Staročeské lívance s flambovaným ovocem

Doba přípravy: do 1 hodiny

Autor receptu: Ivan Bodis

Staročeské lívance s flambovaným ovocem
Staročeské lívance s flambovaným ovocem

reklama

Suroviny

300 gpolohrubé mouky
500 mlmléka
20 gdroždí
1 PLmásla
2vejce
1 PLcukru krupice
olej na smažení
džem
špetka soli

Postup

Z půl šálku vlažného mléka oslazeného cukrem, lžičky mouky a droždí umícháme kvásek a necháme ho vzejít. Mezitím zbylé vlažné mléko smícháme s vejci, zahustíme moukou, přidáme špetku soli a lžíci rozpuštěného másla, vmícháme vzešlý kvásek a umícháme řídké těsto. Těsto na lívance necháme v teple vykynout půl až tři čtvrtě hodiny. Potom rozehřejeme lívanečník, do každého dílku vlijeme lžičku oleje a sběračkou nalijeme těsto. Lívance pečeme po obou stranách dočervena. Ještě horké staročeské lívance potíráme džemem a sypeme strouhaným tvrdým tvarohem, případně přeléváme medem.

reklama