Prostřeno!: Vyléčený alkoholik se bude muset poprat s opilým hostem

Tři muži a dvě ženy se sejdou na jihu Čech, aby se pokusili vyhrát krásných 60 000 korun.
Prostřeno! XX (3)
Prostřeno! XX (3)
archiv TV Prima
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Muži jsou tudíž v mírné převaze, parta je to poněkud neklidná a každý má své názory a chutě. Tak třeba řezník Petr nesnáší pomazánky a v předkrmech bude spousta plněných vajíček. Nebo Jana, která se v dětství tak přejedla slepičí polévky a králičího, že to snad ani nepozře! A tentokrát na stole přistanou hned dvě slepičí polévky! Vývarů bude v Jihočeském kraji hodně, také vepřového masa. Úkolem týdne je tradiční jihočeský pokrm.

Podívejte se na exkluzivní upoutávku:

Prostřeno! XX (11) - upoutávka
Prostřeno! XX (11) - upoutávka

Týden zahájí Jaroslav, který si při přípitku nedá ani kapku alkoholu, protože je to „abstinující alkoholik“. A Petr k němu dorazí v podroušeném stavu: „Když jsem se na Petra díval, tak jsem se samozřejmě viděl. Je to v té roztěkanosti, nesoustředěnosti a opakování,“ prohlásí pak Jarda. Alkohol, i když nepřímo, ovlivní hodnocení Jany. Ta se vsadila o dva panáky vodky, že udělí jeden bod, ať se děje, co se děje. Udělá to? Poškodí někoho nespravedlivým bodováním? Také se půjde na střelnici, kde bydlí samorost Pavel, kterého potrápí gril. A protože jsme v jižních Čechách, zábavou bude i chytání ryb, na přetřes přijdou též partnerské vztahy, většinou spíš jen v žertu. A úspěšné finále dostane všechny, jen hostitele ne, ten si prostě věří. Sledujte svoji oblíbenou show od pondělí do pátku a nezapomeňte hlasovat, vždyť deset tisíc korun může vyhrát nejen váš favorit, ale také vy!

Pondělí: Jak se abstinující alkoholik Jaroslav (56) vyrovná s opilým hostem?

Jaroslav Mára
Autor: archiv TV Prima Jaroslav Mára

Do Bítova, na statek kousek od Tábora, se Jarda se ženou přestěhoval z Karlových Varů. V interiéru ve stylu selské jizby se první hostitel pochlubí vlastnoručně vyrobeným nábytkem, protože truhlařina je jeho koníčkem, nebo spoustou pohárů, které získal na výstavách za chov psů. Jaroslav, který na svůj věk nevypadá, je stoprocentní abstinent, protože podstoupil úspěšnou protialkoholní léčbu. V pořadu už jednou soutěžil, vyhrál, ale o výhru se tentokrát nechce dělit. Snad už mu nikdo pouhý jeden bod nedá, i když Jana a její sázka je docela hrozba. Jarda je při vaření v klidu, vždyť je to taky zkušený muž v domácnosti!

Jede podle plánu a úkol týdne – jihočeskou cmundu podává hned na prahu na přivítanou. Jana se ale tváří všelijak, hostitel jí nepadl do oka a na statku jí to páchne. Chudák hostitel! Jana hned prozradí své trauma – prý blinká ze slepičí polévky, kterou jí nutili v dětství. Tak daleko to snad nedojde, doufají ostatní. Ještě před vývarem jsou na menu jako předkem plněná vejce s domácím pečivem. A Petr se hned přidá – ten zase nesnáší pomazánky, hlavně ty s majonézou. Také mu vadí, že okurka z oblohy nebyla doma naložená. A svoji kritiku pořád opakuje, před prvním natáčením se totiž notně posilnil. Polévka je bohužel dost studená, málo slaná a Petr prý ani necítí sílu slepičího vývaru. Hlavní chod, vepřový řízek s lehkým bramborovým salátkem, je zase hodně přesolený. Jsou všechny řízky stejně slané? Petr si to chce vyzkoušet a kouká Markétce do talíře. A jak je v ráži, Janu označí za čarodějnici, čímž se jí samozřejmě dotkne. Zábava je taková jihočeská, přesto nálada nic moc. Spraví to roláda a káva bez mléka? Po tom zase marně touží Markéta. A přizná se Jarda, že už v Prostřeno! před lety vařil?

Úterý: Jana (52) vychovala čtyři děti, dnes ale žije sama a pro sebe si moc nevaří. Navíc uzavřela podivnou sázku. Dá někomu pouhý jeden bod?

