Rostlinná paštika s brusinkovým pyré

Doba přípravy: do 1 hodiny

Autor receptu: Libor Pozníček

Rostlinná paštika s brusinkovým pyré
Rostlinná paštika s brusinkovým pyré

reklama

Suroviny

Paštika:
1cibule
1stroužek česneku
1mrkev
šťáva z ⅓ citrónu
2 ploleje
300 ghlívy ústřičné
100 gkešu
50 gslunečnicových semínek
2 dclzeleninového vývaru
1/2 MLuzené papriky
špetka tymiánu
špetka grilovací směsi
20 glahůdkového droždí
2 PLsójové omáčky
sůl
pepř
Brusinkové pyré:
150 gsušených brusinek
1citron
1,5 dclvody
špetka soli

Postup

  1. Paštika: Nakrájíme cibuli na větší kostičky a mrkev na půlkolečka. Zprudka osmahneme na oleji a dusíme. Znovu zvedneme teplotu na maximum a přidáme hlívu nakrájenou na nudličky, aby moc nepouštěla vodu, restujeme zprudka, dokud neztratí cca ½ objemu. Přidáme česnek, uzenou papriku, špetku grilovací směsi, špetku tymiánu, kešu, slunečnicová semínka, sójovou omáčku a pražíme. Podlijeme trochou zeleninového vývaru tak, aby nebyla celá směs ponořená, přiklopíme pokličkou a dusíme 15 minut. Směs přendáme do mixéru a dochucujeme solí, pepřem a lahůdkovým droždím. Rozmixujeme dohladka v mixéru, podáváme s celozrnným pečivem a brusinkovým pyré.
  2. Brusinkové pyré: V menším hrnci pomalu zahřejeme cca 1,5 dcl vody a 150 g sušených brusinek. Přidáme špetku soli a šťávu z celého citronu. Rozmixujeme dohladka v mixéru.

reklama