S touhle partou o zábavu nouze jistě nebude!

Prostřeno! zavítá na jih republiky, kde se v malebném Jihočeském kraji utkají tři ženy a dva muži.
Prostřeno! všichni XVII (16)
Prostřeno! všichni XVII (16)
archiv TV Prima
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Prostřeno! zavítá na jih republiky, kde se v malebném Jihočeském kraji utkají tři ženy a dva muži. Z kuchyní se bude linout vůně dobrého jídla, zvládnutelný je i úkol týdne, což je tentokrát oblíbená pizza. Bude v mnoha různých podobách, ale v pondělí nebude vůbec. Parta je to pestrá a o zábavu tak nouze jistě nebude. Nejmladší a nejstarší jmenovkyně Marušky od sebe dělí skoro padesát let. A shodou okolností jsou obě Marie vynikající kuchařky. Jejich kachnička a kančí na šípku budou vonět až z obrazovky.

Prostřeno! XVII (76) - upoutávka
Prostřeno! XVII (76) - upoutávka

O klasickou jihočeskou baštu se pokusí i zdravotní sestra Dana, jejíž manžel už před čtyřmi roky v pořadu vařil - a uspěl. Podaří se Daně to samé? Je to všestranná žena, která zvládne i hospodářství, z něhož pochází hodně surovin. Bez ambicí na příjemný večer, chutné menu a samozřejmě výhru nejsou ani oba soutěžící muži, kteří mají v plánu dotáhnout do vítězného konce spíš moderní meníčka. Pánové ale budou bojovat s časem a občas se jim smůla lepí na paty… Kdo si nakonec odnese šedesátitisícovou výhru? A kdo z jihočeských amatérských kuchařů bude nakonec nejsympatičtější i divákům a získá odměnu deset tisíc korun? Dívejte se na Prostřeno od pondělí do pátku a hlasujte!
 

Pondělí: Upovídaný Tomáš (29) nechá hosty čekat a mrznout na chodbě, což se nelíbí hlavně Marii

Tomáš Tetur
Autor: archiv TV Prima Tomáš Tetur

Tomášovi se prý zdál sen, podle něhož by mohl vyhrát. Historka je to pěkná, teď jde o to, zda to opravdu nebyl jen nesplnitelný sen. Tomáš, který nějaký čas pracoval jako skladník ve Velké Británii, má hodně malý byt a mezery v etiketě. Toho si všímá nejstarší Marie, kterou moc nebaví, když je „kecka“ Tomáš posílá za dveře a trpí, když musejí na chody čekat. Tomáš se ani nepokusí o úkol týdne a názvy jeho pokrmů jsou poněkud přemrštěné. Přitom je to nedoučený kuchař, půjdou za tohle všechno body dolů? Císařské rolky se dvěma druhy pečených bagetek je docela chutný předkrm, jen nikdo neví, co je na prvním chodu „císařského“. A bagetky jsou jen rozpečené, ne domácí. Brokolicový krém se sýrovými krutonky je dobrý, ale pro někoho až moc hustý. Nejhůře dopadne „steak z vepřové panenky na pepři čtyř barev se sosem a kovářské šťouchané brambory“. Panenka, která se vůbec nevejde do malého kontaktního grilu, je bohužel ve výsledku tuhá. Hodně ochucené, po paprice červené brambory jsou zvláštní – ale vlastně dobré. A zábava je na první večer docela odvážná – kdo se vykoupe v pivní lázni? Najde se v pondělí takový odvážlivec? Nebo si všichni s chutí aspoň zavdají pěnivého moku z půllitru?

 

Úterý: Mladý tatínek, ajťák Roman (28), je kliďas, kterému nemizí úsměv z tváře, ani když vyvaří polévku napadrť

Roman Breda
Roman Breda

Sympatický Roman, který miluje techniku, počítače, dobré jídlo a svou profesní svobodu, do své soutěžní večeře docela investoval. Nejen finance, ale i invenci. Po delší době se tak na stole ocitne pokus o italské rizoto a poměrně vzácné telecí maso. Italské rizoto, kam Roman odvážně přidal čerstvé kalamáry, které před kamerou ukázkově očistí, není podle tradičního receptu, kuchař se spolehá na rýžovar a víno do pokrmu přidá až ke konci. Proto se rizoto někomu může zdát kyselé. Roman se bohužel spolehl i na další kuchařskou pomůcku – tlakový hrnec. Ten ho ale zradil – jeho hovězí vývar se zcela vyvařil! Roman nepropadne zoufalství a pomůže si kostkou a domácími nudlemi, část masa zachrání a nakrájí do vodnaté náhražky vývaru. Práskne na sebe u stolu, co se mu stalo? Nebo se bude tvářit, že hovězí polévka je prostě OK? Náplastí na tuhle kalvárii je úterní hlavní chod: telecí medailonky se šťouchanými bramborami jsou prý výtečné a měkoučké, špatný není ani poslední chod cheesecake. Tento módní dezert kupodivu nezná Tomáš, který žil a pracoval v Anglii. Na toho praskne, že neupekl úkol týdne – pizzu, kterou Roman zvládne na jedničku. A návštěvu potěší i minigolfem, který se mu do jeho 3+1 krásně vejde.


Středa: Nejstarší hostitelka Marie (68) je uprostřed týdne pekelně vystresovaná, ale vůbec nemá proč! Její večeře je prostě výborná, i když sama nic nejí.

