Prostřeno!: První hostitelka Marie nemá zrovna veselý životní osud!

Prostíráme na Vysočině, kde bude poměr hostů u stolu opačný než minule, kdy hráli prim muži. Tentokrát bude ve výrazné převaze ženský element: čtyři ženy k jedinému muži – René se ale nedá!
Prostřeno! všichni XVII (9)
Prostřeno! všichni XVII (9)
archiv TV Prima
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

REPRÍZA
A zatímco středočeští muži museli upéct bábovku, ženy z Vysočiny se budou muset popasovat s cibulí, dalším úkolem týdne. Kulinářsky to bude hodně o vývarech, jedinou výjimkou bude originální ukrajinský boršč. Smí se vývar vařit v papiňáku, jak si myslí ženy, nebo se musí pěkně hodiny táhnout, jak tvrdí nekompromisní René?

Soutěžící z Vysočiny budou opět bojovat o hlavní výhru 60 tisíc korun i o přízeň diváků, která jim může přinést dalších 10 tisíc navíc. Ze stejné částky se může těšit i jeden z hlasujících diváků. Zvítězí nejchutnější menu, nebo svou roli sehraje i taktika? Sledujte Prostřeno! každý všední den a hlasujte!

Pondělí: Šestinásobná babička Marie (53) toho v životě už hodně prožila, má ráda českou kuchyni a hostům připraví hutnou, ale chutnou večeři

Marie Kubíčková
Autor: archiv TV Prima Marie Kubíčková

Jako první se k plotně postaví důchodkyně Marie. Je už dlouho vdova, nyní má přítele. Vychovala čtyři syny, ale jednoho už pochovala, když tragicky zahynul. Její byt je plný vzpomínek a Marie říká, že ani po deseti letech se z toho všeho nevzpamatovala. Je to klidná žena, která o žádné konflikty nestojí. Šestinásobná babička bude jistě umět vařit, jenže má obrovskou trému. Spoléhá především na českou klasiku a žádnou dietu od ní nečekejme, spíš naopak. K cizím kuchyním má spíš odtažitý vztah, podobná jídla moc nezná a nevyhledává. Hosty proto nepřekvapí, že na jejím menu najdou játrovou paštiku, jako polévka bude vývar, těch tento týden ještě bude! Každý je ale trochu jiný, ten Mariin je vepřový a podle mínění většiny – výtečný.

Vyznavačka české klasiky hosty potěší výpečky s domácím bramborovým knedlíkem a zelím. Výpečky nadchnou Reného, ale zelí je pro většinu soutěžících kyselé, jenže hostitelka to má takhle ráda. Co ji potrápí, je moučník s poetickým názvem „mraky“. A ty se v pondělí zatáhly a nevyběhly. Z tohoto mráčku nezaprší, Maruška si naštěstí už včera „prubla“ zkušební dezert. Ten vyšel na jedničku a je už pěkně ztuhlý. Hostitelka proto podává tuto verzi. Přizná to soupeřům? A co úkol týdne? Stihne ho připravit, nebo na něj v tom fofru radši zapomene? Během rozpustilé zábavy s kostkou cukru spolkne snaživý René nit.

 

Úterý: Trojnásobná maminka Kamila (27) je tak trochu „mouchy snězte si mě“. Skoro nemluví, a přestože je vyučená kuchařka, svým jídlem nepřesvědčí

Kamila Jusková
Autor: archiv TV Prima Kamila Jusková

Je Kamila z Jihlavy tak ostýchavá, nebo je prostě introvert? Hned na úvod podává poněkud nevábný povinný cibulový doušek a ani její byt k příjemné atmosféře druhého večírku nepřispěje. Je to strohý až prázdný příbytek, včetně dětského pokoje pro dvojčata. A celkem nedávno do rodiny, kde druhá hostitelka žije ještě s partnerem, přibyla malá holčička. Maminka tří dětí doma hodně vaří, ale vařit v kulinářské soutěži, to je něco jiného... Na stole chybí (stejně jako včera) ubrus a menu připadá hostům poněkud obyčejné, to se týká zejména hlavního chodu. U předkrmu se Marie děsí, že šneky určitě nepozře, protože všechno vylovené z vody v ní vzbuzuje většinou štítivé pocity, ale děsit se nemusí. Budou to neškodné, už trochu vysušené šneky z listového těsta, potřené kečupem a naplněné šunkou a eidamem třicítkou. A ty přece doma také někdy peče….

