Prostřeno!: První hostitel pozve návštěvu do stísněného bydlení

Tři muži a dvě ženy se potkají v Královéhradeckém kraji, aby se pokusili vyhrát krásných 60 000 korun.
Prostřeno! XX (4)
Prostřeno! XX (4)
archiv TV Prima
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Úkolem týdne je pesto, celkem jednoduché a zároveň pestré zadání, které lze dobře zařadit do jídelníčku. Ve východočeském menu se často opakuje kuřecí maso, dvakrát budou jako příloha bramboráčky, co se týče dezertů převažují ty tvarohové a nepečené, polévky jsou často krémové. Ohledně polévkového koření a bujónů se soutěžící nijak neostýchají.

Ve čtvrtek se pečou oplatky i oplátky, protože starší Irena a mladší Kateřina si moc nesednou. Irena o jídle hodně mluví a vyptává se, Katce to leze na nervy a Irenu podezírá, že je to velká taktička, ale ani pekař a hiphoper Martin nezůstane stranou. Irena si naopak o Katce myslí, že to hraje na kluky, aby vyhrála. A všechny svorně šokuje osmnáctiletý ženáč Mirek, který už má dvě vlastní děti! Je jasné, že ani ve východních Čechách nuda nebude! A na co dalšího se mohou diváci těšit? Opět na divácké hlasování, vždyť deset tisíc korun může vyhrát nejen váš favorit, ale také vy!

Pondělí: Měl by se Milan (40) opravdu držet spíš tesařiny než vařečky, jak mu doporučuje Irena?

Milan Zídka
Autor: archiv TV Prima Milan Zídka

První hostitel, tesař Milan, své hosty přivítá venku již s přípitkem. Má to i praktický důvod, protože v jeho bytečku je tak málo místa, že hosté nechápou, jak se tam Milan vejde se svou novou partnerkou a jejími dvěma dětmi. V tak malém prostoru se nevaří velká soutěžní večeře úplně snadno, navíc když jste pod tlakem a nervy pracují, poteče i trochu krve. První hostitel si vybral menu, které mu chutná a na jaké si myslí, že budou stačit jeho možnosti i kuchařský um.

Na předkrm nabídne hovězí tataráček, k němu bude jako pomazánka na topinky z toustového chleba česnekové pesto – úkol týdne. Kdo má rád tatarák, ten si na prvním chodu docela pochutná, mezi tyto strávníky ale nepatří Irena, kterou zaskočí, že do masa Milan zamíchal i celé syrové vejce. Kateřina je ale k Milanovu předkrmu vstřícnější. K dokonalosti má daleko brokolicový krém – polévka je příliš hustá a kupodivu i hořká, což se zdá hned několika soupeřům. Milan má rád tzv. katův šleh, který dělá po svém, ale inspiroval se v několika okolních restauracích, takže prý ví, jak má dotyčné jídlo, doprovázené bramboráky, vypadat a chutnat. Hostitel z opatrnosti ubere na pálivosti, připálí však bohužel přílohu, kterou měl asi raději udělat znovu. A kuřecí směs doplnil kupovaným lečem, což se Ireně také nelíbí. Milan rád peče, takže největší úspěch má jeho domácí perník s jahodovým žahourem. Někdo ocení i dětskou hru Bermudský trojúhelník, která pasuje do malého prostoru, kde se první, spíš průměrná východočeská večeře odehrává. Snad se během ní soutěžící neztratí…

Úterý: Pekař Martin (32) peče housky a při tom dělá všelijaké kousky

Martin Horna
Autor: archiv TV Prima Martin Horna

V úterý se k plotně postaví společenský sympaťák Martin, který ale nevaří doma, nýbrž v novém domě u švagra. Partnerka se asi bojí, jak by to doma v kuchyni po Martinově „řádění“ vypadalo, to je prý její častá výtka k jeho spíš svátečnému vaření. Jistý si je hlavně v pečení, kterému se vyučený zámečník věnuje nějaký čas i profesionálně. Možná se měl ale Martin na svůj večer lépe připravit, protože na několik věcí zapomene a v cizí kuchyni dost improvizuje. Je tu prý podruhé i s cestou. Doma třeba nechá kytku na stůl, nepřečte si recept na předkrm, zapomene i video s ukázkou vlastního bydlení.

