Křehká palačinka s krémem mascarpone a jahodovým pyré

Oblíbený moučník byl i součástí zábavy. Kdo umí nejlépe obracet palačinky?

Doba přípravy: do 1 hodiny

Autor receptu: Jiří Kotas

Prostřeno XI (22) 19.6.2015 dezert
Křehká palačinka s krémem mascarpone a jahodovým pyré

Suroviny

1 lplnotučné mléko
5 ksVejce
600 ghladká mouka
1 špetkaSůl
olej na smažení
500 gčerstvé jahody
200 gcukr krupice
250 gMascarpone
200 gZakysaná smetana
cukr moučka
Reklama

Postup

Palačinkové těsto si připravíme z mléka, vajec a hladké mouky. Všechny suroviny dokonale promícháme se špetkou soli a necháme aspoň deset minut odstát. Ještě jednou promícháme a poté smažíme z obou stran palačinky na malém množství rostlinného oleje.

Krém mascarpone a zakysanou smetanu smícháme se 100 g krupicového cukru a necháme řádně rozležet v chladu.

Jahodové pyré: Čerstvé jahody pečlivě očistíme a rozmixujeme se zbývajícím krupicovým cukrem, dáme vychladit do ledničky. Pyré musí být krémové.

Servírujeme na talíři vedle do trojúhelníku přeložených palačinek.

Reklama
Reklama