Prostřeno!: U stolu se bude muset použít krucifix

Prostíráme v Ústeckém kraji, a přestože je úkolem týdne německá kuchyně, vařit se bude hlavně kuchyně italská.
Prostřeno! XX (7) všichni
Prostřeno! XX (7) všichni
archiv TV Prima

reklama

Nejen v kuchyni, ale hlavně u stolu, kde se sejdou tři ženy a dva muži, to bude Itálie. První hostitelka, svérázná Drahomíra řečená Dáda či Drahuše, v Itálii dvacet let žila a kus jižanského temperamentu si přivezla i na sever. Dost temperamentu má i Roman, který se takticky drží, dokud sám neodvaří, pak se ale odváže a paní Drahuši nic nedaruje, ještě ji spíš popichuje. U stolu se bude dokonce vytahovat i krucifix! Adrenalinu si hosté užijí také při zábavě pana Josefa, který je vezme na speciální dráhu v truck kamionu. Pepa umí vařit a také ví, že „řidič, ten těžkej chleba má“, za volantem projezdil celý život.

Podívejte se na exkluzivní upoutávku:

Prostřeno! XX (31) - upoutávka
Prostřeno! XX (31) - upoutávka

Poslední hostitelka, budoucí maminka Barbora, se spolehne na slovenskou kuchyni. Vyhrají Báře kapustnica a halušky 60 tisíc na rekonstrukci bytu pro její mladou rodinu? I rekonstrukce poznamenají ústecký týden, hned dva hostitelé nevaří doma a musí se uchýlit do kuchyní svých kamarádů. Bude to též knedlíčkový týden. A jak to dopadne s německým úkolem týdne? Většina soutěžících jde cestou nejmenšího odporu a vsadí na bílou bavorskou klobásku. Vyhodí soupeři Drahomíru od stolu? Zasloužila by si to? To teprve uvidíte, když si nenecháte ujít další Prostřeno! A opět nezapomeňte hlasovat. Vždyť deset tisíc korun nemusí získat nejen váš favorit, ale také vy!

Pondělí: Svérázná důchodkyně Drahomíra (65) ovlivní celý týden. Ve finále mají soupeři chuť vykázat ji od stolu

Drahomíra Baierová
Autor: archiv TV Prima Drahomíra Baierová

Důchodkyně Dáda, jak by si ráda nechala říkat, se teprve nedávno vrátila z Itálie, kde pracovala a prožila dvacet let, a pořád je jí po ní asi smutno. Nepřehlédnutelná Drahomíra alias Drahuška či Drahuše hodně mluví a skoro nikoho nepustí ke slovu. Celý týden bude hodně o ní. Zprvu zaujme svým příběhem, pak se jí ale ostatní i bojí. První hostitelka je počtvrté vdaná, manžela má v Itálii, před časem se kvůli rodině vrátila do Čech. Má malý byt, kde proběhne první večeře. Etuda s kočkou a zájem o esoteriku, což bude součást zábavy, má až čarodějnický nádech. Nikoho nepřekvapí, že Drahomíra zčásti vsadí na italskou kuchyni. A to by mohla být správná volba, protože většině hostů italská kuchyně chutná.

Překvapí, že Drahuše nesnáší balzamiko, ale uvádí i naše rajčata, jenže je těžké rozeznat, co je taktika nebo třeba jen rozmar. Jako první chod podává odvážně bruschetty s krevetami, a sice ve formě koktejlu. Najde se někdo, kdo mořské plody nedá do úst? A jak na to bude případně reagovat hostitelka, která kritiku nesnese? Pro ostré slovo nejde daleko, a to nejenom při vaření, ale i před návštěvou. Jako druhý chod podává pórkovou polévku s krutonky, na hlavní chod jsou brambory a vepřové v těstíčku, k tomu zeleninová příloha peperonata, jejíž hlavní součástí jsou papriky. Jako sladká tečka je pečený italský dezert Crostata. Drahuše už od první chvíle prý z hostů cítí faleš, a když zjistí, že soupeřům její italsko-české menu moc nechutná, bude oheň bude na střeše. Hosté odcházejí s pusou otevřenou dokořán a budou se péct „oplátky“.

