Rosca de Reyes
Doba přípravy: do 1 hodiny

Suroviny
4 | hrnky hladké mouky |
1/2 ML | soli |
suché droždí | |
1/3 | šálku vlažného mléka |
1/3 | šálku vlažné vody |
6 PL | másla pokojové teploty |
6 PL | cukru |
nastrouhaná kůra z 1 velkého pomeranče | |
2 | vejce |
1 PL | brandy nebo rumu |
1 | bílek |
2 | šálky kandovaného ovoce |
Náplň: | |
---|---|
250 g | mascarpone |
250 ml | šlehačky 33% |
citron | |
kůra z limetky | |
domácí malinová marmeláda |
Postup
V hrnku vlažného mléka rozpustíme droždí. Ušleháme tři lžíce másla a tři lžíce cukru. Dva hrnky mouky a ¼ čajové lžičky soli dáme do mísy a uděláme důlek. Pak nalejeme do důlku mléko s droždím, přidáme ušlehané máslo, jedno vejce, půl lžíce rumu, pomerančovou kůru, 50 ml vody a vymísíme těsto. Vytvarujeme kouli a posypeme moukou, přikryjeme utěrkou a dáme na teplé místo kynout 1–2 hodiny. Dáme těsto na pomoučenou desku, hněteme ještě 2–3 minuty. Vmícháme sušené ovoce. Z těsta vytvoříme váleček – ten stočíme a spojíme do věnce. Těsto necháme asi 1 hodinu kynout. Potřeme ušlehaným vejcem a pečeme v troubě na 180 °C asi 40 minut. Po upečení necháme vychladnout, poté podélně rozpůlíme a vymažeme krémem a marmeládou.