Menu je jednoduché, ale hostitelka je u vaření docela nervózní. Další vývar, tentokrát kuřecí, je spíš takový degustační chod, polévky je totiž na talíři docela málo. A prostý hlavní chod má i jednu zvláštnost: kuřecí maso je dušené na sezamu a jednou z hlavních surovin je vejce. Každý tak dostane své volské oko a navíc jsou ve vejci obalené a osmažené i předvařené brambory, jde o rodinný recept. Formičky na brambory se však bohužel nenašly, podle toho tak vypadá i design hlavního chodu. Co ale obyčejné není, je výstřední dezert, ozdobený portrétem každého z účinkujících na jedlém papíře! Originální nápad souvisí se zábavou – dorazila profesionální fotografka a hosty vyfotila. Jak bude soupeřům příjemná představa, že konzumují sami sebe?

 

Středa: Jediný muž týdne mezi ženami nezapadne. I René (36) je vyučený kuchař a od Ukrajinky Ani to má pořád na talíři…

René Šťastný
Autor: archiv TV Prima René Šťastný

Uprostřed týdne se laťku pokusí úspěšně zvednout jediný reprezentant silného pokolení. Sebejistý René si v kuchyni hodně věří. A to pochopitelně některé soupeřky dráždí. Třetí hostitel se odváží zariskovat s celkem neznámou surovinou. Na předkrm bude plněná čekanka, kterou třeba Marie jí poprvé v životě. Čekanku nemusí každý, lidé ji prostě zbožňují, nebo se jim zdá hořká. To je ten častější případ a k tomu dojde také v Reného domku, kde jeho žena předem pěkně uklidila, jak se hostitel přizná. U hezky prostřeného stolu padne verdikt: předkrm a domácí houstičky jsou chutné – až na tu čekanku! René se snaží jídla úhledně a lákavě servírovat a Aňa si myslí, že je to kvůli tomu, že na to má školu, i když se kuchařinou neživí. A hostitele to štve.

Při podávání polévky z oháňky servíruje zvlášť knedlíčky, celestýnské nudle a do polévky odvážně přidá i růžičkovou kapustu. S ženami se pustí do diskuse o tom, jak správně připravit vývar. Ke srovnávání bude ještě hodně příležitostí, jak dopadne ten jeho? Bude nejlepší, jak si hostitel myslí? A jaká bude „šťastná rolka“? Hlavně bohatá, obrovská porce je obložená spoustou zeleniny, doplněná zelným salátem, v roládě je toho opravdu hodně, i příloha je bohatá, a navíc obohacená o úkol týdne – smažené cibulové kroužky. Při návštěvě u Reného nikdo nepochybuje o tom, že se ocitl v srdci muzikantské rodiny. Všude visí nějaké kytary a další hudební nástroje, a že to není jen dekorace, se soupeři přesvědčí při aktivní hudební zábavě, které se zúčastní i hostitelova žena a děti. Poslední chod „bílé pokušení“ s ovocem by třeba pro Ivanu byl ještě více pokušitelský, kdyby byl sladší.