Úterý: Maminka na mateřské dovolené Petra (31) také vsadí na italskou kuchyni. Jenže s Drahuší to bude mít těžké…

Petra Vančurová
Autor: archiv TV Prima Petra Vančurová

Druhá v pořadí se k plotně postaví vdaná maminka na mateřské dovolené. Petra už o průběhu natáčení pořadu nějaké ty informace má, protože její manžel už v Prostřeno! vařil, výhru si však neodnesl. Jak se bude dařit jeho manželce? Dotáhne to tentokrát ona do vítězného konce? Nakročeno má, pohodová Petra vsadí na italskou kuchyni, kterou má sama moc ráda a umí ji připravit. To si ale jen myslí, protože po včerejším italském večeru u Drahomíry to lehké mít nebude. Vařit italské menu před důchodkyní, která se provdala za Itala? To by mohlo být hodně odvážné.

Česká rajčata ani další suroviny se Drahuši vůbec nelíbí a bude to dávat jasně a zejména hlasitě najevo. Skutečně na Petřině menu nenechá nit suchou… To se týká zejména hlavního chodu, na který přitom hostitelka soustředila hodně péče a energie. Pomocí strojku Petra připraví domácí těstoviny a boloňské ragú bude vařit v pomalém hrnci tak dlouho, jak se správně má. Jenže právě ten jí Drahuše znectí… Bude večeře završená vynikajícím dezertem „Lava cake s ovocným přelivem“ chutnat alespoň ostatním? Vystrašená hostitelka najde podporu, džentlmensky se jí zastane kolega Pepa. Dokáže Petru před výpady útočné důchodkyně ochránit? A kdo je tady vlastně taktik, a ještě k tomu falešný? U ústeckého stolu se to hned v úterý pěkně zamotává.

Středa: Tatínek čtyř dětí Roman (39) mile překvapí svým bydlením i zajímavými recepty

Roman Gregor
Autor: archiv TV Prima Roman Gregor

Roman je Rom a nestydí se za to, v životě se umí otáčet. Po návratu z Anglie si zařídil uklízecí firmu, se kterou dnes podniká. Má velkou rodinu – s partnerkou mají čtyři děti, které doma mají všechno, co potřebují. I když příchod do domu je všelijaký, v bytě u Romana, který je světlý a krásně zařízený, je čisto a útulně. A k vaření se má třetí hostitel také čile, je vidět, že mu to jde od ruky, doma prý vaří často. Roman do svého menu zapracoval prvky italské i romské kuchyně, takže to bude zajímavý mix ne úplně všedních chutí.

Hostitel chce mít všechno dokonalé a rád by to stihl včas, to se mu ale úplně nedaří. Má velké problémy s vývrtkou, kterou nevlastní, a u italského rizota, což je ještě se špízem a boloňskou omáčkou hlavní chod, se bez vína neobejde. Úkol týdne zařadí ke svému předkrmu, nevšednímu pokrmu s rybou a bramborami. Fishcake většině hostů zachutná, dokonce i Drahuše je spokojená. Sice opět nepustí nikoho ke slovu, ale Roman ji ve svůj večer nechce dráždit. O to se postará Petra, která upozorní na to, že v jídle jsou rajčata i protlak, které Drahuši údajně nechutnají, a ta se docela rozčílí. Ukonejší ji až Romanův výborný moučník, nepečený cheesecake. A je s podivem, že taková světoběžnice nezná tento dnes tak frekventovaný dezert! Zábava je jako z grotesky – se šlehačkou. Komu přistane porce šlehačky na obličeji? Bude to Drahuše, jak jí to všichni přejí?

Čtvrtek: Řidič a podnikatel Josef (55) nevaří doma, ale prostírá v přírodě. Vyjde mu počasí a všem se líbí i jeho adrenalinová zábava.

Josef Kocourek
Autor: archiv TV Prima Josef Kocourek

Dvakrát rozvedený Pepa se postará o večírek v přírodě, který nebude rozhodně nudný. Začne akční zábavou, jízdou v terénním náklaďáku, kterého se zúčastní jako první natěšená Drahuše. Sice si při příchodu stěžovala na žaludeční potíže, ale drncání ve vodě a bahně se nezalekne. A pak se jde do Pepova bytu, to je ale spíš taková legrácka, především však důkaz toho, že Josef opravdu rekonstruuje nový byt a uvařit musí u kamarádky. Pepovo čtvrteční menu se všem líbí a těší se na něj.