Jana Mihaliková
Autor: archiv TV Prima Jana Mihaliková

Expedientka Jana bydlí v Táboře už čtrnáct let. Včera u Jardy si na jídlo i na Petra docela stěžovala, jaký výkon sama předvede? Petr ji pro sebe charakterizoval jako „panelákovou paničku“. S tím panelákem se trefil, v útulném obýváku Jana pěstuje spoustu květin. Druhá hostitelka je rozvedená a zažila i těžké časy. Vzhledem k tomu, že má čtyři děti, a už také tři vnoučata, pro více lidí určitě uvařit zvládne. Zkušená kuchařka má strach z Petra, ze kterého prý cítí „divnou energii“. Naštěstí to v úterý už tak úplně neplatí a Petr se během večera polepší.

Předkrm bude velmi podobný tomu včerejšímu, opět vejce, opět plněná pomazánkou, tentokrát s žervé, ořechy a sardelovou pastou. Hodně chutí. Co na to Petr? A co Jarda? Toho Jana považuje za velkého taktika. Úkol týdne by mohla mít Jana už předem splněný, protože na hlavní chod podává bohatou „táborskou baštu“, chce ale ještě uvařit česnečku. Polévkou z jejího menu je hovězí vývar s knedlíčky, ten má na rozdíl od slepice ráda. A knedlíky k hlavnímu chodu s krkovicí, bůčkem a klobásou plánuje dvojí – houskové a bramborové. Má na ně svůj fígl, jenže nakonec jí dají docela zabrat. Hlavně ty bramborové, na které si zapomněla předem uvařit brambory, a tak musí pracovat s horkým těstem. Janu nepotrápí jen příloha, také se ošklivě strouhne při přípravě zelí a honí ji čas. Až uroní pár slziček... Musí spěchat, protože začíná návštěvou Muzea čokolády, kde si hosté vyzkouší výrobu pralinek. Pro někoho zajímavá zábava, pro Jardu spíš exkurze. Na poslední chod upeče bábovku. Nejspokojenějším strávníkem je Pavel, možná i proto, že si doma vaří sám. Ale vlastně si pochutnají všichni a Petr najde pro hostitelku i slova uznání.

Středa: „Přírodní muž“ Pavel (49) je stále svobodný, bydlí na střelnici, griluje poprvé, a počasí mu nevyjde

Pavel Hadač
Autor: archiv TV Prima Pavel Hadač

„Kdybych mohl osobní smůlu prodávat, tak by byl Onassis vedle mě žebrák,“ prohlásí o sobě vyučený zámečník Pavel, když pozoruje zamračené a deštivé nebe. Chtěl totiž grilovat a stolovat na terase. Soupeři jsou zděšeni z Pavlova obydlí na ubytovně, Jardovi připomíná areál střelnice vojenské ležení a Petr si zase potrpí na pořádek. Hosté jsou vymrzlí, ale Pavel je naštěstí pozve do vedlejšího salonu, kde hoří rozpálená krbová kamna, na kterých se vaří hovězí polévka se zeleninou a fazolemi. Stůl je úhledně prostřený a návštěva si oddychne. Pavel ale moc ne, toho čeká těžký boj, musí dost improvizovat.

Plynový dvouvařič jede pomaleji, než Pavel doufal, navíc gril občas stávkuje, až nakonec vyhasne docela. Předkrm, což jsou jednoduché sýrové smaženky, každý dostane rovnou do ruky. Je dost mastný, a když smaženky vychladnou, teče z nich olej. Polévka zvláštní barvy je docela vodovatá, trochu jako na čundru, spolustolovníci už určitě ochutnali lepší. Na hlavní chod je grilovaná krkovice s koupenými hranolky. Maso je měkké, porce slušná, Janu ale rozhodí Pavlův způsob servírování, kdy hranolky nasype každému na talíř a olizuje si při tom ruce. K jídlu chybí nějaký dresink, Pavel nabídne jen čalamádu. Jídlo je dost kořeněné, a přitom suché, až Jardovi zaskočí. Je to ale spíš Jardův herecký výstup, jak si myslí Jana? Pavel se během večera docela naběhá mezi terasou a jídelnou, vytáhne se však s úkolem týdne, což jsou kapří filety. Bohužel všichni se na rybu netváří, navíc jde už o třetí smažené jídlo. A úplný průšvih je poslední chod – rádoby grilovaný ovocný špíz, protože v remosce to fakt není ono, ovoce se v alobalu jen ohřálo. Zachrání to zábava? Bude se na střelnici střílet? Nebo skládat samopal?

Čtvrtek: Klobouk dolů před milou středoškolačkou Markétou, které je teprve šestnáct let!

Markéta Voců
Autor: archiv TV Prima Markéta Voců

Oproti včerejšku bude prostředí, kam nejmladší hostitelka svoji návštěvu pozve, pohlazením po duši. Markéta bydlí s maminkou a dvěma sourozenci v pěkném rodinném domečku s krásně upravenou zahradou. Jak se bude studentka gymnázia umět otáčet u plotny? Na svých šestnáct let působí gymnazistka zrale, je to příjemná společnice a má spoustu zájmů, mezi nimi třeba i čínštinu. V kuchyni se cítí docela jistá, protože prý často doma s vařením i pečením mámě pomáhá. Při přípravě soutěžní večeře Markéta nezmatkuje a nestydí se, i když právě ostýchavost považuje za svůj handicap.

