Na zmrzlinu
- smetana 3 kusy
Na vánočku
Postup přípravy
Na vánočku si uděláme kvásek
Droždí a lžíci cukru rozmícháme ve 200 ml mléka
Do mouky nakrájíme máslo a sádlo
Přidáme mléko s droždím, pak žloutky prošlehané s dalšími 100 ml mléka, zbylý cukr, sůl a citronovou kůru
Vařečkou či rukou uhněteme hladké tvárné těsto (podle potřeby můžeme přilít mléko)
Pak do něj zapracujeme rozinky s rumem, citronát a mandle
Dáme do tepla dobře vykynout na dvojnásobný objem (aspoň na tři hodiny)
Poté těsto rozdělíme na devět dílů, uválíme z nich prameny a upleteme vánočku
(Pokud chceme, uděláme pramenů dvojnásobek a upečeme dvě menší vánočky
) Hotovou vánočku necháme ještě hodinu kynout na plechu vyloženém pečicím papírem
Pak ji potřeme vejcem a z obou konců do každé vánočky zabodneme dvě špejle namočené do vody – při pečení se nerozjede
Dáme do trouby předehřáté na 220 °C na 5 minut, pak teplotu snížíme na 160 °C a pečeme celkem cca hodinu (pokud máme dvě, tedy menší vánočky, stačí jim asi 50 minut pečení)
Pokud by vánočka moc rychle tmavla, přikryjeme ji pečicím papírem (můžete ho i namočit)
Vánočka je upečená, když zůstane špejle zabodnutá do nejsilnější části po vytažení suchá
Na zmrzlinu smícháme 3 kelímky tučné smetany se 100 g cukru – směs musí být spíš sladší, a se 4 lžičkami nahrubo pomletých vlašských ořechů a vanilkovým extraktem
Uchováme v lednici a půl hodiny před podáváním nalijeme do 12 hodin namražené nádobky, tak se umíchá zmrzlina
Podáváme malé kopečky, ozdobené vlašským ořechem, společně s plátkem pocukrované vánočky, která se může ještě z půlky přelít horkým vanilkovým krémem (svaříme vanilkový pudink s trochou smetany na šlehání)