Šípková omáčka s hovězím masem

Doba přípravy: nad 2 hodiny

Autor receptu: Helena Shejbalová

Šípková omáčka s hovězím masem
Šípková omáčka s hovězím masem

reklama

Suroviny

1 kghovězího masa
100 gslaniny
Na nálev:
2 PLsádla
2 PLmásla
1cibule
1-2mrkev
1/2celeru
5 kuličekpepře
5 kuličeknového koření
5 ksjalovce
2bobkové listy
1 hrneksilného šípkového čaje
citron
tymián
1 PLsoli
Na dokončení:
250 mlsmetany 33%
2 ČLprotlaku
dle potřebycukr
dle potřebycitron
sůl
pepř

Postup

  1. Dva dny předem prošpikujeme maso, upravíme tvar, svážeme potravinářským provázkem a připravíme základ na omáčku. Na sádle a másle orestujeme maso ze všech stran. Maso dáme stranou, osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli, mrkev a petržel. Přidáme koření, cukr, citron a sůl. Zeleninový základ zalijeme šípkovým čajem, povaříme 5 minut a necháme vychladnout. Do vychladlého základu vložíme maso a v ledničce necháme uležet dva dny, 2x až 3x za den maso otočíme.
  2. Maso přendáme do pekáčku, navršíme na něj zeleninový základ, zakryjeme a pečeme v předehřáté troubě na 180 ˚C dvě hodiny, potom teplotu zvýším na 220 ˚C a dopečeme zhruba 1 až 2 hodiny, podle tuhosti masa.
  3. Po upečení maso vyndáme spolu s kořením a zeleninu rozmixujeme. Přidáme šípkovou zavařeninu, dochutíme a přimícháme smetanu. Obvykle není třeba ničím zahušťovat, rozmixovaná zelenina a výpek omáčku dostatečně zahustí. Šípková omáčka má mít pikantní sladkokyselou chuť. Podáváme s houskovým knedlíkem.

reklama