Prostřeno!: Týden zahájíme na ubytovně

Prostírat budeme v Plzeňském kraji, kde v boji o výhru 60 000 korun a hostitelskou čest k tomu budou ženy ve velké převaze: čtyři ku jedinému studentu práv.
Prostřeno! XX (9) všichni
Prostřeno! XX (9) všichni
archiv TV Prima
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Kdyby se populační situace v Česku vyvíjela podle dvou prvních hostitelek, náš národ by utěšeně vzrůstal. Obě ženy mají čtyři děti! Ale i další dvě jsou maminkami, ovšem už „jen“ dvojnásobnými. A zbylé hostitelky jsou ženy velmi odlišné. Anna je ráda středem pozornosti, nikoho moc nepustí ke slovu, k jídlu se ráda vyjadřuje, poučuje, vysvětluje. Podle Aleše a Milady se Anička prostě předvádí. Milada je naopak spíš introvertka, a protože jí patří finále, teprve v pátek se naplno ukáže, jak šikovná a fajn ženská poslední hostitelka, zdravotní sestřička Milada, je.

Citlivý Aleš si připadá u stolu mezi tolika ženami odstrčený, ale ve svůj hostitelský den takový nebude a dámy si získá. Úkolem týdne je balkánská kuchyně a první hostitelka Jana si ajvar (ale nejen tuhle původně srbskou čalamádu z pečených paprik a lilku) přejmenovala na avatar. Janě se trochu pletou písmena a je s ní legrace a zábava od pondělí do pátku. Proto sledujte Prostřeno! každý všední den a opět nezapomeňte hlasovat! Vždyť deset tisíc může vyhrát nejen váš favorit, ale také vy!

Pondělí: Čtyřnásobná maminka Jana (28) trochu bojuje s písmenky, ale má velké srdce i velkou chuť k jídlu

Jana Redlichová
Autor: archiv TV Prima Jana Redlichová

Začátek týdne bude zpočátku všelijaký, hosty překvapí, když je první hostitelka přivítá na ubytovně, kde žije se svou velkou rodinou. Jana má z prvního manželství tři děti a se současným přítelem miminko, je na mateřské. A protože partner je nezaměstnaný, mají se co otáčet. Jana by určitě ráda vyhrála, co pro to udělá? Připraví menu s určitými variacemi na klasické pokrmy. Na první chod jsou pizza housky, koupené a obložené jako bohatá pizza. A předkrm má docela úspěch. Na polévku se už moc těší upovídaná Anička, která má Crohnovu chorobu, a drůbeží polévky dělají jejímu trávení dobře. S celestýnskými nudlemi souvisí i název posledního chodu „palačinky jinak“. Jinak v čem? Místo mléka v zavářce i sladké tečce není mléko, Jana peče palačinky z vody.  Pozná to někdo? A podaří se jí ošizené těsto vůbec usmažit?

Olejem ale Jana nešetří během hlavního jídla. Americké brambory jsou usmažené na pánvi a panenka se sýrovou omáčkou z nivy se v troubě bohužel poněkud připeče, paradoxně je ale studená. Nikdo si z toho ale nic moc nedělá. Hostitelka o sobě tvrdí, že je usměvavá a nic ji nevytočí. A je to tak. Janička se pořád usmívá, chichotá a v puse se jí pletou písmenka. Co může, to roztomile zkomolí. Hosté si chvíli myslí, že jde o vlastní svérázné nářečí. Jana během večeře perlí: ajvar je pro ni avatar, z eidamu je edajm, panenka je podle ní z hovězího atd. A hostitelka se také docela naběhá. Během vaření do obchodu a pak i kolem stolu, kde chybí tu sůl, tu příbory, Aleš na vteřinu nedostane ani hlavní chod. Je to spíš nervozita a roztržitost než zapomnětlivost, ale Jana to rozchodí a jako zábavu nabídne návštěvě šipky, čímž potěší hlavně Miladu.