Nastartují ho plněné žampiony s masovou směsí zalité brynzou, je to předkrm hrající všemožnými chutěmi, doplněný ještě bavorskou kobáskou. Hostům chutná. Do svého hovězího vývaru, který si už včera táhl několik hodin, kuchař zapomněl hodit domácí nudle, strávníci se musí spokojit s masovými nočky. Ani těch není v polévce tolik, kolik si Pepa přál, protože mu stávkoval půjčený mixér. Hlavní chod dámy zmate, pod „přírodní hovězí svíčkovou se šťouchaným bramborem v župánku“ tušily spíš klasickou svíčkovou omáčku, ale bude to steak s volským okem, prý výborný a udělaný tak akorát. Orient smetanová pochoutka je dobrý dezert, orientální jsou na něm sice jen ty oříšky a mandle, a stejně jako včera je nepečený a základ tvoří roztlučené sušenky s máslem. Na začátku večeře Drahuše ani moc nemluví, to se ale změní po tom, kdy ji začne provokovat Roman. Ten z taktických důvodů včera mlčel, zato dnes si Drahuši vychutná. Hostitel asi není rád, že kolega nastolí tak vzrušenou atmosféru. Pohody je na chvíli konec, ale večeře v přírodě na sklonku krásného letního dne soutěžícím připadala přes všechny ty slovní přestřelky výborná. Pozorný hostitel ještě rozdal dárky, dokonce i Drahuši, která se sama s dárky neobtěžuje.

Pátek: Nastávající mladá maminka Barbora (26) vsadí na slovenskou kuchyni a finále v Jirkově bude ještě hodně dramatické

Barbora Geršiová
Autor: archiv TV Prima Barbora Geršiová

Slovenka Bára je doma na rizikovém těhotenství a pro své hosty připraví z velké části slovenské pohoštění. Také hostitelka, která bydlí v Jirkově dva roky, rekonstruuje svůj byt, kam brzy přijde nový člen domácnosti. Proto ani ona nevaří – stejně jako včera Pepa – doma, ale u kamarádky. Snad jí to soupeři odpustí, když se přesvědčí, že si nevymýšlí. Jak se Bára dostala ze Slovenska až na sever Čech? Oklikou přes Anglii…

Poslední hostitelka ve finále připraví tradiční slovenské menu s haluškami a kapustnicou. Bohatý předkrm je moderní, se zapečeným kozím sýrem s ořechy na salátu. U Báry to vůbec bude o aromatických sýrech. Vydatná je i hustá zelňačka podle tatínkova receptu a dost jí ještě zůstane na talířích. Účastníci pořadu Prostřeno! občas vzdychají po haluškách a dnes je dostanou rovnou dvakrát a domácí. Budou mít takový úspěch, jak hostitelka doufá? Pod „slovenským překvapením“ se skrývají halušky brynzové i ty se zelím a uzeným masem. Druhá varianta je tradiční romské jídlo, jak zachutná Romanovi? Ten by ještě pořád chtěl vyhodit Drahuši od stolu, dokonce si na ni přinesl i krucifix. Má už totiž toho jejího „čarování“ plné zuby. Ti dva se hádají i v pátek, dokonce probírají bibli, ale hostitelka ani ostatní u stolu to už nechtějí moc poslouchat.

Dokonce si po zábavném bingu kvůli tomu pořádně nevychutnají poslední povedenou sladkou tečku, což je vlastně Krtkův dort, který se v lednici chladil už od včera. Vyhodí Roman Drahuši od stolu? Jak to na Ústecku nakonec celé dopadne? Zvítězí dobré jídlo, nebo taktika?

Sledujte Prostřeno! od pondělí do pátku a dozvíte se to!

Dívejte se od pondělí do pátku od 17.50 na Primě a hlasujte.

SLEDUJTE PROSTŘENO ONLINE

reklama

reklama