Šokující kombinace v Prostřeno! Muslimka z Tatarska a princ Bajaja!

Velikonoční týden se odehraje v Praze a středních Čechách v zajímavé sestavě čtyř žen a jediného muže. Ženy dělí až dvě generace, nejmladší je cizinka ze záhadného Tatarstánu, muslimka, která nejí vepřové, ale ani kachnu – a ta přistane na stole často.
Prostřeno! - Praha a Středočeský kraj
Prostřeno! - Praha a Středočeský kraj

reklama

Dania se prezentuje tatarskou kuchyní. Jediný muž má příjmení Bajaja a díky němu to bude i pohádkový týden. Bajaja se k ženám opravdu chová jako princ a také se občas pohádkově nají, u stolu se rozhodně neupejpá a starší dámy vaří jako o život. Přesto se občas něco nepovede... Úkol týdne bude logicky velikonoční, každý musí připravit nějakou sváteční specialitu. Kdo ví, proč se slaví Velikonoce a peče se beránek? Ví to kupodivu jen muslimka Dania… Kdo uvaří nejlepší večeři a vyhraje 50 000 korun v tomhle veselém týdnu? Bavte se u svého oblíbeného pořadu Prostřeno!

Nezapomeňte se dívat každý všední den v 17.50 na Prostřeno

Pondělí: Tatarka Dania (22) chce své soupeře získat pro tatarskou kuchyni, moc jí to ale nevyjde

Dania Lyapina Foto:

Mladá Dania je první hostitelkou pražského a středočeského týdne a velké překvapení se spoustou otázek. Je to Tatarka a většina soupeřů nemá ani povědomí o existenci či poloze její vlasti v Rusku. A Dania, která žije u nás sedm let a studuje zde dvě vysoké školy, jim to moc neulehčí. Její zkušené soupeřky usoudí, že kdyby jim ochutnávky místo dcery připravila hostitelčina matka, určitě by to dopadlo lépe. I když se Dania snaží, povede se ji nejvíce předkrm, plněný lilek se sýrem. A národní polévka šurpa, která je z jehněčího, což je sice nezvyklá surovina, ale vývar je chutný. Hůře dopadne hlavní chod, protože pod šašlikem si většinou představíme dlouhý špíz nebo ražniči, ale Dania podusí hovězí plněné cibulkou, ve výsledku tvrdé a spíchnuté velmi odolnými párátky. Nejstarší Daniela to svými třetími zuby ani nedokáže ukousat. K tomu podává nahrubo nakrájenou zeleninu, která spíš než jako pečená chutná jako spařená. Bude k jídlu tatarská omáčka? Tu Dania ani nezná… Alkohol se nepodává, Dania je muslimka. Dezert pachlava, podobný známější baklavě, se také nepovede. Je tvrdý a měl by se namáčet v čaji, který ale hostitelka přinese pozdě. I zábava je tatarská – kdo si zazpívá svatební písně a zatančí tatarské tance?

Úterý: Zkušená hostitelka Daniela (66) se svěří se svým zajímavým životem a předvede své kuchařské umění

Daniela Gruberová  Foto:

Včera se Pražáci sice docela pobavili, ale upřímně, moc se nenajedli – bude to dnes lepší? V úterý hosty ve svém suvenýry zaplněném bytě přivítá zcestovalá důchodkyně Daniela, babička čtyř vnoučat. Má ráda českou kuchyni a vsadila na své oblíbené recepty a rodinné speciality, jeden se dokonce ocitl i v kuchařce Jiřiny Bohdalové. Všichni si pochutnají, jen Dania si nedá uzenou hrachovku s krutony, protože nejí vepřové. Kuře na majoránce spetrželovými bramborami si dá, i když stejně se v jídle spíš jen tak porýpá, na rozdíl od „prince“ Bajaji. Tak všichni říkají Michalovi, který je opravdu vášnivý jedlík. A vychválí do nebe všechny chody včetně předkrmu, plněných rajčat s míchanými vajíčky a s domácími houstičkami. Závěrečné košíčky s ovocem a šlehačkou potěšily i Daniu – ta v úterý také poprvé ochutnala tatarku. Domů si každý jako výslužku odveze úkol týdne – velikonoční nádivku, protože po té baště už do sebe nikdo nedostal ani kousek. Ještě,že si paní Daniela naplánovala kreativní zábavu ustolu a nemuselo se nikam ven. A bylo si o čem povídat, Daniela je nejen pozorná, ale i zábavná hostitelka.

Středa: Yveta (53) je také zkušená kuchařka. Opravdu dala do své polévky limetky, nebo vývar stačil zkysnout?