Martin je dost zbrklý a co ho baví ještě víc než rekreační vaření, to je hip-hop a beat box. Chce se ukázat před kamerou a v rámci zábavy i něco předat svým soupeřům. K první bruschettě s domácí bagetkou upeče pečivo, lepší by ale bylo, kdyby si recept nastudoval a domácí pečivo obložil rajčatovou směsí a nepodával ji zvlášť, navíc bez vhodné lžičky. Irena, která má k jídlu nejvíc připomínek, se nad tím pozastaví, také ji nenadchne vývar s celestýnskými nudlemi, které nemá ráda. Včerejší hostitel Milan je ale za vývar rád, i když je dost sladký. Panenka na hlavní chod se hostiteli povedla, ale ani nejmladší Mirek si hlavní chod neužije beze zbytku, vadí mu převařené šťouchané brambory, které jsou spíš pyré než oblíbená příloha s cibulkou a slaninou. Něco tomu prostě chybí… A jak se Martinovi povedou poslední tvarohové řezy? Konec sladký, všechno sladké? Hostitel se hlavně těší na své vystoupení, kam chce angažovat i hosty. Kdo si také zkusí beat box?

Středa: Pizzař Miroslav (18) ještě nemá devatenáct let a už je z něj ženatý dvojnásobný otec!

Miroslav Pišta
Autor: archiv TV Prima Miroslav Pišta

Nejmladší Mirek učení na kuchaře-číšníka kvůli své rodinné situaci nedokončil, ale v oboru vlastně zůstal – pracuje jako pizzař. Přestože má v rodině komediantské geny, sám je typ domácký. Rodina a péče o ženu a děti je u něj na prvním místě. Miroslav postupně rekonstruuje byt v Josefově, v chodbě je ale ještě spousta práce. A právě tou musejí hosté projít, pak už je to ale lepší a nedostatkem místa rodina nejmladší hostitele v Josefově netrpí. Zato Mirek trochu trpí nervozitou a občas zmatkuje.

Přestože rezignoval na domácí pečivo, jeho předkrm s bagetkou a salámovou pomazánkou má docela úspěch. V krémové česnečce s krutony je hodně smetany, ale málo česneku, alespoň podle Ireny, podle níž by měla mít česnečka určitě větší grády. A oschlé staré krutony nenadchnou nikoho. Hlavní chod, což je kuřecí směs s bramboráky, je dost podobná pondělnímu hlavnímu chodu u Milana. Hostitel nešetří polévkovým kořením a bramboráky jsou opět poněkud připálené. A Katka je nedojí, protože z nich kape olej. Mirkovy zakysané dortíky jsou takovou hostitelovou vzpomínkou na ještě ne tak vzdálené dětství, kdy tento jednoduchý nepečený dezert se zakysanou smetanou miloval. Není to ani tak menu, čím třetí hostitel kromě svého příběhu zaujme. Kateřinu při šmejdění vyděsí realistická panenka, miminko v postýlce. Mirek ale překvapí zábavou. Protože má v rodině „světské“, přinese přístroj na výrobu cukrové vaty. Hosté si to můžou vyzkoušet a Mirek ještě nabídne ukázku break dance, jemuž se kdysi věnoval.

Čtvrtek: Milovnice adrenalinových sportů Irena (49) bude pod palbou otázek a kritiky. V Hořicích se pečou oplatky i oplátky.

