Prostřeno!: Romský dělník překvapí vymazlenou domácí kuchyní

Další Prostřeno! se odehraje v Jihomoravském kraji, kde budou muži ve velké přesile.
Prostřeno! XIX (5)
Prostřeno! XIX (5)
archiv TV Prima
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

O šedesát tisíc korun a hostitelskou čest k tomu se na jihu Moravy totiž utkají čtyři muži a jediná žena. Ale Petra není žádná puťka; má smysl pro legraci, hezky se směje, vařit taky umí, prostě do pánského kolektivu dobře zapadne a muži si její přítomnosti cení. Za úkol týdne má tahle převážně testosteronová partička připravit něco, co by jim mohlo být blízké. Jde o nějakou jihomoravskou specialitu. Že to bude samé uzené, klobásky a slivovice? Nakonec z toho zbydou jen ty pálenky! A Petra překvapí, když pro změnu připraví do hrnečků grog.

Podívejte se na upoutávku:

Prostřeno! XIX (21) - upoutávka
Prostřeno! XIX (21) - upoutávka

Nejstarší hostitel Bohouš má na starosti finále, ale je to docela výbuch. Hodně teorie, ale skutek utek, jak už to tak občas bývá. Co poslední hostitel všechno nestihne a komu to bude dávat za vinu? Hruškovici, kterou se při vaření posiluje, nebo své nastávající? A bude někdo i v téhle jinak moc pohodové sešlosti taktizovat? Bude jeden výherce, nebo se bude výhra dělit? Sledujte Prostřeno! od pondělí do pátku, hlasujte a podpořte svého favorita, vždyť deset tisíc korun můžete vyhrát i vy!

Pondělí: Sympatický dělník Vladimír (29) vsadí na domácí kuchyni a dobře udělá

Vladimír Jarábek
Autor: archiv TV Prima Vladimír Jarábek

Jako první se k plotně postaví montážní dělník Vladimír. Mladý táta od třech dětí, z toho jedné novorozené holčičky, překvapí svou vymazlenou domácí kuchyní. Během rozbalení ruliček s menu hosté tipují, že jim první večeři navaří zkušená hostitelka. O to větší překvapení bude, když jim dveře svého bytu, kde žije se svou rodinou, otevře vyfešákovaný mladý muž.

První večer probíhá ve velice přátelské atmosféře, hosté se dobře baví a snaží se o sobě něco podrobnějšího dozvědět. Hostitele se ptají, zda je Ind, což tedy není, i když tak vypadá... Vladimír začne domácí bagetkou se sýrovou roládou, která se mu dobře povede, nepodcení ani dochucení a domácí pečivo. Hovězí vývar s domácími nudlemi má všechno, co má mít, to samé se dá říct o Vladimírově svíčkové s domácím knedlíkem. A chutný bude i medovník, protože i s tím si mladý amatérský kuchař poradí. 

Úterý: Jana (33) sice handicapují následky jeho nedávného úrazu, ale za svůj výkon v kuchyni se stydět nemusí

Jan Pištělák
Autor: archiv TV Prima Jan Pištělák

Druhý večer v pořadí bude v režii svobodného a bezdětného číšníka Honzy, který následkem sportovního úrazu přišel nedávno o pár zubů. Jan nezapře svou profesi, talíře servíruje jako profesionál a předvede se i jako nadějný kuchař. Do pořadu ho přihlásily kamarádky a vařit bude u své maminky. Honzův poslední chod je zároveň i zábavou – palačinky si hosté budou moci sami oflambovat. Hozenou rukavici a zápalky návštěva přijme s nadšením, i když je to trochu nebezpečné.

U stolu opět zavládne dobrá nálada a jediné, co může týden pokazit, je Bohouš, který moc mluví. Má ke všemu poznámky, jako potravinářský technolog s mezinárodními zkušenostmi se cítí jistý v kramflekách a na ostatní působí jako takový brouk Pytlík. Honzův „tataráček z lososa” je dobrý předkrm, jen se někomu nelíbí způsob, jakým ho hostitel připravoval. Po včerejší chutné polévce je hovězí consommé sladší po mrkvi, na hlavní chod je kuřecí kapsa plněná pórkem, nivou a kukuřicí, připravená na medu, kari a pivu. Kari ochutí jídelníček v týdnu ještě jednou, ale Vladimír ho zrovna nemusí. Zato mu moc chutnají již zmíněné flambované palačinky s griliášem. 

Středa: Pojišťovák Radim (40) sice pochází z Prahy, ale na jižní Moravě se usadil, založil rodinu a má to tu moc rád

Radim Řičica
Autor: archiv TV Prima Radim Řičica

Ve středu předvede, co u plotny dovede, ženatý tatínek malé dcerky. Ten se na jižní Moravě nenarodil a je to, jak říkají místní, naplavenina až z Prahy. Radimovi se ale na jižní Moravě zalíbilo, má tu dům, který postupně rekonstruuje, líbí se mu zdejší malebný kraj, zvyky i pohodový život, samozřejmě tu má také svoji rodinu. U plotny si Radim právem hodně věří, jeho jídlo vypadá lákavě, je to sebevědomý hostitel a pro svoji návštěvu má nejen dobré jídlo, ale i zábavu, která partu ještě více sblíží.

