Farmářova sekaná s vejci
Oblíbenou sekanou vejce, vykukující jako drahokam uprostřed, povýší na ušlechtilý kousek. A když dostane vláčně křupavý kabátec à la svíčková Wellington, můžeme mluvit i o povýšení do šlechtického stavu à la Prima Fresh.
Doba přípravy: do 1 hodiny

Článek
Užijte si krásné jaro s novým číslem časopisu Prima FRESH!
Suroviny
1 ks | syrové vejce na potření |
500 g | mleté maso (směs) |
Sůl | |
3 ks | středně velká vejce uvařená na měkko |
Pepř | |
1 svazek | petrželka |
1 ks | velké jablko (oloupané a nastrouhané) |
2 lžíce | Zakysaná smetana |
1 lžíce | kremžská horčice |
několik lžic | Strouhanka |
50 g | kvalitní tvrdý sýr (čedar/ementál) |
300 g | Listové těsto |
kmín |
Postup
Troubu předehřejte na 200 °C. Maso dejte do mísy a promíchejte s jablkem, hořčicí, nastrouhaným sýrem, okořeňte a zahustěte strouhankou tak, abyste získali vláčnou a tvárnou hmotu.
Pokud nemáte rozválené těsto, vyválejte ho na plát velikosti asi 30 x 45 cm a výšce ½ cm. Doprostřed těsta rozložte polovinu masa a okraje potřete rozšlehaným syrovým vejcem. Na maso naskládejte podélně za sebou uvařená vejce, zakryjte zbylým mletým masem a rukama vytvarujte do podlouhlého válečku. Sekanou pak zabalte do těsta a spoj asi centimetr přeložte přes sebe. 3. Kratší konce těsta zahrňte pod sekanou, aby vznikl úhledný balíček. Potřete ho vajíčkem, těsto několikrát propíchněte a posypte hrubou solí a kmínem.
Sekanou pečte asi 50 minut až 1 hodinu, před podáváním ji nechte nejméně 15 minut chladnout. Podávejte krájenou na plátky.