Slezská specialita – roláda, červené zelí a kluski

Doba přípravy: nad 2 hodiny

Autor receptu: Lukasz Ulczok

Slezská specialita – roláda, červené zelí a kluski
Slezská specialita – roláda, červené zelí a kluski

reklama

Suroviny

Roláda:
5velkých plátků hovězího masa
3 PLplnotučné hořčice
2klobásky
kousek bůčku
sterilované okurky
1větší cibule
sůl
pepř
špetka mleté sladké papriky
4kuličky nového koření
bobkový list
Červené zelí:
1hlávka červeného zelí
2větší cibule
1 PLhladké mouky
olej
ocet
cukr
sůl
pepř
Kluski:
1 kguvařených brambor
bramborový škrob
1žloutek

Postup

  1. Hovězí maso rozklepeme na tenké plátky. Posypeme solí a pepřem, namažeme plnotučnou hořčicí. Na kraji plátku položíme nakrájené na proužky okurky, bůček a klobásu. Posypeme najemno nakrájenou cibulkou. Plátek masa zabalíme do ruličky a svážeme nití, aby se nám závitky nerozbalily. Na pánvi rozpálíme lehce olej a začneme závitky smažit z každé strany. Posypeme je zbytkem najemno nasekané cibule a zasypeme špetkou sladké papriky. Všechno zalijeme vodou a budeme vařit na mírném ohni, až maso bude měkké. Následně rolády vyndáme, sundáme nit a necháme stranou. Vyndáme bobkový list a nové koření ze šťávy a tyčovým mixérem ji rozmixujeme a zahustíme moukou rozmíchanou ve vodě. Chvíli povaříme a přidáme závitky zpět do omáčky.
  2. Zelí: Zelí si nastrouháme nebo nakrájíme. V hrnci na oleji osmahneme cibuli nakrájenou najemno. Do cibule přidáme 1 lžíci hladké mouky, chvíli smažíme společně a následně zalijeme sklenicí vody. Pořád budeme vše pečlivě míchat, a zároveň přidáme nakrájené červené zelí. Všechno vaříme pod pokličkou na mírném ohni cca 20 minut. Pořád kontrolujeme, aby se nám zelí nepřipálilo, občas zamícháme. Pokud se bude zelí lepit do hrnce, dolijeme vodu. Dokořeníme octem, cukrem, solí a pepřem.
  3. Kluski: Uvařené brambory rozmačkáme na hladkou hmotu, dáme do mísy, ¼ brambor dáme stranou, vyplníme prázdné místo bramborovým škrobem, přidáme žloutek a všechno rozmícháme (nejlépe rukama) vytvoříme kuličky střední velikosti, uprostřed uděláme dírku. Těsně před servírováním si v osolené horké vodě uvaříme kluski. Jsou hotové cca 2 minuty po vyplavání na hladinu.

reklama