Jablečný koláč se šlehačkou

I Robin se při přípravě svého jablečného moučníku inspiroval francouzskou kuchyní.

Doba přípravy: do 1 hodiny

Autor receptu: Robin Juppa

Prostřeno! XII (14) 18.11. dezert
Jablečný koláč se šlehačkou

reklama

Suroviny

Na těsto:
240 ghladká mouka
180 gMáslo
2 ksVejce
2 lžícetřtinový cukr
1 špetkaSůl
Na rozvar:
3 ksjablka
2 lžíceCukr
kůra z citronu
1 lžičkaSkořice
Na ozdobení:
2 ksJablko
1 lžícetřtinový cukr

Postup

Na kostky nakrájená jablka dáme do hrnce, lehce promixujeme a zalijeme troškou vody. Přidáme cukr, skořici a citronovou kůru a vaříme asi pět minut přikryté. Poté rozšťoucháme nebo rozmixujeme a vaříme, dokud se neodpaří dostatečné množství vody, aby vznikla kaše. Necháme vychladnout.

Mezitím, co se nám rozvar vaří, smícháme ingredience na těsto. Nejdřív všechny sypké ingredience promísíme, pak přidáme vejce a máslo. Když nám vznikne hladké těsto, dáme ho do igelitového pytlíku a necháme asi půl hodiny odležet v lednici.

Dvě jablka oloupeme a nakrájíme na tenoučké půlměsíčky. Dáme je do mísy s citronovou šťávou, aby nezhnědla.

Těsto vyndáme z lednice a vmačkáme do dortové formy, vymazané máslem a vysypané strouhankou. Na dno rozetřeme rozvar a na vrch skládáme jablečné půlměsíčky. Postupujeme od kraje formy a jablka vyskládáme dokola tak, aby se vždy trochu překrývala. Před pečením posypeme asi půl lžící cukru. Dáme do trouby a pečeme asi 45 minut na 180 stupňů.

reklama