Irena Čeřovská
Autor: archiv TV Prima Irena Čeřovská

Ve městě kamenné krásy, kde se už v 19. století vyráběly hořické trubičky, součást čtvrteční zábavy, žije v domě čtvrtá hostitelka Irena. Týden má mírně vzestupnou tendenci, jak si u plotny poradí první z žen, kterou bylo zatím u stolu slyšet nejvíce? Prý její přítel za tu dobu, co jsou spolu, přibral, což hostitelka bere jako důkaz, že si v kuchyni nevede špatně. To se bude hodit, protože soupeři se na Irenu za její kritiku a poučování docela chystají. Ta má zatím nejhezčí stůl, svítí žlutě, je to jedna z Irenčiných oblíbených barev. Předkrm je celý růžový od červené řepy, která je součástí salátu.

Administrativní pracovnice spoléhá na oblíbené rodinné menu, první chod pochází z italské kuchyně, i když si tím hostitelka zase není tak úplně jistá. Květákový krém je lehký, s krutony opečenými na másle, oleji a bylinkách, jen dochucený kuřecím bujonem. Polévka mohla být teplejší i méně slaná a Kateřina najde bohužel vlas. Krůtí rarášky jsou smažené v pivním těstíčku a k nim se hodí bramborová kaše. Rarášků je na talíři docela málo a hosté ani nepoznali, že maso bylo naložené přes noc, přijde jim bez chuti. Zato hostitelka jim přijde docela ostrá, tipují ji na práci u policie. Nejsou tak úplně vedle, Irena jezdila na motorce a pěstovala adrenalinové sporty, dokonce skákala padákem. Irena je pod palbou otázek, ale rozhodit se nenechá. V menu u posledního chodu je uveden malinovo-tvarohový dortík, ale kuchařka použije čerstvé jahody. Odpustí jí hosté tuhle aktuální změnu? S dezertem se tak krásně nazdobila…

Pátek: Šička Kateřina (27) toho stihne poměrně hodně a s pány u stolu to umí. Zato s Irenou se nemusí…

Kateřina Káňová
Autor: archiv TV Prima Kateřina Káňová

Zadaná šička Kateřina je tak trochu od rány, stihne pečovat o pětileté dítě a ještě provozovat penzion. Katka včera Irenu nijak nešetřila. Změní se ve finále v pozornou hostitelku? Kam hosty pozve? Do zrekonstruovaného domku v lázeňské obci Velichovky, kde Katka žije s přítelem kulturistou. Je zařízen v rustikálním stylu, na zahradě je trampolína a na terase vířivka. Katka vsadí spíš na moderní kuchyni a Irena se vůbec netěší na první „zapečený kozí sýr se salátkem z rukoly s medovo-balzamikovým přelivem“ ani na hovězí na mrkvi, které si představuje jako dušenou mrkev à la školní jídelna. Tu nesnáší a netěší se ani na poctivou českou bramboračku s houbami, protože tuhle obyčejnou polévku prý vařívala v minulosti dětem. To ale netuší, že Kateřina přidá do své bramboračky prémiovou klobásku! Pikantní, vlastní nápad. Všimne si to vůbec někdo?

Předkrm doprovodí domácí pečivo, které nakynulo tak, že z bagetek jsou spíš chlebíky, hladovět tedy nebude ani ten, komu kozí sýr nevoní. Obrovský je i pekáč, kde se v troubě dusí pod pokličkou hovězí (konečně!), k němuž opět budou oblíbené šťouchačky, tentokrát bez slaniny a zase dost rozvařené. Martinovi ale najednou nic nevadí. Podle Ireny Katce až pochlebuje a mluví víc, než je zdrávo. Možná trochu přebral? V pátek je opět slyšet Irenu, která je podle Katky „chytrá jak rádio“. Ale poslední nepečený citronový cheesecake chválí všichni. I oko si, stejně jako včera, přijde při dezertu na své. A během akční střílecí zábavy si pánové užijí. Půjdou Katce ve finále na ruku, jak si myslí Irena?

Jak dopadne celý východočeský týden? Zvítězí dobré jídlo, nebo taktika? Možná obojí... Dívejte se každý všední dne na další premiérové Prostřeno!

Dívejte se od pondělí do pátku od 17.50 na Primě a hlasujte.

SLEDUJTE PROSTŘENO ONLINE

Reklama
Reklama