Hovězí guláš s žemlovým knedlíkem

Žemlový knedlík je v podstatě karlovarský knedlík.

Doba přípravy: do 2 hodin

Autor receptu: Robin Juppa

Prostřeno! XII (14) 18.11. hl. chod
Hovězí guláš s žemlovým knedlíkem

reklama

Suroviny

Na guláš:
1 kghovězí kližka
1 kgCibule
1 lhovězí vývar
2 lžícečervená paprika
2 lžícerajský protlak
4 lžíceSádlo
1 lžičkaMajoránka
1 lžičkadrcený kmín
4 ksBobkový list
Sůl
Pepř
Na žemlový knedlík:
10 ksRohlík
3 ksVejce
250 mlsmetana ke šlěhání
50 gMáslo
1 svazekvelkolistá petržel
1 špetkaMuškátový oříšek
Sůl
Pepř

Postup

Na guláš si vhrnci rozpustíme sádlo a orestujeme nahrubo nakrájenou cibuli. Přisypeme trošku drceného kmínu. Až cibule zhnědne, tak ji stáhneme z plotny a asi deset minut necháme odpočinout.

Hovězí maso nakrájíme na větší kostky. Opět rozpálíme cibulový základ, přidáme k němu maso a restujeme ze všech stran dohněda.

Maso bude pouštět šťávu, proto ho restujeme, dokud se všechna tekutina neodpaří. Osolíme, opepříme, poprášíme červenou paprikou, vmícháme rajský protlak a vše restujeme. Přidáme bobkové listy. V této fázi musíme guláš hodně hlídat, aby se paprika nepřipekla a nezčernala. Omáčka by pak byla pak hořká. Základ podlijeme vývarem, pořádně rozmícháme a dusíme na mírném ohni, dokud nám maso nezměkne. Až je maso měkké, přidáme majoránku. Chvilku omáčku ještě povaříme. Hotový guláš necháme před servírováním pár minut odpočinout. V případě potřeby se může omáčka zahustit máslovou jíškou.

Na žemlový (karlovarský) knedlík si nakrájíme rohlíky (nebo žemle) na kostičky a dáme do mísy. Žloutky oddělíme od bílků. Žloutky smícháme se smetanou, rozpuštěným máslem, solí, pepřem. Z bílků ušleháme pevný sníh. K rohlíkům vlijeme žloutkovou směs a necháme vsáknout. Poté přidáme nasekanou petržel, nastrouhaný muškátový oříšek, sníh z bílků a vše smícháme do těsta.

Na vál položíme potravinářskou fólii, dáme na ni knedlíkovou hmotu, pevně zabalíme a konce svážeme do tvaru bonbonu. Poté ještě jednou přebalíme potravinářskou fólií, aby při vaření nebylo těsto rozmočené nebo nevyteklo. Vaříme asi dvacet minut, pokrájíme a podáváme ke guláši s omáčkou.

reklama