Vepřová panenka plněná slaninou a modrým sýrem nebo losos sypaný černým sezamem, šťouchané brambory s jarní cibulkou, variace omáček

Budoucí nutriční specialistka Dáša na svých surovinách obdobně jako Zdeněk rozhodně nešetřila.

Doba přípravy: do 1 hodiny

Autor receptu: Dagmar Tonková

Prostreno! XV (16) 12.5. hl ch
Vepřová panenka plněná slaninou a modrým sýrem nebo losos sypaný černým sezamem, šťouchané brambory s jarní cibulkou, variace omáček

reklama

Suroviny

Losos
2-3 ksfilety z lososa
limetka
Olivový olej
italské koření
černý sezam
Sůl
Pepř
Vepřová panenka
2-3 ksvepřová panenka
čerstvý sýr
Slanina
koření na steaky
italské koření
Olivový olej
Sůl
Pepř
Brambory
1-1,5 kgbrambory typu B
2-3 ksbatáty
jarní cibulka
1 ksCibule
100 mlsmetana ke šlehání 31%
Olej
bešamel (mouka, mléko) na zahuštění
Pepř
Sůl
Houbová omáčka
100 gžampióny
50 mlVíno
150 mlkuřecí vývar
petrželka
1 ksCibule
Olej
bešamel na zahuštění (není nutné)
drcený kmín
Sůl
Pepř

Postup

Lososa omyjeme a pokapeme limetkovou šťávou a olivovým olejem. Okořeníme a posypeme sezamem. Pečeme 20 minut na pečicím papíru v troubě předehřáté na 170°C.

Panenku omyjeme, odblaníme a podélně rozřízneme. Naplníme slaninou, čerstvým sýrem a sýrem s modrou plísní. Rozříznutou panenku spojíme pomocí párátek či nitě. Potřeme olivovým olejem. Opepříme, osolíme, okořeníme. Necháme uležet v lednici. Poté necháme zatáhnout na pánvi z obou stran. Dále panenku vložíme do pekáčku, lehce podlijeme vodou a olivovým olejem a dopékáme ji 20 až 25 minut v předehřáté troubě na 170-180°C.

Brambory omyjeme a oloupeme, batáty taktéž. Klasické brambory si nakrájíme na kostičky, polovinu batátů také. Druhé dva batáty necháme vcelku, ale vaříme společně s brambory na kostičky. Brambory zalijeme vodou, osolíme a vaříme doměkka. Dále si osmažíme cibulku a jarní cibulku, abychom jsme jí poté mohli přidat k bramborám. Batáty, které jsme ponechaly vcelku, nakrájíme na kolečka, která orestujeme na pánvi a použijeme na ozdobu. Uvařené brambory slijeme, rozšťoucháme, zalijeme smetanou a přidáme cibulku. Dosolíme.

Pepřová omáčka: Pepř lehce orestujeme, přidáme 100 ml vývaru, smetanu, dochutíme solí a pepřem. Dle potřeby zahustíme.

Žampionová omáčka: Cibulku nakrájíme najemno, žampiony pokrájíme, přidáme 150 ml vývaru, 50 ml bílého vína, sůl, kmín, pepř. Povaříme, přidáme pár lžic smetany. Nakonec přidáme petrželku.

reklama