Soutěžící jsou hodně odlišní a jde jim především o výhru!

Barvy Středočeského kraje bude reprezentovat převážně ženská parta. Prostřeno! se tentokrát zúčastní čtyři ženy a jediný muž, který celý týden uprostřed Čech zahájí.
Prostřeno! všichni XVII (22)
Prostřeno! všichni XVII (22)
archiv TV Prima

reklama

Není to konfliktní sestava, ale také je jasné, že nikdo z nich už nemá potřebu se vidět. Účastníci jsou dost odlišní a hodně jim jde o výhru, i když netaktizují nijak okatě. Až ve finále nás napadne, jestli náhodou není největším taktičkou sympatická, skromná a zamlklá Kristýna? Nebo je to Alžběta, jak si myslí Tomáš? A co když je to on, vždyť sám prohlašuje, že všem jde hlavně o výhru. Poslední soutěžící se s tím ostatně ani netají, ta by odjela za výhru na léto ráda do Ameriky.

Byl dosažen limit pro přehrávání

Litujeme, ale na vašem účtu je přehráváno příliš mnoho videí zároveň. Pokud chcete pokračovat v přehrávání na tomto zařízení, prosím, ukončete přehrávání na jiných zařízeních. Více o limitech přehrávání videí na účtech s předplatným najdete na adrese https://ipri.ma/faqbr

Prostřeno! XVII (106) - upoutávka

Nejmladší Karolína a nejstarší Alžběta si poněkud nerozumějí ohledně důvodů k rozvodu, Karolína se zdá Alžbětě na svůj věk zbytečně pragmatická. Přitom obě pracují ve zdravotnictví a pomáhají lidem. Soutěžící jistě překvapí bydlení Kristýny v romantickém srubu, kde uvaří coby náhradnice za svého partnera. Bude opět na co se dívat a nad čím přemýšlet, jedno menu bude poskládané z maďarské kuchyně. Kdo přichystá nejchutnější a nejnápadnější úkol týdne ze sóji? Kdo ze soutěžících získá největší divácké sympatie a tím vylepší svůj domácí rozpočet o deset tisíc korun? A který z hlasujících diváků se bude radovat ze stejné částky? Sledujte Prostřeno! od pondělí do pátku, a hlavně se dozvíte, koho rozpláče hlavní výhra 60 tisíc korun!

 

Pondělí: Týden zahájí jediný muž týdne, elektrikář Tomáš (31), který by rád vyhrál, aby se mohl oženit. Proč o sobě mluví v množném čísle jako císař?

Tomáš Řeháček
Autor: archiv TV Prima Tomáš Řeháček

První hostitel žije v příjemném prostředí, na tom má asi hlavní zásluhu jeho přítelkyně Petra. Elektrikář Tomáš, který působí jako kliďas milující pivo, chce dobře uvařit a zasloužit si výhru. I hostitelskou roli by mohl dobře zvládnout, společnost má rád a mezi ženami se cítí dobře. Hlavně se mu líbí nejmladší účastnice, atraktivní Karolína. Tomáš bydlí v novém bytovém domě v Nymburce, kde je slavný pivovar, i to se mu na jeho městě líbí. Ostatně, na večeři se připraví tak, že má doma pípu a při vaření se pilně posiluje svým oblíbeným nápojem. S pivem to trochu přežene, tak to alespoň vidí Alžběta...

S úkolem týdne ze sóji se nakonec vyrovná, aniž prozradí zadání. Nejvíce vrásek mu připraví plněná telecí roláda, protože dobře ji zabalit vyžaduje nějakou zkušenost a cvik. Na chuti to ale hlavnímu chodu neubere, jde spíš o estetický dojem, chuť pečínce dodá také pivo. Kromě piva má první kuchař rád hodně masa a doufá, že se mu podaří připravit nezapomenutelnou večeři. K tomu by mohla přispět i kachní prsa s medovo-hořčičnou omáčkou na rukole s opečeným toustem, která dostanou dámy na předkrm. I česnečka bude s masem – pro změnu uzeným. A co udělá Tomáš jako sladkou tečku? Bude to populární cheesecake. který mu půjde jako po másle. I zábava tak trochu souvisí s vařením. Kdo oloupe nejlépe jablko v pracovních rukavicích, komu se podaří vytvořit nejdelší slupku?

 

Úterý: Pečovatelka Alžběta (42) se mezi mladými kolegy necítí úplně dobře, vadí jí, že včera se Tomáš věnoval hlavně Karolíně. Uvaří maďarskou kuchyni a doufá, že vyhraje – potřebuje si vydělat na hezké zuby.

