Špikované kuřecí stehno s paprikovou smetanovou omáčkou a petrželovým knedlíkem

Doba přípravy: nad 2 hodiny

Autor receptu: Josef Imrich

Špikované kuřecí stehno s paprikovou smetanovou omáčkou a petrželovým knedlíkem
Špikované kuřecí stehno s paprikovou smetanovou omáčkou a petrželovým knedlíkem

reklama

Suroviny

5kuřecích stehen
200 gslaniny vcelku
100 gmásla
3 dclvody
sušený česnek
2cibule
sůl
Omáčka:
1 PLsádla
1cibule
1 PLsladké papriky
150 ghladké mouky
3 dclmléka
1smetana 33%
4kuličky nového koření
2 ksbobkový list
3 dclvývaru
výpek z kuřete
sůl
pepř
Petrželový knedlík:
10starších rohlíků
350 mlmléka
250 gslaniny
1cibule
1 PLsádla
3vejce
muškátový oříšek
hrubá mouka na dohuštění
hrst petržele
sůl
pepř

Postup

  1. Den předem prošpikujeme omytá stehna slaninou, nasolíme a načesnekujeme. Vložíme na nakrájenou cibuli, podlijeme vodou, na stehna poklademe máslo a pečeme cca hodinu na 200 °C (přikryté) – pravidelně poléváme výpekem. Poté odkryjeme a pečeme dalších 15 minut dozlatova.
  2. Omáčka: Na sádle osmažíme s novým kořením a bobkovým listem dozlatova cibuli, přidáme mouku, osmahneme a přidáme papriku. Zalijeme vývarem a výpekem – přivedeme k varu. Po 15 minutách vytáhneme nové koření a bobkový list a následně rozmixujeme. Přidáme mléko se smetanou a necháme 15 minut provařit.
  3. Petrželový knedlík: Rohlíky nakrájíme na kostičky, opečeme v troubě a následně necháme zchladnout. Cibuli a slaninu nakrájíme nadrobno a osmažíme na sádle dozlatova. Rohlíky zalijeme mlékem, přidáme žloutky, zchladlou cibuli se slaninou, petržel, sůl pepř a muškátový oříšek. Z bílků ušleháme sníh, který následně pomalu přidáme k těstu. Necháme odstát a následně tvoříme mokrou rukou kuličky – v případě potřeby dohustíme moukou. Vložíme do vroucí vody a vaříme cca 15 minut.

reklama