Prostřeno!: Takovou sbírku cibuláku jste ještě neviděli!

Prostřeno! se na týden usídlí ve Středočeském kraji a v Praze, ženy budou v srdci republiky v mírné převaze.
Prostřeno! XVIII (9)
Prostřeno! XVIII (9)
archiv TV Prima

reklama

Sestava u stolu je smíšená, věkově rozvrstvená, a z toho plyne i skladba menu. Začátek týdne patří dvěma zralým dámám; středočeský týden zahájí důchodkyně Ivana a dvojnásobná babička Milena. Obě ženy se spoléhají na vývary a tradiční jídelníčky se svíčkovou nebo řízky. Nejmladší účastnice Viktorija a oba mladí tatínci se pustí do méně tradičního vaření. Světák Honza, kterému patří finále, podává dokonce chuťovky na mezichody.

Podívejte se na upoutávku:

Byl dosažen limit pro přehrávání

Litujeme, ale na vašem účtu je přehráváno příliš mnoho videí zároveň. Pokud chcete pokračovat v přehrávání na tomto zařízení, prosím, ukončete přehrávání na jiných zařízeních. Více o limitech přehrávání videí na účtech s předplatným najdete na adrese https://ipri.ma/faqbr

Prostřeno! XVIII (41) - upoutávka

Jako úkol týdne si pro Pražáky a Středočechy štáb vymyslel zeleninový sezónní pokrm – lečo. Stihnou ho hosté připravit? Budou mít dost rajčat, paprik, cibule, špekáčků, nebude jim scházet vajíčko na zahuštění? Nebo se na lečo prostě vykašlou? To a ještě mnohem víc se dozvíte, když si nenecháte ujít další týden se svou oblíbenou kulinářsko-hostitelskou soutěžní show. Kdo uprostřed Čech a ve stověžaté matičce vyhraje krásných 60 000 korun? Sledujte další Prostřeno! a nezapomeňte hlasovat! Vždyť deset tisíc korun může vyhrát nejen vás favorit, ale i vy!

Pondělí: Důchodkyně Ivana (63) vsadí na českou klasiku a všichni si na jejím „svatebním menu“ pochutnají

Ivana Cintlová
Autor: archiv TV Prima Ivana Cintlová

V chodbě domku u první hostitelky Ivany to vypadá jako ve školce. A opravdu tomu tak bylo, Ivana a její dcera léta provozovaly společnou školku, jednou měly až osmnáct dětí! Ivana musí mít dobré nervy, ani v pondělí se nenechá ničím zaskočit. První kuchařka se rozhodla nevymýšlet žádné extrabuřty a vsadí na českou klasiku, kterou má dobře zvládnutou a doma schválenou. Jde skoro o svatební klasiku. Jak uspěje s tradiční kuchyní u soupeřů? Ivana se předvede jako dobrá kuchařka i jako pozorná hostitelka a první večer v jejím útulném bytě se slušnou sbírkou „cibuláku“ proběhne v příjemné a uvolněné atmosféře.

Večeři zahájí šunková rolka s křenovou náplní, prý ostrou tak akorát, body sbírá dokonalé domácí pečivo. Chutný a silný je hovězí vývar se zeleninou a domácím drobením. Svíčková pečeně je měkká, chuť omáčky pěkně rozleželá, jenže proč tomu tak je, se hostitelka nepřizná. Přípravu omáčky sice předvede, jenže ta už je hotová od včerejška. Knedlík se povedl, a aby nevystydl, odpočívá pěkně v posteli pod pokrývkou. Na syté hosty ještě čeká piškotový dortík se šlehačkou a domácími jahodami. Jenže to není dortík, ale obrovská porce dortu. I pondělní zábava souvisí s jídlem i oblíbeným cestováním paní Ivany – konkrétně s oříšky a jejich pěstováním.

Úterý: Milena (59) se svěří se svým složitým profesním i osobním životem a na hlavní chod připraví (skoro) štědrovečerní jídlo

Milena Kusá
Autor: archiv TV Prima Milena Kusá

Druhá hostitelka tak trochu s nadsázkou tvrdí, že v jejich domácnosti vládne manželův kocour, který ji dokonce vypudil z manželské ložnice. Milena by chtěla svému muži, který si o ní prý nemyslí, že umí dobře vařit, dokázat, že to dokáže. Svoji účast proto bere jako výzvu a raději se rozhodla pro známé recepty, kterým věří. Náhoda tomu chtěla, že má předkrm stejný jako včera Ivana, i když Mileniny šunkové rolky s křenovou pěnou mají náplň se zakysanou smetanou a prý jsou z méně kvalitní šunky, všímá si vybíravý Petr. A ani Milenino pečivo nemá takový úspěch jako včerejší domácí kaiserky.

Dnešní hostitelka se včera u Ivany moc neprojevovala, ale dnes se rozmluví o všelijakých křivdách a smůle v práci, které ji v životě potkaly. Mladí se nad talířem trochu ofrňují, asi čekali něco modernějšího než obří kuřecí řízky s bramborovým salátem, kde je i uzenina. V bytě u Mileny s oddělenými ložnicemi není moc útulno, čas spolustolovníkům pomalu ubíhá, trochu vzrušení přinese hříčka se slovní zábavou, u stolu se totiž sešla soutěživá sestava. Milenin moučník je také tradiční – na palačinkách se zmrzlinou a ovocem někomu nakonec nejvíc chutná právě ta kupovaná zmrzlina.