Jako úkol týdne připraví zelňáky, což bude premiéra. Na hlavní chod upeče opět vepřové, dokonce ve slaninovém závoji, a mnozí by už docela uvítali jiný druh masa. Jaký bude první chod? Roztomilá plněná cibule šalotka, kde bude kromě jiného také vaječná náplň. Jihočeši asi prostě milují vepřové a vajíčka. V jarní polévce jsou jednoduché noky, svoji úlohu sehrají také hrášek a chřest. Svěží polévce není co vytknout. Zábava se trochu opakuje, jen lovení kachniček neprobíhá v obýváku jako u Jardy, nýbrž ve skutečném bazénku, na který vidí hostitelka ze svého pokoje. Markétka se zábavy zúčastní, na hlavní chod se proto chvíli čeká. Bude kotleta, ač zabalená ve slanině, vysušená, jak se obává Jarda? Jídlo s chřestem a smetanovými bramborami vypadá moc pěkně, i když obava se lehce potvrdí. Přesto Pavel při jídle ani nedutá, ostatní si ale všimnou jeho děravých ponožek a na chvíli se vrátí ke včerejšku a Pavlovu životnímu stylu. Šikovná cukrářka Markéta nakonec mile překvapí svým posledním výtvorem – mřížkovým koláčkem s ovocem, s nímž si vyhrála. Kdo ale naopak šokuje, je Jana se svým nespravedlivým jednobodovým hodnocením. Prý sázka je sázka…

Pátek: Kdo se předvede jako borec nakonec? Petr (44) potvrdí, že konec dobrý, všechno dobré

Petr Prokeš
Autor: archiv TV Prima Petr Prokeš

Poslední hostitel sice v pondělí nezahájil jihočeský týden nijak skvěle, ale ve finále Petr hosty velmi příjemně překvapí a u Pavla prý „dokonce předčí jeho očekávání“. A netýká se to jen chutné večeře, soupeřům poněkud vyrazí dech i vkusné prostředí moderního domu s udržovanou zahradou, kam je hostitel pozve. Je to taková satisfakce už druhým dnem za sebou po té divočině u Pavla. Ten Petrovi takový domov prý úplně závidí. Jako kuchař si Petr věří, vaření miloval od dětství, pomáhal mamince často v kuchyni a také jeho profese k jídlu patří. Petr je řezník a uzenář, takže má smysl pro chutě i patřičný grif. U plotny je doma údajně častěji než jeho partnerka. A nijak si to ve finále neulehčil.

Jako úkol týdne připraví jihočeský kočičák, což je vlastně lepenice. Sám dál zhotoví tři těsta, první na dobré pečivo ke králičí paštice s domácím rybízovým přelivem, druhé na karlovarské knedlíky ke třem! druhům mas v jeho svíčkové a poslední těsto připraví na nefalšovaný tažený štrúdl. A to není všechno, v jeho slepičí polévce jsou nejen domácí nudle, ale i drůbeží knedlíčky. Petr je prostě borec! Hostitel je samozřejmě rád, že mu všechno tak vychází, a ostatní ho pochválí, i když chvílemi toho má i on nad hlavu a divák trochu ztrácí přehled, co všechno se v jeho hezké kuchyni odehrává. Ale Petr to zvládne: svíčkovou omáčku neodflákne, dopřeje si čas, aby ji správně dochutil. Má vůbec někdo nějaké výtky? Jana, která kromě slepičí polévky nejí ze stejného důvodu ani nic z králíka. Prý měli doma králíka na talíři každou neděli, tak se ho k smrti přejedla. Ale Petr, stejně jako včera Markétka, jí připraví zvlášť vývar z vepřového. Hosté u jídla ani moc nemluví, jen si pochutnávají. A co se často nevidí, dokonce si chtějí přidat! Jenže karlovarský knedlík k vynikající omáčce už zmizel, došlo i na patky. Po vtipné zábavě si účastníci prozradí něco o svém bodování. Půjde Jana s pravdou ven? Přizná se, komu nejvíc ublížila kvůli hloupé sázce o dva panáky vodky?

Jak to v Jihočeském kraji všechno dopadne? Kdo dostane nejvíc bodů, možná i v historii pořadu? Dívejte se na další premiérový týden s Prostřeno!

Dívejte se od pondělí do pátku od 17.50 na Primě a hlasujte.

SLEDUJTE PROSTŘENO ONLINE

Podzimní číslo Prima FRESH 2019

Vychutnejte si podzim plný zážitků s novým číslem časopisu Prima FRESH!

Reklama
Reklama