Rizoto a špíz

Špíz je klasikou balkánské kuchyně. Je dobré, když se v rámci něj snoubí pikantní i jemné chutě.

Doba přípravy: nad 2 hodiny

Autor receptu: Roman Gregor

Rizoto a špíz
Rizoto a špíz

Suroviny

rýže arborio
cibule
500 mlbílé víno
mletý pepř
60 gmásla
parmezán
chorizo
čabajka
zeleninový vývar
houby
Napoli omáčka
tomatové pyré
cukr
sůl
pepř
Špíz
cibule
kapie
čabajka
kuřecí maso
vepřové maso
cherry rajčata
Reklama

Postup

  1. V hrnci rozpustíme máslo, přidáme trochu oleje a na omastku osmahneme cibuli a celer. Když cibule zesklovatí, přisypeme rýži a necháme smažit. Až se rýže začne přichytávat ke dnu, přilijeme víno a necháme ho odpařit. Pak přilijeme vývar a takto podléváme několikrát. Rýže by měla být al dente. Nakonec zjemníme máslem.
  2. Dále si připravíme omáčku. Povaříme tomatové pyré, dochutíme je cukrem, solí a pepřem. Nakonec dle potřeby rozmixujeme.
  3. Do pánve dáme kousky kuřecího masa, cibuli, houby, chorizo, necháme osmahnout a poté přidáme rýži s omáčkou. Necháme spojit.
  4. Pak si připravíme špíz z kuřecího a vepřového masa, cibule, choriza, kapie, a případně větších žampionů.
Reklama
Reklama