Smetanovo-česneková polévka

Doba přípravy: do 1 hodiny

Autor receptu: Petr Richter

Smetanovo-česneková polévka
Smetanovo-česneková polévka

Suroviny

3 kscelého česneku
150 gmásla
4 lžícehladké mouky
1,5 lkuřecího vývaru
400 mlsmetany ke šlehání
2rohlíky
100 gparmazán
1muškátový oříšek
bílý pepř mletý
petrželová nať

reklama

Postup

  1. Česnek si oloupeme. Oddělíme si cca pět stroužků a dáme si je bokem na později. Zbytek rozmačkáme vařečkou nebo čepelí nože. Do hrnce vložíme máslo a necháme ho rozpustit, potom přidáme nadrcený česnek a lehce osmažíme – pozor, ať moc neztmavne, polévka by nebyla správně světlá a česnek by mohl zhořknout. Potom přidáme mouku a uděláme jíšku. Do jíšky nalijeme připraveny studený vývar a necháme to projít varem cca 15–20 minut. Potom polévku na chvíli odstavíme, vezmeme si mixér s nožem a polévku rozmixujeme. Přidáme smetanu, nastrouháme trochu muškátového oříšku (cca menší půlku), dochutíme trochou bílého pepře, znovu necháme polévku chvíli povařit a na závěr ji znovu prošleháme mixérem.
  2. Zbylý česnek nakrájíme na plátky a osmažíme je zlehka do zlatova na másle. Potom si nakrájíme rohlík na kolečka a z obou stran je osmažíme a posypeme parmezánem. Krutonky a česnek vložíme do polévky, a ještě ji ozdobíme petrželovou natí.

reklama