Pečená kachna se zelím a domácími knedlíky

Kachny z domácího chovu Katka pečlivě umyje a podélně rozpůlí, aby byly dříve propečené.

Doba přípravy: nad 2 hodiny

Autor receptu: Kateřina Včeláková

Prostřeno! XII (3) 2.9. hl. chod
Pečená kachna se zelím a domácími knedlíky

Suroviny

2 ksKachna
Sůl
Pepř
kmín
1 baleníkysané bílé zelí
1 hlávkačervené zelí
1 špetkaCukr
4 kuličkynové koření
hrubá mouka
1 hrnekMléko
3–4 ksHouska
3 ksVejce
kus másla
1/2 sáčkuKypřicí prášek
Reklama

Postup

Kachny omyjeme, rozpůlíme, osolíme a opepříme z obou stran a vložíme do pekáče, podlijeme vodou a pečeme při 180 stupních asi dvě hodiny.

Kyselé zelí vložíme do hrnce, osolíme a necháme povařit doměkka. Červené hlávkové zelí nakrájíme nadrobno a vložíme do hrnce, zalijeme vodou, přidáme trochu kmínu a nového koření a necháme podusit doměkka. Potom červené i bílé zelí zahustíme jíškou a červené zelí dochutíme cukrem a octem.

Hrnkový knedlík: Do mísy dáme hrnek mléka, nakrájíme den staré housky na kostičky a přidáme k mléku, poté přidáme mouku a tři žloutky, kypřicí prášek a smícháme. Z bílků ušleháme sníh, který nakonec vmícháme do těsta. Poměrně řídkou směs poté vložíme do hrnků, které dobře vymažeme máslem (sádlem) a i s hrnky vložíme do vroucí vody a vaříme dvacet minut.

Reklama
Reklama