Spálené ovoce

Doba přípravy: do 1 hodiny

Autor receptu: Marek Pavala

Spálené ovoce
Spálené ovoce

reklama

Suroviny

2 kspevnějšího ovoce, rozpůlené a bez pecek (švestky, meruňky, nektarinky)
1malá hrst malin
1malá hrst ostružin
1malá hrst borůvek
2snítky červeného rybízu
jablečný cider
2 dclkoňaku nebo třtinový rum
1/4kostky másla
2 PLzakysané smetany
opražené lískové ořechy nebo sušenky Amaretti
2 ČLkvalitního ginu

Postup

Rozpálíme litinový tál nad ohněm, až se z něj začne kouřit. Začneme pevným ovocem, meruňky na něj pokládáme řeznou stranou dolů a čekáme, dokud se nespálí do černa. Pak přidáme všechno drobnější ovoce a rozhrneme. Zalijeme ciderem, abychom tál zchladili. Přidáme koňak a vše zapálíme. Jakmile se alkohol vypaří, přidáme máslo a opatrně mícháme, abychom ovoce nerozbili. Máslo se propojí se zbylou tekutinou a vznikne mi omáčka. Vše stáhneme do mísy. Servírujeme do misky nejdřív zakysanou smetanu, pak ovoce a omáčku, lžičku ginu a rozdrcené pražené ořechy.

reklama