Kulajda se ztraceným vejcem

I Robinovu polévku ozdobila povedená ztracená vejce.

Doba přípravy: do 1 hodiny

Autor receptu: Robin Juppa

Prostřeno! XII (14) 18.11. polévka
Kulajda se ztraceným vejcem

reklama

Suroviny

1,2 lkuřecí vývar
3 lžíceMáslo
3 lžícehladká mouka
4 ksbrambory
1 hrstsušené brambory
50 mlOcet
250 mlsmetana ke šlěhání
3 lžícetřtinový cukr
1 svazekčerstvý kopr
Sůl
Pepř
5 ksVejce

Postup

V hrnci si rozpustíme máslo, zasypeme je hladkou moukou a restujeme do růžova. Zalijeme vývarem, osolíme, opepříme a přidáme brambory, nakrájené na drobné kostičky.

Na pánvi si rozehřejeme lžíci másla, přidáme hrst sušených hub a lehce orestujeme. Houby přidáme do hrnce s polévkou a vaříme, dokud brambory a houby nezměknou.

Nakonec vmícháme smetanu, cukr, ocet a přibližně dvě minuty vaříme. Hrnec stáhneme z ohně a přidáme nasekaný kopr a už nevaříme, aby kopr neztratil barvu.

Ztracená vejce: v kastrolu přivedeme vodu k varu a přidáme cca 150ml octa. Začneme vodu míchat, aby se nám vytvořil vír. Doprostřed víru vlijeme vejce. Až se bílek zpevní, tak stáhneme kastrol z ohně a necháme 2-3 minuty dojít. Vejce vyjmeme a necháme okapat. Ztracené vejce poté přidáme do polévky.

reklama