Souvlaki, pečené plátky brambor, pita chléb, tzatziky

Doba přípravy: nad 2 hodiny

Autor receptu: Lukáš Hrubý

Souvlaki, pečené plátky brambor, pita chléb, tzatziky
Souvlaki, pečené plátky brambor, pita chléb, tzatziky

reklama

Suroviny

Pita chléb:
300 gpolohrubé mouky
180 mlteplé vody
10 gdroždí
3 gcukru
špetka soli
Tzatziki:
300 gokurky hadovky
200 gbílého řeckého jogurtu
1oloupaný stroužek česneku
1 PLnajemno nakrájeného kopru
1 PLcitronové šťávy
3 PLextra panenského olivového oleje
1 MLsoli
Souvlaki:
500 gvepřové kýty
500 gkrůtí prso
2stroužky česneku
3 PLcitronové šťávy
3 PLolivového oleje
1 PLsušeného oregana
1 MLtymiánu
sůl
Pečené plátky brambor:
500 goloupaných omytých brambor
olej na potření
špetka červené papriky
sůl

Postup

  1. Pita chléb: Teplou vodu smícháme s droždím, cukrem a solí. Přisypeme mouku a vypracujeme hladké těsto. Vytvarujeme úhledný bochánek, který přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě asi 1 hodinu kynout. Po vykynutí těsto rozdělíme na 6–7 dílů a z každého uděláme malý bochánek. Ty rozválíme na pomoučené pracovní ploše na tenké placky, které necháme ještě chvíli kynout. Pita chléb pečeme v hodně rozpálené pánvi bez tuku. Obracíme asi po deseti vteřinách, až se chléb nafoukne.
  2. Tzatziki: Česnek podélně rozřízneme a vyndáme tuhý klíček, který vyhodíme. Česnek najemno nakrájíme. Z okurky odkrojíme oba konce a podélně ji rozřízneme. Lžící vyškrábneme semínka a okurku nahrubo nastrouháme. Dáme ji do cedníku, ten položíme na misku a okurku osolíme. Zamícháme a necháme 10 minut odstát, okurka pustí vodu. Okapanou okurku vymačkáme, smícháme v misce s jogurtem, česnekem, koprem, citronovou šťávou a olivovým olejem. Dáme na 2 hodiny vychladit do lednice. Před podáváním promícháme.
  3. Souvlaki: Maso očistíme, osušíme a nakrájíme na menší kostky. V míse smícháme vepřové maso, prolisovaný česnek, olej, oregano, tymián a citronovou šťávu. Osolíme, zakryjeme a necháme odležet přes noc v chladu. Marinované kostky napíchneme na špízy a grilujeme na středním žáru asi 8 až 10 minut do úplného propečení. V průběhu grilování špízy několikrát otočíme, aby se propekly rovnoměrně.
  4. Pečené plátky brambor: Oloupané, omyté a osušené brambory nakrájíme na cca 5 mm silné plátky. Potřeme olejem z obou stran a vyskládáme na plech vyložený pečicím papírem. Jemně posypeme mletou paprikou. Pečeme na 180 °C cca 30 minut, na závěr zvýšíme teplotu na 220 °C stupňů. Zhruba v polovině pečení brambory obrátíme. Solíme až po upečení.

reklama