Úterý: Další čtyřnásobná maminka Erika (41) neuvaří romskou kuchyni, spíš se spolehne na tradiční česká jídla

Erika Petíková Fénešová
Autor: archiv TV Prima Erika Petíková Fénešová

V úterý hosty k sobě domů pozve uklízečka Erika, která pracuje v pekárně v Německu. Narodila se na Slovensku, ale její rodina se brzy odstěhovala do Čech. Erika má čtyři děti a je už i babičkou, což by nikdo nehádal. Druhá hostitelka má soudržnou rodinu a pěkný a útulný byt. Její menu romské není, ale určité prvky by se v jídelníčku našly: v hovězím vývaru jsou zavařené domácí halušky a je to dobrá a chutná polévka. Předkrm je naopak lehký, jde o zeleninový salát s arašídy a mozzarellou, oříšky Erice v předkrmu chutnají. Romské jídlo - bramborové jitrnice goja - bude, ale jen jako prémiová pochoutka k zábavě, která souvisí s romštinou. Tou ale Erika doma normálně nemluví.

Na hlavní chod je pečená kachna, červené zelí na smetaně, karlovarský knedlík, na to se už těší hlavně Jana, která se ukáže jako největší jedlík týdne. Jenže Erika zapomněla koupit pečivo na knedlík, a bez toho tahle výborná příloha uvařit nelze. Stačí se ale vyklonit z okna a dcera, která právě míří domů, udělá čelem vzad a mamince rohlíky včas donese. Dobrý a sytý zlatý hřeb večeře je zachráněn! Pečené jahodové řezy jsou z kompotovaných jahod a se šlehačkou. Někdo je možná zklamaný, že u Eriky nevyhrává cikánská kapela. Nejupovídanější bude u stolu zase Anička. Všichni si toho už všimli a také by se rádi dostali ke stolu. Citlivý Aleš má navíc pocit, že ho hostitelka poněkud upozaďuje, až ignoruje. Erika má ale co dělat, aby to všechno zvládla. A legrace s avatarem pokračuje i v úterý, takže hosté stále tápou, co je vlastně tím úkolem týdne.

Středa: Upovídané dvojnásobné mamince Aničce (39), která přesedlá na lehčí exotickou kuchyni, patří prostředek týdne

Anna Doxanská
Autor: archiv TV Prima Anna Doxanská

Atraktivní Anna vystudovala práva a nyní je na mateřské dovolené s druhou dcerou. Ráda vypráví a ráda se poslouchá, proto by se v budoucnu spíš věnovala pedagogické činnosti, což je další obor, který vystudovala. Anička bydlí bez partnera, v menším, ale hezkém bytě dělá holkám společnost ještě kočička, která se ve středu na chvíli ztratí. Kdo najde Jáju? Třetí hostitelku v jídle omezuje Crohnova choroba, která se stravou souvisí. Aktivní Anna se proto musela naučit vařit zdravé jídlo, některé věci omezit a hlídat se. Prý ale přišla vaření díky tomu na chuť. Také ji baví cvičení, ale třeba také věštění, které nabídne uprostřed týdne jako svéráznou zábavu

Všichni jsou zvědaví, co Anička, která o jídlu zatím jen hodně mluvila, v kuchyni sama předvede. Jako předkrm budou esteticky upravené pečené cuketové placičky, následuje dýňová krémová polévka s praženými semínky a bazalkovým pestem. Pálivý je thajský hlavní chod - červené kari se zelenými fazolkami, bambusem a rýží, k němuž dostanou hosté hůlky, a sladkou tečkou je „tradiční trhanec se smetanou a přelivem z horkých malin“. Hostitelka preferuje suroviny s původem, nejlépe bio, domácí či od farmáře. O každé ingredienci dokáže dlouze u stolu vyprávět – odkud je a proč je zdravá. Budou mít hosté pro její kulinářské přednášky pochopení? Je proto snob? A nebude to už přehnané? Nejvíce bude zuby skřípat jediný muž skupiny Aleš. Ten se nijak netají tím, že mu Anička leze na nervy. Také je ale jisté, že Anna a Aleš se vnímají jako největší soupeři…

Čtvrtek: Benjamínek týdne, student práv Aleš (21), se v kuchyni docela potrápí, ale dokáže to zvrátit během zábavy. Velký dojem také vyvolají kytice, která dámám rozdá…