Yveta Borovská  Foto:

Paní Yveta z Michle ve středu též vsadí na českou kuchyni a předkrm podle Zdeňka Pohlreicha. Možná si ale měla recept na salát lépe přečíst, protože zálivky bylo prostě moc, takže se v ní ztratilo i ztracené vejce. K salátu byly bramborové dukátky z opečených škubánků, to už je Yvetin nápad. Předkrm nebyl přijat úplně nadšeně, hlavní problém ale nastal s polévkou. Proč je slibně vyhlížející silný vývar s restovanou zeleninou a domácími nudlemi tak kyselý? Je to tím, že Yveta přidala do polévky limetkovou šťávu podle tetiččina tajného receptu? Nebo proto, že polévka stačila zkysnout? Jak to je? Opravdu předložila Yveta návštěvě zkyslý vývar? Bude se hostitelka stydět, jak se domnívá Jiřina? A co bude jíst Dania, když kachnu nepozře? To je hlavní chod, ostatní si konfitovaná kachní stehýnka rádi dají. Yveta se ji snaží přemluvit a trošku hlavní chod upravit, s tím ale nesouhlasí Jiřina, která vaří zítra a rozhodně žádné extrabuřty neplánuje. A proč se u stolu všichni tak směji? Mnohem víc než při Yvetině zábavě?! Nakonec je bude bolet břicho doopravdy, ale od smíchu. Bouři smíchu vyvolá i Daniina otázka: „Z čeho se dělá aspik?“ Na to jí odpoví hostitelka prý až potom, co dojí dezert, dobrý čokoládový krém s malinami.

Čtvrtek: Nekompromisní Jiřina (54) vaří jak o život, ale Danii žádné ústupky dělat nemíní, do koláčů dá rum

Jiřina Hlaváčková Foto:

Podle skladby jídelníčku to ve čtvrtek vypadá na reparát včerejšího Yvetina menu, obě večeře si jsou dost podobné. Jiřina občas zmatkuje a s ničím se nemaže; v kuchyni vypukl „hotový Saigon“. Pravda, tohle poctivé menu si žádá dost místa a času a oboje se rázné hostitelce nedostává. A do toho si nevybrala snadný úkol týdne – velikonočního beránka. Tatarská princezna, která se s Jiřinou, jak víme, nemusí, si snad nedá ani zelí, do něhož Jiřina přidává slaninu i plátky jablek. Do toho peče domácí rohlíky, koláče i kachnu, vaří slepičí polévku, bramborové knedlíky, již dva zmíněné druhy zelí, na začátek večeře je teplý krůtí salát, prostě je toho strašně moc, co musíhostitelka připravit, upéct, uhníst a ochutnat. Vaří se na lince, na zemi, všude, Jiřinka stále něco hledá – a beránek jde do trouby podruhé, uvnitř je syrový, až má nakonec opálená ouška. A ještě musí Jiřina připravit slavností tabuli, z toho má snad největší starost. Bajaja přijde hladce oholen a s kohoutem na hlavě, jak to včera slíbil. Co víc si může Jiřinka přát? Skvělé jídlo, jenže rohlíčky k předkrmu jsou velmi propečené, velmi křupavé a velmi malé – a na přidání už není, zbytek se spálil. Polévka „bez limetky“ je mnohem lepší než ta včerejší. Dania nedojí ani knedlík a beránka zase nedají jí, prý je spíš na koukání, ale ještě spíš pro zasmání. Ochutná Dania aspoň kynuté koláčky (s rumem)? Návštěva pivovaru potěší Bajaju, múzickou abstinentku ale asi moc nenadchne…

Pátek:Ve finále vaří pro dámy a princeznu JiřinkuBajaja (38), nasytí tatarskou princeznu alespoň poslední večeře?

Michal Bajaja  Foto:

Michal Bajaja z Hýskova by chtěl určitě vyhrát a udělá pro to hodně, je na své „princezny“ připravený a chce jim udělat pomyšlení. Dámy jsou zvědavé, co si pro ně princ Bajaja připraví za překvápko a zda se u něj budou cítit jako v pohádce. Jiřina se převleče za princeznu a dorazí v šatech a s korunkou, proto ji trochu zklame, že nadšený ochotník Michal nepokračoval v této hře se stejným nasazením. Bajaja se ale soustředil na vaření. Večeře začne lehkým zeleninovým salátem a pokračujeme dračím vývarem, což je prostě jen povedená polévka a vývar do třetice. Zajímavý je nevšední jablečný moučník i hlavní chod, kde Michal použil vepřovou panenku na základ jídla podobného „číně“, což dámy překvapilo, těšili se spíš na klasickou panenku. A aby se Dania najedla aspoň v pátek, dostane místo vepřového kuře. S tím ovšem nesouhlasí Jiřina, která to dá patřičně najevo a pravděpodobně se to projeví i na jejím bodování. A proto nebude celý večer jako z pohádky, dojde i na vyříkávání a padne pár nepříjemných pravd, které se nebudou dobře poslouchat Yvetě. Co se koho dotklo a co by se mělo dořešit?

No a především, kdo to nakonec v Praze a Středočeském kraji nakonec vyhraje? Dívejte se na Prostřeno od začátku až do konce!

reklama

reklama