Alžběta Pokorná
Autor: archiv TV Prima Alžběta Pokorná

Druhá hostitelka přišla do středních Čech ze Slovenska po rozvodu, dnes pracuje jako pečovatelka v ústavu pro pacienty se stařeckou demencí. Na svoji záslužnou práci se může plně soustředit, protože její synové už žijí sami, ona bydlí v domečku, který postupně rekonstruují s přítelem. Alžbětin tatínek je Maďar, jí maďarská kuchyně hodně chutná, proto se rozhodla uvařit maďarské menu. V předkrmu nechybějí originální maďarské uzeniny, k nimž upeče bílý chléb, ten jí ale zabere mnohem víc času, než předpokládala. Proto jako první chod podává úkol týdne, polévku ze sóji à la fazolačka, bohužel ani sója nestihla změknout a (bohužel) Alžběta zadání svým soupeřům předčasně prozradila. Kristýnu z tvrdé sóji až bolí zuby.

Další polévkou (už podle menu) je hustá maďarská gulášovka, bohatá na maso i zeleninu. Ta je přesně taková, jaká má být, podobná kotlíkovému guláši. Hlavním chodem je oblíbené slovenské jídlo černohorský řízek. Ten Alžběta smaží nadvakrát, podruhé v bramborákovém těstíčku, ale přílohu, opékané brambory na česneku, odflákne a domácí tatarka se jí vůbec nepovede. Soupeřům připadá řízek, od kterého si hostitelka dost slibovala, poněkud tuhý a spíš jako hospodský blaf, ještě posypaný sýrem a doplněný staromódní oblohou. A poněkud ošizené jsou i poslední, v Maďarsku a na jižním Slovensku oblíbené gundelové palačinky. Normálně asi šikovná a zkušená kuchařka je ze svého výkonu sama zklamaná. Její zábava je ale vynalézavá i lechtivá…

 

Středa: Nejmladší hostitelka Karolína (18) je půvabný originál. Vařit skoro neumí a pokusí se o to v bytě kamarádky, kde dočasně žije kvůli rekonstrukci svého domova. Nelže, hosté se o tom přesvědčí při prohlídce…

Karolína Červová
Autor: archiv TV Prima Karolína Červová

Karolína studuje zdravotnickou školu a chce ve zdravotnictví zůstat a ve studiu pokračovat. I ona má ráda pivo, zábavu, hraje na housle, je společenská a hodně upřímná. Do pořadu šla spíš z recese, co kdyby to náhodou vyšlo? Bylo by to štěstí, protože Karolína bojuje nejen s nedostatkem kulinářských zkušeností, ale občas i s nedostatkem pomůcek nebo s troubou. Není divu, vaří v cizím prostředí, kde se stoprocentně nevyzná. Sama ze sebe si utahuje a všechno pojímá spíš jako jednu velkou recesi.

Předkrm „slané mini koláčky s cibulí a sýrem“ jí docela vyjde, ale při vaření špenátového krému si to sama docela komplikuje. Základ polévky míchá bůhvíproč na pánvi, teprve pak polévku přelije do hrnce. Občas si vypomáhá polotovary, jako úkol týdne rozlije k malé radosti soupeřů do sklenic koupené sójové mléko. Do velkých sklenic nalévá i růžové víno, přestože vinné skleničky jsou k dispozici, jako welcome drink rozlévá zelenou. Je to taková tvrdší slečna a k hlavnímu chodu podává místo vlastních amerických brambor poněkud vysušené koupené hranolky. Ty doprovodí plátek vepřové krkovice s pepřovou omáčkou, maso se jí podaří vytáhnout z trouby těsně před katastrofou, ale nakonec maso s pepřovou omáčkou chutná hostům z jejího menu skoro nejvíce. Nepečený smetanový dezert s malinami se jí podaří s menšími obtížemi rozdělit do sklenic jen tak halabala, ale je to chlapská porce. Zábavou je pantomima s možností vyslovit citoslovce. Kdo se bude po večeři nejmladší hostitelky ještě muset dojíst doma? A jak vaření bavilo Karolínu?

 

Čtvrtek: Kdo jinému jámu kopá, sám do ní padá… V pohádkovém Ladově kraji bydlí v pohádkovém srubu s věží princezna Kristýna (27), která ale nemá jednoduchý život.