Aleš Procházka
Autor: archiv TV Prima Aleš Procházka

A konečně ve čtvrtek se vařečky chopí jediný muž plzeňského týdne - student práv Aleš. Mladík je nezadaný a žije s kamarády v pronajatém studentském bytě v Plzni, kde si užívá svobodného života. Erika Aleše, který je vždy jako ze škatulky, chvíli dokonce podezírá, jestli není gay, ale prý se mýlí a Aleše svou hypotézou velmi pobaví. Čtvrtý hostitel se během svého večera konečně tváří přívětivěji než dosud, kdy holky podezíral, že ho ignorují a nepustí ke slovu. Aleš je asi poněkud přecitlivělý, zároveň se ale ukáže, že dobře ví, co dělá a jak na soupeřky. Pro dámy by rád připravil moderní menu a nezapomenutelný večer. Jenomže se to všechno trochu zamotá...

Alešovo menu bude vzhledem k jeho kuchařským schopnostem možná až moc ambiciózní a dá mu pěkně zabrat.  Carpaccio z červené řepy s kozím sýrem podává na radu maminky už předvařené, ale domácí chleba k němu bude nedopečený, takže nakonec skončí v koši a předkrm je bez přílohy. Alešova dýňová polévka Erice a Anně chutná spíš jako gulášovka a vepřová panenka upravená metodou sous-vide, na kterou Aleš asi hodně spoléhal, čelí kritice, že maso zůstalo syrové. Nemyslí si to všichni, ale růžová šťáva, která z masa vytéká na talíř, někomu prostě vadí. Holky se rozdělí na dva tábory. A hostiteli potečou nervy, kritiku považuje za taktiku. Ani šlehačka na panna cottu kuchaři nevyjde, nejde ušlehat. Jak celý večer dopadne? Dokáže Aleš situaci zachránit alespoň dobrou náladou a folklorní zábavou s domažlickými koláči? Umí Aleš lépe zpívat než vařit?

Pátek: Zdravotní sestřička Milada (37) je sice introvertka, ale v pátek skvěle uvaří a ostatní si získá nejen jídlem

Milada Kučerová
Autor: archiv TV Prima Milada Kučerová

Jako poslední se k plotně postaví zdravotní sestra Milada, vdaná maminka dvou dětí. Ta už o Prostřeno! něco ví, protože tam vařil její manžel, ale nevyhrál. Bude mít Milada větší štěstí? A prozradí to ostatním? Páteční hostitelka vsadí na česko-slovenskou kuchyni s regionálními i rodinnými recepty. Milada začne slovenskými haruľemi, což je verze slovenského bramboráku se zelným salátem, kde je i slanina. To ale zatím nikdo u stolu netuší… Dieta to není, ale podle reakcí soupeřů, dobrota ano. Hovězí vývar s domácími nudličkami je asi nejlepší polévkou týdne, nic jí nechybí. Jako hlavní chod Milada připraví svíčkovou. Pečlivá kuchařka si dá s oblíbeným jídlem hodně práce, která je na výsledku znát. A soupeři jsou také zvědaví na přílohu, což jsou jihočeské knedlíky, které prý unesou spoustu housek a každý je ještě pomazaný máslem. Přinese Miladě její svíčková štěstí?

Když si odmyslíme, že poslední tzv. babiččino oříškové potěšení je také vynikající, navíc jde o dort bez mouky, hostitelka soupeře kromě hostiny také zaujme svým rodinným aktivním životem. S manželem se spolu věnují i zdravotnické osvětě a záchranářský kurz si vyzkouší též návštěva. A nakonec pochopíme, proč Milada v pondělí vyhrála u Jany v šipkách – doma totiž tvoří vlastní sehraný rodinný šipkařský tým.

A jak to všechno dopadne? Bude se hrát hra na pravdu? Kdo vyhraje? Nejlepší kuchař, nebo ten, kdo si to nejlépe spočítal? A co Anička? Řekne hostům všechno, co jim chtěla říct? Sledujte Prostřeno! u Plzeňského kraje!

Dívejte se od pondělí do pátku od 17.50 na Primě a hlasujte.

SLEDUJTE PROSTŘENO ONLINE

Reklama
Reklama