek na malých zámeckých bramborech, cibuli a mrkvi ho vytáčí šlem, který se tvoří při vaření kuřete v polévce. Také nemá trpělivost na šlehání své čokoládové pěny, podávané s malinovou omáčkou. Bude snad příprava čtvrté večeře celá vypípaná? A stihne ji rozhozený David vůbec dokončit?

Lépe mu to jde s masem, na hlavní chod plánuje vepřovou panenku ve slanině s ragú z hlívy ústřičné. K Davidovi se hosté těší, protože tuší, že by mohla být zábava. A je: hostitel hned u dveří návštěvu přesvědčuje, že ji čeká meníčko, které by ocenil michelinskou hvězdou. V průběhu večera povypráví o své deportaci ze Spojených států, kolegové mu to ale nevěří. Ostrá slova občas padnou i u stolu. Soupeři dostanou jednoduchý jarní salát bez zálivky, jen s olejem, pečivo chybí. I polévka nebo hlavní chod by si zasloužily více péče. David si ale myslí, že soupeři, co už odvařili, jen hledají chybičky. Maso je tuhé, špatně nakrájené atd. A hostitel popohání výtvarnou zábavu, aby už mohl podávat poslední čokoládovou pěnu i s odfláknutým úkolem týdne a mít už všechno radši za sebou…

Pátek: Ve finále provedou soupeři Mileně (36) malou zlomyslnost. Chodila na večeře pozdě, tak oni dorazí o půl hodiny dřív!

Do malé obce Břvany na Lounsku hosty pozve poslední hostitelka Milena. Maminka tří dcer žije s rodinou ve venkovském stavení, kde je spousta místa (a práce). Milena je celá naměkko, když si uvědomí, že týden končí. Má ráda lidi a soupeři jí jsou sympatičtí. Jenže dva z nich jí provedou takovou menší schválnost. Milena měla problém s dochvilností. A tak jí to hosté oplatí, i když naopak. Dorazí o půl hodiny dřív a hostitelku zaskočí. Kvůli Davidovi a Jitce, kteří ji zdrželi předčasným příchodem, znervózní. Návštěva si sedne jako do kina a kuchařku pozoruje, přestože Milena nesnáší, když se jí při vaření někdo dívá pod ruce.

Miloslava překvapí svým menu, nikdo by od ní nečekal jídelníček se dvěma asijskými chody. Proč zrovna kuchyně Dálného východu? Připraví čínskou sladkokyselou polévku s tofu a maki sushi. Celkem jí to jde, i když si u přípravy ruliček s avokádem, lososem a krabími tyčinkami taky vytrpí své. Kdyby mohla, tak by své menu změnila na nějaké domácké. I Milena pod stresem začíná mluvit sprostě, smysl pro humor však neztrácí. Do moderní kuchyně patří i kachní prsa s batátovým pyré a zeleninovým ragú, hlavní chod na talíři vůbec nevypadá špatně. Pro někoho jsou prsa moc vypečená, pyré studené, ale propadák to není. Koho zaskočí zábava s karaoke? Kdo se bude stydět a kdo si to užije? A jak se Mileně povede „čokoládový polibek“, podobný včerejší sladké tečce? Každopádně úkol týdne dotáhne kuchařka poslední večeře téměř k dokonalosti. A nakonec náš čeká ještě porce upřímnosti – páteční chvilka pravdy.

Jak skončí celý ústecký týden? Kdo vyhraje tentokrát? Zvítězí dobré jídlo, nebo taktika? Dívejte se!

Dívejte se od pondělí do pátku od 17.50 na Primě a hlasujte. SLEDUJTE PROSTŘENO ONLINE

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 19. 4. 2024

Berani, dnes bude ve vzduchu vládnout lehkovážná, téměř bláznivá energie. Vesmír vás vybízí, abyste se vzdali železného sevření seznamu povinností a trochu se pobavili. Představte si všechen tlak, který na sebe vyvíjíte, jako kouli na noze, kterou je třeba uvolnit. Není důvod brát se neustále tak vážně.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.