 Kristýna Kaplanová
Autor: archiv TV Prima Kristýna Kaplanová

Maminka Kristýna je náhradnicí za svého partnera, kterého sama do soutěže přihlásila, ale protože měl nehodu, ona nastoupí místo něj, i když se necítí jako vynikající kuchařka. Partner jí ale občas poradí a s něčím i pomůže. Kristýna se po včerejšku dokonce bojí, že je v kuchyni ještě slabší váha než kulinářská začátečnice Karolína. Atypický rodinný dům, kde Kristýna žije s partnerem, dvěma dětmi a invalidním strýcem, by za komfortnější bydlení neměnila. Hosté budou ze srubu a pozemku v Mnichovicích příjemně překvapeni. Je to taková skromná romantika, docela zážitek… Stolovat se bude na verandě kolem nádherného stolu s krásným výhledem do krajiny. Bude takovým prožitkem i čtvrtá večeře?

Pro Kristýnu je vaření povinnost, doma je spíš jen za pomocnou kuchařku. Zpočátku jí dá zabrat loupání i hlídání restované cibule, kterou potřebuje nejen do předkrmu – palačinek s kuřecím, parmazánem a špenátem – ale především do hlavního chodu, což jsou boloňské špagety. Nejčastěji ze svého menu doma vaří kuřecí vývar, protože polévku je zvyklá připravovat každý večer pro svoji malou dceru. Při vaření, i když má docela na spěch, si dává velký pozor na množství soli nebo zvířecí chlupy, protože zvířat mají doma hodně, posledním přírůstkem jsou čtyři novorozená koťátka. Soupeři doufají, že se Kristýna jako hostitelka konečně trochu rozmluví. Hostitelka připraví ze sóji nejlepší úkol týdne v podobě špízu, doma ze sóji vaří, partner má totiž dietu. Ale podaří se jí i ostatní jídla, včetně domácího štrúdlu s rozinkami, a spolustolovníci se u ní cítí pohodlně. Věž srubu se stane dějištěm neobvyklé zábavy, každý si bude moc hodit kamenem do hlubokého příkopu. Snad nikdo nedostane závrať…

Pátek: Poslední mladá hostitelka Lucie (22) žije v obci Tehovec, studuje cestovní ruch a chodí na brigády. Kdyby vyhrála, jela by za prací do Ameriky…

Lucie Havlíčková
Autor: archiv TV Prima Lucie Havlíčková

Lucie uvaří doma, kde donedávna bydlela a kde má stále svůj velkorysý pokoj, i když se před nedávnem odstěhovala ke svému příteli. Na finále si připravila moderní a atraktivní menu, ale přestože si myslela, že poslední večeři časově hravě zvládne, i jí utíkají hodiny jako zběsilé. Když hosté přijdou do její komfortní kuchyně, hostitelka je ještě v zástěře a má pořád co dělat. Lucka tudíž musí improvizovat.

Předkrm „pomazánkový duet“ s domácím pečivem se nakonec změní v mono, kam smíchá všechny přísady – avokádo, křen, červená řepa i vejce se spojí v pomazánku jedinou k domácím houskám. Na domácích houskách si při výrobě kynutého těsta kuchařka pěkně mákne. Kristýna není s Luciinou večeří spokojená, pečivo jí připadá hutné. Ani mrkvový krém se zázvorem, který ostatní považují za výborně ochucenou polévku, jí nejede, prý nemá ráda zázvor. I Karolína se moc netěší na některé suroviny v odlehčeném jídelníčku, nakonec je ale příjemně překvapená nejen polévkou, ale chutná jí i hlavní chod – losos s citronovou omáčkou a cuketovo-bramborovým pyré. Kristýna se v jídle spíš jen tak rýpe, příloha je podle ní studená, a Lucie je z toho docela nešťastná. Alžběta večeři chválí a nervózní Lucie se snaží a doufá, že všem zachutná aspoň poslední „lehký dort s lesním ovocem, malinovou omáčkou a šlehačkou“, což se nakonec podaří. Lucka má velkou radost, že má její pečená sladká tečka úspěch a jako zábavu si připravila takový víkendový relaxační tip – výrobu koupelových solí.

Páteční večeře a finále u studentky cestovního ruchu Lucie není nakonec vůbec špatné. Kdo to ale celé vyhraje? A co si hosté řeknou během chvilky pravdy, která nesmí chybět?

Sledujte Prostřeno! od pondělí do pátku v 17.50 a hlasujte!

reklama

reklama