Těsto
- vejce 6 ks
- cukr krupice 18 dkg
- polohrubá mouka 21 dkg
- prášek do pečiva
Krém na slepování
- máslo 25 dkg
- moučkový cukr 10 dkg
- vanilkový cukr
Krém na potření rolády
- vejce 2 ks
- moučkový cukr 5 dkg
- máslo 25 dkg
- kakao 1 pl
- rum ((dle chuti))
Postup přípravy
- Nejprve utřeme 6 vajíček s cukrem do pěny, přidáme mouku s práškem do pečiva. Těsto si rozdělíme na 2 poloviny a jednu obarvíme kakaem, pak nalijeme do vymazaných forem srnčích hřbetů. Dáme péct do středně vyhřáté trouby na 170 °C 20–25 minut.
- Připravíme si náplň: uvaříme hustý pudink z 500 ml mléka 1 a ½ balíčku vanilkového pudinku, který necháme vychladnout. Ušleháme máslo s cukrem a přidáváme postupně vychladlý pudink, nakonec dochutíme trochou rumu.
- Krém na potření rolády:2 celá vejce s cukrem šleháme nad mírným plamenem do pěny (cca 5 minut), odstavíme a za stálého šlehání do úplného vychladnutí přidáváme postupně po lžících máslo a kakao, až je krém nadýchaný (na dochucení můžeme přidat trošku rumu).
- Těsto vyklopíme z forem a nakrájíme na plátky, které slepujeme náplní, střídavě světlý a tmavý plátek. Celou roládu potřeme kakaovým krémem.
- Tip: Vidličkou vytvoříme „kmen“.
Autor receptu: Zlata Štěpánková