Marie Trnková
Autor: archiv TV Prima Marie Trnková

Elegantní Marie je vdova, která si užívá důchodu a vnoučat hlavně na své chatě, hosty ale pozve do svého domku, který dýchá útulností. Na stěnách jsou obrázky a barevně laděné tapety, mezi líbivými soškami a artefakty je ale kupodivu i lebka, která prý Marii provází celý život. Je jasné, že Marie je zkušená kuchařka, která ví, jak má dobré jídlo chutnat, ale během přípravy klasické večeře, zavládne u ní doma zákon schválnosti. A že se Maruška umí rozčilit! Čerstvá vajíčka na plněný předkrm nejdou oloupat, a tak letí do dřezu! Těsto na bonusové domácí houstičky špatně kyne a je prý řídké, Marie si to navíc vůbec neulehčila. Kachničku pekla dlouho a při nízké teplotě celou noc, každý k porci masa s kůrčičkou dostane velký chlupatý knedlík „drbák“, který už čeká pod peřinou, aby nevystydl, a dva druhy zelí. Hlavnímu chodu předchází poctivá bramboračka s vlastnoručně nasbíranými houbami a jako sladká tečka českou hostinu ukončí vláčný sachr podle Mariina receptu s jablky. Nakonec to i přes ty nervy všechno dopadne téměř na výbornou, hosté se od stolu sotva odvalí, i když u toho hostitelka rozbije jednu skleničku a rozlije víno po stole. O tom, že je Marie ve skutečnosti moc šikovná, svědčí nejen její večeře, ale i její záliba v ručních pracích. Kdo vyrobí nejhezčí dekorativní věnec?

 

Čtvrtek: Podaří se zdravotní sestře Daně (49) vyhrát se stejným jihočeským menu, jako před čtyřmi lety jejímu manželovi? Každopádně vyhrála lepší partu u stolu.

Dana Márová
Autor: archiv TV Prima Dana Márová

Kdo poslechl hostitelčinu výzvu, aby se ve čtvrtek teple oblékl, neprohloupil. Přípitek se totiž odehraje na větrném kopci, spíš by se hodil punč než sekt, a pak se jde na velbloudí farmu. Ale to není veškerá zábava na úvod, hospodářství má i Dana, velká milovnice zvířat, hlavně psů. O Prostřeno! leccos ví už od svého druhého manžela, který v pořadu vařil a uspěl, Dana by chtěla jistě dopadnout přinejmenším stejně, manžel se o výhru dělil. Proto se kromě polévky spolehne i na stejné chody, jaké zvolil její muž. Je to menu jihočeské a hodně bramborové. A taková bude i její „bramboranda“, takže je skvělá možnost srovnání se včerejškem. Manžel před lety vařil dršťkovku, což by raději přivítal Roman. Předkrm Danu naučil už v dětství tatínek, jde o cmundu se zelím, v němž je pro větší říz i špetka chilli. Kdo si pod vepřovým masem s bramborovým salátem představoval řízek, na který se těšila Marie, mohl být zklamán. Jde o kus kořeněného vepřového, chutného a měkkého, pečeného na cibuli. Salát podle receptu kamarádky ze Slovenska je hodně obyčejný - jen s olejem, cibulí a octem, jak to mají u Dany doma rádi. A poslední palačinky s horkými jahodami a kopcem šlehačky nikoho nezarmoutily, i ve čtvrtek se všichni dosyta najedli.

 

Pátek: Mladá maminka Marie řečená Máří (20) nevaří doma. Ve švagrově kuchyni se občas zapotí, ale ve finále příjemně překvapí.

Marie Pražmová
Autor: archiv TV Prima Marie Pražmová

„Myslím si, že na svůj věk jsem hodně dobrá kuchařka, hodně mě toho naučila maminka,“ říká nejmladší hostitelka, půvabná mladá maminka Máří ze Soběslavi, která kulinářský obor i vystudovala. Vaří prý už od deseti let. „Nejraději vařím českou kuchyni, hlavně omáčky,“ přibližuje své vaření, čemuž odpovídá i poslední menu, které kombinuje kuřecí a kančí maso. Soupeři se už znají tak dobře, že předpokládají, že Máří bude nervózní, ale s jídlem si vyhraje. Pravda, trošku tápe v cizí kuchyni, kde má místo plynu, na který je zvyklá, elektřinu. Úkol týdne upeče z listového těsta. Docela se zapotí při hnětení kynutého těsta, ale karlovarské knedlíky k hlavnímu chodu jí jdou od ruky jedna radost, energii také vydá při pasírování šípkové omáčky, na které si chce dát hodně záležet, i když hrozí, že jí bude málo. Kolegyně Marie se na kance moc těší, ale zároveň upozorňuje, že u zvěřiny hodně záleží na původu masa. A zatímco Máří servíruje šípkovou omáčku, hosté jsou znepokojeni. Marie se raději přímo zeptá na zdroj kančího. Odpověď ji uspokojí, ale omáčka ji zklame, ta se jí zdá až moc sladká. Naštěstí si to nemyslí všichni, Máří svým hlavním chodem zaboduje. A zaboduje i zábavou, která je trhlá a legrační, a nakonec i moučníkem, i když ten je opět moc sladký pro Marii i Romana, který prostě není na sladké.

A jak poslední večer pohodového jihočeského týdne dopadne? Kdo to nakonec vyhraje? Dobré jídlo, nebo taktika? Bude jeden výherce, nebo se bude výhra dělit? Sledujte Prostřeno! každý všední den v 17.50 a hlasujte!

Reklama
Reklama