Srnčí svíčková s brusinkami a karlovarským knedlíkem

Hlavní chod se rodil těžce, ale rozvařené knedlíky se napodruhé povedly. A nakonec to byl jelen, ale i ten hostům chutnal.

Doba přípravy: do 1 hodiny

Autor receptu: Hana Říhová

Srnčí svíčková s brusinkami a karlovarským knedlíkem
Srnčí svíčková s brusinkami a karlovarským knedlíkem

Suroviny

1,5 kgsrnčí kýty
250 gšpeku
500 gstrouhané mrkve
500 gstrouhané petržele
200 gstrouhaného celeru
1kelímek smetany (30%)
4kuličky nového koření
8kuliček pepře
kuličky jalovce
bobkový list
ocet
Karlovarský knedlík
8rohlíků
3vejce
1 hrnekmléka
krupice
1/2prášku do pečiva
zelená petrželka
muškátový oříšek
sůl
Reklama

Postup

  1. Kýtu zbavíme povrchních blan a prošpikujeme, osolíme a vložíme do vyšší nádoby. Zeleninu promícháme se solí, octem, kořením a jalovcem, zakryjeme maso a zalijeme převařenou vodou a necháme 1-2 dny uležet na chladném místě. Poté celý obsah pečeme tři hodiny při 160°C a průběžně podléváme. Když je maso měkké, srnčí vyjmeme, vypečenu šťávu a zeleninu rozmixujeme a nakonec zahustíme smetanou.
  2. Karlovarský knedlík: Polovinu rohlíků nakrájíme na kostky a usušíme v troubě. Druhou polovinu rozmočíme v mléce. Přidáme vajíčka, muškátový oříšek, petržel, sůl, kypřicí prášek a naposled opečené rohlíky. Ze vzniklé hmoty tvoříme koule o průměru asi pět centimetrů, které uvaříme je v osolené vodě.
  3. Srnčí svíčkovou podáváme s knedlíkem a nakládanými brusinkami, ozdobené šlehačkou.
Reklama
Reklama