Radim si poradí i s Bohoušem, jehož odborné komentáře už začínají být uprostřed týdne otravné. Radim nepodává okoukané recepty, ale jídla, která se osvědčila v rodině nebo jsou něčím zvláštní. Takové jsou tyčinky z listového těsta s mozzarellou a česnekovo-pažitkovým dipem, velký úspěch má jeho chutná kapustičková polévka a netradiční je i česká „čína“ v podobě „tátovy směsi“, kde je i kořenová zelenina. A také nijak složitý, ale opět zajímavý je poslední chod – máslové pokušení.

Čtvrtek: Petra (39) překvapí svými zájmy a hosté si u ní nacpou bříška k prasknutí

Petra Janečková
Autor: archiv TV Prima Petra Janečková

Vyučená čalounice, která žije sama se svými dětmi, dnes pracuje jako obsluha nedaleké čerpací stanice. Čtvrtá hostitelka má malý byt, kde toho ke šmejdění moc není. Navíc Petra respektuje soukromí svých milovaných dospívajících dětí, že druhý, dětský pokoj je tabu. Zato se u ní najde kytara a to je příležitost pro Bohouše, který předvede kousek ze svého pěveckého umění. Skromnější bydlení hostitelka vynahradí sytou večeří – u ní nikdo hladovět nebude: menu je moderní a na úrovni, Petra si v kuchyni ví rady. Bohouš zase u večeře perlí a všichni už se nemohou dočkat, až jim zítra konečně předvede, co sám dovede.

Petra, která ráda kreslí nebo ji baví moderní historie, si také rozumí s květinami, což je i čtvrteční tvořivá zábava. A co hostům připraví? Začne avokádovou pomazánkou na chlebíčcích, které kombinují sušenou šunku, avokádo a kozí sýr. Polévka je dýňová se smetanou a opečeným chlebem, zajímavá jsou šťavnatá (a bohužel přesolená) kuřecí prsa v majonéze s nivou. Slabší je příloha – opečené brambory s česnekem a rozmarýnem dlouhým čekáním ztvrdly. Co se ale Petře opravdu povede, to je sněhový dort s ovocem Pavlova, Ten není lehké dobře upéct a hostitelka to dokáže a moučník jí „nespadne“. Jen Bohoušovi se zdá, že je „tak sladký, až je kyselý“…

Pátek: Zcestovalý inženýr Bohuslav (51) má v bytě čtyři trouby, ale skoro nic v nich neupeče…

Bohuslav Uhlíř
Autor: archiv TV Prima Bohuslav Uhlíř

To nejlepší nakonec? Bohoušův „kuchařský koncert“ začne představením jeho nastávající, ta to pak ale schytá, že mu nepřipravila všechny potřebné věci a v kuchyni prý udělala jen samé zmatky. Bohuslav se během svého vaření jeví jako pěkně náladový patron. Je to tím, že má hostitel údajně dva byty a vlastně neví, kde co má? Nebo je snad opilý? Invalidní důchodce má na bedrech celé finále a podle jeho řečí hosté očekávají velké věci. A ty přijdou, i když jinak, než mysleli. Nervózní hostitel návštěvu přivítá ještě v zástěře a začne úvodním salátem, což je podle hostitele „nejoblíbenější salát všech Evropanů“, ale podle hostů je to kejda z bufetu.

Celá poslední večeře je ve znamení jednoho velkého zmatku: nepořádek, upatlané nádobí, hostitel v pokecaném triku nestíhá, v kuřecí polévce s obřími knedlíčky snad plavou i kosti… Nedojde na houstičky k předkrmu, na ty se dostane až s hlavním chodem, kde zase pro změnu chybí chlupaté knedlíky, jen Bohoušovo oblíbené francouzské zelí k vepřové krkovici zůstalo. A na jablečný „koláč paní hraběnky“ vůbec nedojde… Bohuslav se z té šlamastiky zkouší vymluvit a vymýšlí si. Nakonec z něj mají soupeři legraci, ale svérázný hostitel pobaví nejen svými karamboly, nýbrž v pátek i pokračováním své hudební zábavy, kdy ke zpěvu strhne též ostatní kolegy.
Jak poslední večer dopadne? Kdo celý týden vyhraje? A bude to výhra zasloužená? Sledujte jihomoravské Prostřeno! plné panáků a nezapomeňte hlasovat!

Dívejte se od pondělí do pátku od 17.50 na Primě a hlasujte.

SLEDUJTE PROSTŘENO ONLINE

Reklama
Reklama