Špenátové rizoto

Doba přípravy: nad 2 hodiny

Autor receptu: Jiří Kuča a Marika Kučová

Špenátové rizoto
Špenátové rizoto

reklama

Suroviny

1větší šalotka
100 gslaniny
400 grýže Arborio
100 mlsuchého bílého vína
1 lzeleninového vývaru
125 gbaby špenátu
50 gparmazánu
40 gmásla + na restování
sůl
pepř
Bazalkové pesto:
1šalotka
70 gbazalky
1 PLstrouhaného parmezánu
1 PLpiniových oříšků
olivový olej
sůl
pepř

Postup

  1. Rozpálíme větší pánev a necháme na ní rozpustit lžíci másla. Šalotku zbavíme slupky, nakrájíme nadrobno, slaninu na kostičky a dáme orestovat. Přidáme na pánev rýži, lehce orestujeme a zalijeme bílým vínem. Necháme odpařit všechen alkohol a postupně přidáváme zeleninový vývar a mícháme, dokud nebude rýže na skus.
  2. Do stolního mixéru přidáme všechny ingredience na pesto a zalijeme olivovým olejem. Olej přiléváme postupně podle hustoty pesta. Vše spolu dobře rozmixujeme a dochutíme solí a pepřem.
  3. Jakmile bude rýže téměř hotová, přidáme dvě až tři lžíce bazalkového pesta, špenát, parmazán a máslo. Stáhneme z plamene a za stálého míchání necháme vše spojit dohromady. Dochutíme solí a pepřem. Na parmazánový chips: Plech vyložíme pečicím papírem a uděláme doprostřed hromádku ze strouhaného parmazánu. Pečeme 5–10 minut do lehkého zezlátnutí, vytáhneme z trouby a necháme vychladnout.

reklama