Sójové fajitas s polentovým knedlíkem a seitan s houbovou omáčkou a šťouchanými bramborami

Doba přípravy: nad 2 hodiny

Autor receptu: Jana Fabiánová

Sójové fajitas s polentovým knedlíkem a seitan s houbovou omáčkou a šťouchanými bramborami
Sójové fajitas s polentovým knedlíkem a seitan s houbovou omáčkou a šťouchanými bramborami

reklama

Suroviny

3balení seitanu
2balení čerstvých očištěných hub (žampiony či hřiby) či mražená směs
1menší červená cibule
3stroužky česneku
1hrnek ovesného mléka neochuceného
4 PLneslazené sójové smetany
2 PLhroznového oleje
1 PLovesné mouky
1 PLčerstvé petrželky
1 MLkmínu
pepř
sůl
Šťouchané brambory:
8větších brambor přílohových
1jarní cibulka
1 PLpanenského olivového oleje
sůl

Postup

  1. Seitan nakrájíme na širší nudličky, česnek a cibuli na menší kostičky. Na pánvi rozehřejeme olej, přidáme cibuli, česnek, kmín a seitan, smažíme za stálého míchání na středním plameni. Přidáme mražené houby, sůl a pepř a za stálého míchání dovedeme opět k varu. Přidáme ovesné mléko, sójovou smetanu a vodu, důkladně promícháme. Přikryjeme pokličkou a na mírném ohni vaříme cca 20–30 minut (až do důkladného provaření hub). V případě, že je směs příliš tekutá, posypeme ovesnou moukou, dobře promícháme a na mírném plameni povaříme cca 2–4 minuty. Podáváme ozdobené čerstvou petrželkou.
  2. Šťouchané brambory: Omyté brambory oloupeme, rozčtvrtíme a znovu omyjeme. Mírně osolenou vodu ve větším hrnci přivedeme k varu, přidáme brambory a na mírném plameni vaříme doměkka, cca 20 minut. Brambory scedíme, přidáme lžíci olivového oleje, najemno nakrájenou jarní cibulku a vše promícháme, aby vznikla téměř kašovitá konzistence.

reklama