Středa: Temperamentní, šikovná a sympatická hostitelka, personalistka Viktorija (27), podává italskou kuchyni s vlastními těstovinami

Viktorija Mezenceva
Autor: archiv TV Prima Viktorija Mezenceva

Uprostřed týdne se podíváme do příjemného bytu k nejmladší soutěžící Viktoriji, které kolegové říkají Viki. Teprve až podle jmenovky na dveřích si všimnou jejího nezvyklého příjmení a Viktorija pak prozradí, že její rodina pochází z Kazachstánu, i když ona zde žije odmalička a mluví bez přízvuku. Maminka doma prý vaří převážně ruskou kuchyni, ale Viktorija je moderní dívka, která vstřebala nejen české, ale i současné kulinářské trendy. A podle toho vypadá jídelníček, který hosty potěší. Je to změna proti té klasice, která se zatím podávala. A Viktorija se ukáže jako šikovná i pečlivá kuchařka, která se drží originální receptury, dodrží původní suroviny, ale umí i zaimprovizovat, když je třeba.

Překvapení z listového těsta je variací slaných koláčků, následuje dýňová polévka s drůbežím vývarem, který si Viki uvařila sama, jen s množstvím to poněkud přehnala. Výsledkem je dýňová polévka, ne krém, ale dobře ochucená zázvorem. Na hlavní chod budou syté boloňské lasagne, na jejichž bešamel padl až litr mléka! A co se cení – těsto na lasagne si hostitelka udělala vlastní. Co na italskou kuchyni řeknou Ivana s Milenou? Mileně se nelíbí poslední tiramisu, které sice chutná báječně, ale nestačilo dobře ztuhnout. A s jídlem souvisí i cereální zábava, kdy si hosté mohou sami namíchat svou zítřejší snídani.

Čtvrtek: Barman Petr (29) má menu jako od šéfkuchaře, ale rodí se dost pomalu metodou pokus-omyl

Petr Karel
Autor: archiv TV Prima Petr Karel

Brzy dvojnásobný tatínek si většinu měsíce vydělává jako barman v Německu a s přítelkyní se už těší na miminko. Petr se do pořadu přihlásil spíš z hecu, i když je jasné, že by určitě rád vyhrál. Přinese mu štěstí kšiltovka, kterou během vaření nesundá z hlavy? Petr má skluz už od začátku. Při vaření je dost roztěkaný, hodně mluví, a tak některé věci končí v koši a on musí začínat znovu. To se týká hlavně cibule, na jejíž smažení má kuchař sice fintu, ale přesto se spálí. Základ pod maso a do cibulového chleba musí Petr zopakovat.

Chléb k předkrmu s pracným parmazánovým košíkem a salátem se nakonec dobře povede, docela k jídlu je brokolicový krém se smetanou, jako nesplnitelný úkol se ale ukáže „přílohová variace“ k hlavnímu chodu – hovězímu na česneku s mraženým listovým špenátem. Karlovarský knedlík vyjde, bramborový se bohužel rozvaří. I ten putuje do koše, naštěstí je v zásobě ještě bramborový knedlík v prášku. Přizná se Petr, že nakonec použil polotovar? Jak sebevědomý hostitel večer plný karambolů, smůly a čekání na jídlo ustojí? A jak dopadne jeho závěrečná sladká květinka? Vyplatí se to čekání? A splní Petr úkol týdne?

Pátek: Sympatický inženýr Jan (30) si rád hraje a ve svém moderním bytě pohostí hosty s úsměvem a grácií

Jan Gemrich
Autor: archiv TV Prima Jan Gemrich

Poslední večeři nachystá podnikatel Honza. Své hosty pozve do moderního bytu v malešickém věžáku, kde bydlí až nahoře. Soupeře z té výšky až jímá závrať. Jan i jeho žena, dnes rodiče malé Stelly, jsou zcestovalí, svatbu měli na Havaji, jejich vztah přežil i odloučení, kdy on žil v Kanadě a ona v Singapuru. A ve světáckém duchu se odvíjí i poslední večeře, během níž pozorný hostitel podává též malé mezichody (amuse bouche). Je to dobrý trik, čas u stolu se méně vleče a ústa se naladí na další jídlo. I když Ivana si myslí, že je to až moc, že méně bývá někdy více. Ostatní to ale tak nevidí a pozornost usměvavého hostitele si užívají.

Úvodní salát s pečeným kozím sýrem chutná i těm, kterým kozí sýr nevoní, protože salát s rucolou a jablkem je prý vynikající. Viktorija, která má na jablka alergii, dostane hrušku a sýr miluje. Hráškový krém má netradiční vložku místo krutonů – pošírované vejce se slaninou. Na hlavní chod mělo být chřestové rizoto s vepřovou panenkou, nakonec ale hostitel zaimprovizuje s italským rizotem s liškami, zelený chřest už nesehnal. Komu to bude vadit? A jak se Honzovi povede nepečený letní cheesecake? Půjde o nejchutnější sladkou tečku týdne? Poslední zábava souvisí s hostitelovou zálibou ve stavebnicích a potěší soutěživé soupeře u stolu.

Jak dopadne finále a jaká bude atmosféra před předáním výhry? Kdo to ve středních Čechách a v hlavním městě vyhraje? Bude jeden výherce, nebo se bude výhra dělit?

SLEDUJTE PROSTŘENO ONLINE!

reklama

reklama