 

Čtvrtek: Ukrajinka Ganna řečená Aňa (30) je moc příjemná hostitelka, která uvaří boršč, domácí šípkovou omáčku a upeče senzační tvarohový dort

Ganna Terletska
Autor: archiv TV Prima Ganna Terletska

I když se na večer u vdané maminky Ani dámy už moc těší, René má po včerejšku pocit, že Aňa moc mluví a kritizuje. Na večeři dorazí k hostitelce se dvěma růžemi. Sudý počet květů i vázání připomíná smuteční kytici, chtěl tím snad René něco naznačit? Je to provokace, že květy vypadají spíš jako pohřební? Aňa je na Reného připravená, i když moc nechápe, co proti ní vlastně má. Jako hráč spíš ve čtvrtek působí René, který má pořád nějaké připomínky. Alespoň Kamila si to myslí, protože ostatní se u Ani cítí dobře.

Čtvrtá hostitelka se bude snažit „útočit“ a přesvědčit hlavně svým výkonem, menu a atmosférou u stolu. Hosté jsou zvědaví, zda nachystá ukrajinské speciality. A dočkají se, bude boršč, ale ještě předtím poctivý řecký salát. Ten uspěje, i když je v něm aromatický sýr, a domácí pečivo, i když těsto krásně vykynulo, má smůlu, protože hostitelka je nestihla upéct. Aňa se k tomu ale přizná, hraje čistou hru. Jaký je boršč? Marie ho prý dělá jinak, René by ho uvařil z hovězího a většina hostů hledá řepu, která tam samozřejmě je. Hlavní chod, panenka s bramborovou kaší, má zajímavou šípkovou omáčku. Na tu si Aňa sama nasbírala šípky, které vyčistila, uvařila, přecedila, dochutila, prostě dala si s tím spoustu práce. A kromě hlavního chodu soupeři velmi ocení sladkou tečku – pečený tvarohový dort s ovocem je prý opravdu úžasný! Na úkol týdne hostitelka využije doma nakládané houby, které servíruje s cibulí.

 

Pátek: Ivana (26) je také maminka na mateřské. Bydlí v novém domě a je to u ní tak trochu jako v Noemově arše. O zvířátka pečovat umí, jak se ve finále postará o „své“ lidi?

Ivana Míková
Autor: archiv TV Prima Ivana Míková

Ivana je chovatelka koní a přes své mládí má životní priority srovnané. Se svým manželem žije prý už od patnácti, dnes mají dva syny, pěkný dům, hospodářství. K tomu Ivana ještě stříhá psy a dělá pedikérku. Je jasné, že se umí otáčet a svým výkonem soupeře překvapí. I ona se – stejně jako včera Aňa – soustředí hlavně na své vaření a věnuje se hostům. Aně leží na srdci včerejší růže od Reného, tak se zeptá a dozví se, že sudý počet květů a smuteční stuhu dostala za své rýpání. Dámy ale naštěstí víc zajímá bohatá tabule poslední večeře.

Na předkrm je tatarák z uzeného lososa s opékaným toustem, ten všichni neocení, prý je přesolený, pak už má ale večeře jen vzestupný trend. Také finální polévkou je vývar, hovězí s domácími nudlemi a játrovými knedlíčky – již počtvrté. Hlavní chod je originálně dochucený, což ocení i náročný René. Kachní stehýnko na červeném víně přelité medem, domácí houskový knedlík a sladkokyselé červené zelí s jablky a sušenými švestkami má 100% úspěch. Pod talířem hosté najdou čtyřlístek pro štěstí, přinese štěstí i hostitelce? Zelí je na rozdíl od pondělka sladkokyselé tak akorát, pochvaly se dočká i pohár – mascarpone s banány, malinami a borůvkami. Ani zábavu poslední hostitelka nepodcenila. Ochutnávku piva zpestří krásné pochodující mažoretky. A kdo chce, může si to také vyzkoušet, k tomu ještě dostane od Ivany domů dva milé dárky.

Je to docela vyrovnané… Kdo to na Vysočině vyhraje? Bude to ten nejlepší? Zvítězí nejchutnější menu, nebo svou roli sehraje i taktika?

Sledujte Prostřeno! každý všední den v 17.50.

Reklama
Reklama