Grilovaná vepřová panenka se šťouchaným bramborem a pečeným fenyklem na bylinkovém másle

Fenykl je u nás - na rozdíl od Itálie - zelenina téměř neznámá. Na přílohu proto byly hosté hodně zvědaví.

Doba přípravy: do 1,5 hodiny

Autor receptu: Nela Zelenáková

Prostreno! XIV (18) 13. 12. hl ch
Grilovaná vepřová panenka se šťouchaným bramborem a pečeným fenyklem na bylinkovém másle

reklama

Suroviny

1 kgpanenská svíčková
10 mlOlej
Sůl
čerstvě drcený pepř
Šťouchané brambory
1 kgbrambory
50 gjarní cibulka
100 gMáslo
Sůl
špetkamletý pepř
Pečený fenykl
500 gFenykl
petrželka
Pažitka
20 gČesnek

Postup

Vepřová panenka: Maso odblaníme a na rozpáleném grilu opečeme zprudka ze všech stran, jen aby se zatáhlo a maso zůstalo uvnitř šťavnaté. Poté panenku dáme do trouby a pečeme 15-20 minut na 150 stupňů do růžova. Panenku vyjmeme a nakrájíme na plátky.

Šťouchané brambory: Brambory oloupeme, omyjeme, nakrájíme na malé kostky a vaříme v osolené vodě 15 až 20 minut. Uvařené brambory scedíme a necháme je okapat. Na rozehřáté pánvi rozpustíme máslo, přidáme najemno nakrájenou jarní cibulku, jen prohodíme a přidáme uvařené brambory. Poté přidáme tři polévkové lžíce zakysané smetany, sůl a pepř. Promícháme a rozšťoucháme.

Pečený fenykl na bylinkovém másle: Fenykl očistíme, nakrájíme na tenké nudličky, dáme ho do misky a zlehka promícháme s trochou soli. V hluboké pánvi rozpustíme máslo, přidáme nakrájenou petržel, pažitku, česnek, sůl, pepř a nakonec přidáme fenykl a společně dusíme 4-5 minut.

reklama